SIBEX Pentru a doua săptămână la rând, speculatorii au stat departe de piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2015

Începutul de an nu a fost deloc unul promiţător pentru piaţa derivatelor, speculatorii depărtându-se din ce în ce mai mult de aceste instrumente. Pentru a doua săptămână la rând volumele zilnice au fost mici, chiar în scădere în raport cu primele cinci şedinţe din an. Astfel, în intervalul 12-16 ianuarie, volumul total de pe piaţa Sibex a ajuns la numai 655 de contracte, cu aproape jumătate mai puţin comparativ cu prima săptămână. "Scăderea volumului nu se datorează lipsei de oportunităţi speculative, variaţiile, cel puţin pe Dow Jones, oferind din plin teren de manevră pentru strategii diverse. Ea este însă un rezultat al schimbărilor recente privind regulile de tranzacţionare, mulţi participanţi fiind încă puşi în dificultate de acestea", consideră un broker.

În ultima şedinţă a săptămânii, volumul înregistrat a fost de 165 de contracte futures, cu o valoare de 1,3 milioane de lei. Au fost speculate variaţiile de preţ pe trei produse: Dow Jones, petrol şi acţiunile Petrom.

În mod surprinzător, cele mai multe contracte au fost încheiate pe preţul petrolului, scadenţa februarie. Simbolul OILSC 15B a totalizat 75 de contracte şi a avut, totodată, zi de scadenţă. Ultima tranzacţie realizată a indicat un preţ de cotare de 47,17 USD pentru un baril de petrol, în creştere cu aproape 2% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)-vezi notă. Pentru poziţiile rămase deschise, preţul de lichidare la scadenţă este egal cu valoarea preţului final de decontare (final settlement price) a contractului futures E-mini Light Sweet Crude Oil pentru aceeaşi scadenţă, publicat de Chicago Mercantile Exchange în ziua scadenţei contractului OILSC15B.

Liderul obişnuit de pe piaţa Sibex, derivatul pe Dow Jones, a încheiat şedinţa pe poziţia secundă, cu 53 de contracte pe scadenţa martie. Simbolul DEDJIA 15C a marcat o creştere de 46 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi de 155 de puncte în raport cu închiderea anterioară.

Derivatele pe acţiunile SNP au atras 36 de contracte pe scadenţa martie. Simbolul RSNP 15C, prin care este identificat acest produs, a avut o evoluţie ascendentă, apreciindu-se cu 2,5% la 0,3899 lei/acţiune.

Ultima şedinţă a săptămânii a adus şi primele tranzacţii din 2015 pe piaţa spot administrată de Sibex, prin cele 1165 de acţiuni Prodplast Imobiliare, transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operatorul sibian. Cotaţia PPLI a crescut cu 25%, la 7,25 lei/titlu.

Notă: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb