Sibex Piaţa spot, "vedeta" săptămânii trecute

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 august 2015

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută s-a remarcat prin recordul consemnat pe ATS-ul administrat de operator unde, în şedinţa de miercuri 5 august, s-au tranzacţionat 6,55 milioane de acţiuni Prodplast Imobiliare. A fost însă o "furtună într-un pahar cu apă", întrucât intensitatea s-a stins în şedinţele următoare. Chiar şi aşa, piaţa spot rămâne "vedeta" perioadei analizate, sesiunea menţionată fiind numai bună de pus în ramă, în condiţiile în care reprezintă o raritate.

În ultima şedinţă a săptămânii (n.r.-vineri ) pe segmentul spot s-au înregistrat tranzacţii cu 200 de acţiuni Armax Gaz Mediaş şi cu 80 de acţiuni Prodplast Imobiliare. O acţiune ARAX a fost cotată la 3,18 lei, după o scădere de 1,85% iar o acţiune PPLI la 6 lei, în scădere cu 1,48%.

Şi pe segmentul futures lichiditatea a fost una slabă vineri, cu 46 de contracte şi o valoare de 540.788 lei, de pe urma a numai două produse tranzacţionate: perechea euro/dolar şi Dow Jones. Speculaţiile pe cursul de schimb dintre cele mai cunoscute monede din lume au adus 40 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia euro a fost estimată la 1,0965 USD, în urcare cu 0,19% faţă de "start of day price" (1) (1,0944 USD) şi cu 0,50% comparativ cu nivelul de la închiderea anterioară. Doar 6 contracte au revenit derivatului care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa septembrie. Acesta a înregistrat o evoluţie negativă, cotaţia DEDJIA 15I coborând la 17.250 de puncte, cu 211 de puncte sub preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), calculat de ATHEXClear la 17.461 de puncte. Raportat la închiderea din şedinţa de joi 6.08 deprecierea a fost de 127 de puncte.

În total, activitatea de pe piaţa derivatelor în intervalul 3-7 august s-a soldat cu 169 de contracte. (1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb