SIBEX Interesul pentru speculaţiile euro/dolar, amplificate de scăderea monedei unice

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 ianuarie 2014

În prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămânii şi implicit a lunii ianuarie, cotaţiile futures ale derivatelor tranzacţionate la Sibex au avut o evoluţie preponderent descendentă. Se consemnau totuşi şi câteva excepţii, dintre care cea mai notabilă, atât sub aspectul importanţei produsului pentru piaţă, cât şi prin prisma volumului, era cea a Dow Jones, care la ora 16.45 înregistra creşteri.

După ce până la prânz jucătorii au fost mai degrabă prudenţi, apropierea de momentul deschiderii pieţei americane a crescut nivelul de implicare, astfel că lichiditatea de ansamblu a pieţei reflecta, după primele şapte ore, un nivel mediu spre bun al interesului speculatorilor, cu un total de 1.562 de contracte şi o valoare de 22 milioane de lei.

În contextul dat, la ora 16.45, cel mai lichid produs era perechea euro/dolar. Numărul contractelor încheiate era de 763, din care 612 pe scadenţa martie şi 151 pe scadenţa iunie. Pentru scadenţa din primăvară moneda unică pierdea 0,59% şi era cotată la 1,35700 USD. Pentru termenul din iunie cotaţia euro era estimată la 1,35810 USD, în minus cu 0,51%. În acelaşi timp, s-a putut observa şi că monedele ţărilor emergente şi-au prelungit declinul. Pe segmentul derivatelor valutare de la Sibex se mai tranzacţiona şi perechea liră sterlină/dolar, volumul fiind de 28 de contracte. Moneda britanică era estimată la 1,6449 USD, în scădere cu 0,46%.

Pentru DEDJIA_RON, aflat în postura destul de neobişnuită de a ocupa locul secund în topul şedinţei după jumătate de zi, se observau 663 de contracte pe scadenţa martie. "Dow Jones va fi din nou lider în partea a doua a zilei, în contextul evoluţiei de pe Wall-Street", a anticipat un broker. Cotaţia Dow Jones de la Sibiu a evoluat corelat cu piaţa futures din SUA, unde preţul indicelui a înregistrat aprecieri, după ce acţiunea Facebook a înregistrat un "raliu", ca urmare a publicării unor rezultate care au depăşit estimările analiştilor. După deschiderea de la NYSE, creşterea s-a mai temperat un pic şi, la ora 16.45 DEDJIA_RON valora 15.720 puncte, în urcare cu 12 puncte.

În sectorul derivate pe mărfuri era speculat contractul pe aur, având simbolul SIBGOLD, scadenţa februarie. Volumul era mic, de numai 20 de contracte, dar uncia se deprecia destul de amplu, pierzând 28,3 dolari şi valorând 1240 USD. Scăderea aurului venea în contextul aprecierii dolarului, ştiut fiind faptul că cele două active au, de regulă, o evoluţie de sens opus.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb