SIBEX Semne timide de viaţă pe ATS-ul Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 octombrie 2015

Pe piaţa futures administrată de Sibex octombrie a debutat sub aceleaşi auspicii în care s-a încheiat septembrie, suferind de lipsa "apetitului" pentru tranzacţionarea derivatelor. Astfel, tot ce oferea piaţa sibiană a derivatelor după jumătate din şedinţa de debut a celei de-a zecea luni din an era un total de numai 16 contracte, cu o valoare de 259.363 de lei. Un număr de 13 contracte se consemna pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa decembrie. Preţul de referinţă (start of day price) (1) stabilit de ATHEXClear pentru acest derivat a fost de 16.356 de puncte şi, după peste şapte ore de la deschidere, se observa o depreciere de 156 de puncte, la 16.200 de puncte. Pentru scadenţa martie 2016 DEDJIA 16C atrăgea doar 2 contracte, iar cotaţia se deprecia cu 235 de puncte faţă de "start of day price" (16.438 puncte) la 16.203 puncte. Comparativ cu nivelul de din ultima sesiune din septembrie, Dow Jones creştea însă pe ambele scadenţe. Se mai observa un contract pe segmentul derivatelor valutare, produsul "norocos" fiind derivatul pe cursul liră sterlină/dolar pe scadenţa decembrie. Moneda britanică era estimată la 1,5140 dolari, după o scădere de 0,18%.

Dacă piaţa futues se zbate la volume infime, în schimb segmetul spot dă semne timide de viaţă, prin intermediul tranzacţiilor pe ATS-ul administrat de operator. La ora 17.15 se observau schimburi cu un total de 847 de acţiuni pe trei emitenţi. Aceştia erau: Confecţi Vaslui cu 400 de acţiuni, Prodplast Imobiliare cu 236 de acţiuni şi Armax Gaz cu 211 acţiuni. Cotaţia COVB staţiona la 0,10 lei/acţiune, în vreme ce PPLI pierdea 14,59%, valorând 4,80 lei, iar ARAX se deprecia cu 2,04%, fiind cotată la 2,04 lei/titlu.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb