SIBEX Interesul pentru derivate, afectat de "scandalul Sima"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 octombrie 2012

La Sibex, săptămâna trecută a stat sub semnul unor ample schimbări administrative, apărute pe fondul dispariţiei Preşedintelui - Director General al operatorului care, din cauza absenţei prelungite şi nejustificate a fost revocat de către CA în data de 10 octombrie din funcţiile deţinute. Situaţia a afectat lichiditatea de ansamblu care a scăzut la 5910 contracte, total pe toate cele cinci şedinţe. Comparativ cu prima săptămână din octombrie, numărul contractelor a scăzut cu aproape 15%. În mod similar, şi valoarea săptămânală s-a redus, cifrându-se la circa 72 milioane de lei, faţă de 83,6 în intervalul 1-5 octombrie. "Lichiditatea Sibex era oricum una foarte slabă şi înainte de izbucnirea scandalului Sima şi chiar dacă evenimentele recente sunt legate doar tangenţial şi nu efectiv de bursa din Sibiu, speculatorii vor fi şi mai reticenţi de acum încolo", a declarat un analist din piaţă. Acesta a adăugat că "singura şansă de revenire a operatorului este să facă schimbări profunde la nivelul conducerii şi să aducă o echipă total nouă, care să recâştige credibilitatea pierdută în ultimul an".

În contextul precizat, speculatorii au stat vineri mai mult cu ochii pe jurnalele de ştiri şi pe siturile publicaţiilor financiare decât pe piaţă, după ce fostul executiv si preşedinte CA de la Sibex a trimis scrisori surpriză unor jurnalişti prin care îşi explica fuga. La capătul a peste 13 ore de tranzacţionare volumul de trans-fer era de numai 743 de contracte iar valoarea de 8,79 milioane lei. Nici evoluţia preţurilor nu a susţinut interesul speculativ.

Cu 453 de contracte pe scadenţa decembrie, derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat produs de vineri. Cotaţia DEDJIA_RON a pierdut doar 5 puncte şi a închis la 13.255 puncte. În SUA, acţiunile au înregistrat cea mai mare depreciere săptămânală din iunie iar la Sibex indicele a pierdut 274 puncte de-a lungul întregii săptămâni.

Contractele pe cursurile valutare au fost prezente timid în strategiile participanţilor. Jucătorii au pariat pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Raportul dintre cele mai importante monede din lume a indicat aprecierea euro care a închis în urcare cu 0,20%, la 1,2960 USD. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie a fost de 125. Pe plan extern, euro s-a depreciat însă faţă de majoritatea valutelor importante, îngrijorările despre încetinirea economiei globale punând în plan secundar eforturile politicienilor europeni de a "vindeca" regiunea de criza datoriilor care a "îmbolnăvit" zona de trei ani.

Şi aurul a dat câştig de cauză tot vânzătorilor, cu scăderi de 11 dolari pe contractul SIBGOLD octombrie şi 9,5 dolari pe SIBGOLD_RON octombrie, la cotaţii de 1755 şi 1760,6 USD.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Ipochimenul" (CTP) este cel care a distrus piata asta. Mai avea un pic si-i lua si banii...ca sa se acopere. Paca insa ca si i care au ramas tot niste catastrofe sunt. Schimbarea radicala e singura solutie!

    Uite asa se duce dracu interesul pe derivate.

    S-o fi aflat si pe afara ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031