SIBEX Sibex, înapoi la realitatea dură

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 august 2015

După ce miercuri s-a înregistrat cel mai bun volum din istoria de până acum a pieţei spot administrată de Sibex, prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămînii a readus climatul obişnuit de apatie. Totuşi, spre deosebire de sesiunile în care pe acest segment de piaţă nu se întâmplă nimic, ziua de joi a adus 4 tranzacţii însumând 74 de acţiuni ale Armax Gaz Mediaş. O acţiune ARAX era cotată la 3,24 lei. Pentru acţiunile PPLI, care miercuri au impresionat cu un volum de 6,55 milioane de titluri, nu se înregistra nicio tranzacţie. "Faptul că, la numai o zi distanţă, pe acţiunile Prodplast Imobiliare nu se înregistra activitate, denotă că volumul de miercuri a fost unul conjunctural şi, deşi a readus Sibex pentru moment în lumina reflectoarelor, nu putem vorbi de un reviriment al pieţei sibiene", a declarat un analist financiar. Practic, de la extazul zilei anterioare, Sibex a revenit brusc la realitatea dură, de zi cu zi, în care tranzacţiile sunt sporadice iar investitorii absenţi. Afirmaţie de altfel valabilă şi în ceea ce priveşte sectorul derivatelor, considerat baza bursei de la Sibiu, care nu se remarcase cu nimic după aproape opt ore de la startul şedinţei.

Conform datelor de la ora 17.45, se înregistrau doar 18 contracte futures, având o valoare de 232.453 lei. Referitor la produsele tranzacţionate, în catastifele operatorului punctau derivatele pe cursul euro/dolar, cursul liră sterlină/dolar pe şi derivatul pe dow Jones, toate pe scadenţa septembrie.

Pentru simbolul EUUSR 15I se înregistrau 11 contracte. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), stabilit de ATHEXClear la 1,0919 USD, euro se afla în scădere uşoară cu 0,04%, la nivelul de 1,0915 USD. Faţă de cotaţia de la închiderea zilei precedente, moneda europeană creştea însă cu 0,18%. Pentru GBUSR 15I se consemnau 5 contracte iar moneda britanică era estimată la 1,55 dolari, în minus cu 0,76% în raport cu "start of day price" (1,5619 USD).

Pentru simbolul DEDJIA 15I se înregistrau numai 2 contracte iar evoluţia cotaţiei era una descendentă. Astfel, preţul futures al indicelui se situa la 17.478 de puncte, în coborâre cu 105 puncte faţă de preţul referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 17.583 de puncte. Raportat la cotaţia de la închiderea de miercuri, se consemna o apreciere uşoară de numai 10 puncte.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb