SIBEX Indicele Dow Jones, "scuturat" puternic de volatilitatea din China

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2016

La Sibex, penultima şedinţă din prima săptămână a anului a fost una anostă pe toate segmentele pieţei, volumele fiind mici, în ciuda faptului că preţurile au fost "scuturate" puternic sub influenţa de pe pieţele internaţionale şi mai ales a volatilităţii de la bursa in China. Conform datelor de la ora 17.00, pe segmentul derivatelor de la Sibiu se consemnau doar 24 de contracte, cu o valoare de 385.715 lei, în timp ce pe spot se înregistrau schimburi numai pe ATS-ul administrat de operator, cu 391 de acţiuni(1).

Raportat la produsele futures, s-au realizat tranzacţii cu derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţele martie şi iunie 2016, respectiv cu derivatul care urmăreşte cursul de schimb dintre lira sterlină şi dolar, pe scadenţa martie. La ora precizată, simbolul DEDJIA 16C totaliza 18 contracte, încheiate pe fondul undei direcţii puternic negative. Cotaţia de la Sibiu a indicelui american pierdea 464 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), cifrat la 16.974 puncte şi 303 puncte faţă de închiderea zilei precedente, valorând 16.510 puncte. Pentru scadenţa iunie, deprecierea se ridica la 598 de puncte faţă de "start of day price"(2) (17.060 puncte), şi 281 de puncte raportat la închiderea de miercuri, conform cotaţiei de 16.462 de puncte, stabilită însă dintr-o singură tranzacţie, cu un singur contract. Şi pe Wall Street deschiderea a fost una agresiv descendentă joi, după ce în China s-a înregistrat cea mai mare scăderea a yuanului din ultimele 5 luni şi după ce la Shanghai tranzacţiile cu acţiuni au fost oprite pentru a doua oară în această săptămână, după un alt moment de vânzare masivă. Mai mult, preţul petrolului s-a apropiat de minimele din 12 ani, amplificând îngrijorarea faţă de starea economiei mondiale. "Contextul de pe pieţele externe, în care se resimt mari temeri legate de încetinirea creşterii globale şi unde efectele scăderii preţului petrolului sunt din ce în ce mai pronunţate, au făcut ca acest început de an să fie dominat de scăderi, astfel că, pe futures, poziţiile pe vânzare puteau genera profituri importante. În plus, derivatele sunt în aceste situaţii, mijloace ideale de protecţie. Din păcate, lipsa participanţilor a făcut ca puţini să beneficieze de acest lucru", a declarat un broker.

Pentru simbolul GBUSR 16C se înregistrau 5 contracte, iar estimările indicau o cotaţie de 1,4575 USD pentru o monedă britanică, în minus cu 0,68% faţă de preţul de referinţă cifrat la 1,4675 dolari.

Pe ATS-ul Sibex schiburile s-au realizat exclusiv cu acţiunile Armax Gaz Mediaş, iar cotaţia ARAX valora 1,98 lei, după o apreciere de 2,06%.

(1) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

(2) Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb