SIBEX Volum record pe ATS-ul Sibex: 6,55 milioane de acţiuni PPLI tranzacţionate

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 august 2015

La Sibex, cea de-a treia şedinţă din luna august 2015 a intrat direct în istoria operatorului de piaţă, prin consemnarea celui mai bun volum de tranzacţionare de pe piaţa spot, de la lansarea acesteia. Este vorba despre 6.555.211 acţiuni Prodplast Imobiliare, cu o valoare de 39,92 milioane de lei, transferate din două tranzacţii pe ATS-ul bursei sibiene, la o cotaţie de 6,09 lei/acţiune, în urcare cu 7,22% faţă de cotaţia precedentă, conform datelor de la ora 16.15. Practic, prin cele două tranzacţii, a fost transferat 31,4% din capitalul social al PPLI. Conform surselor din piaţă, SIF Oltenia (SIF5) este cea care şi-a vândut acţiunile la societatea controlată de familia Pogonaru. De menţionat, în acest context, este că şeful SIF5, Tudor Ciurezu, se află de mai multă vreme într-o dispută cu familia lui Florin Pogonaru, în special pe tema finanţării mall-ului "Veranda" - Obor, zonă deţinută integral de Prodplast Imobiliare. PPLI s-a listat pe ATS-ul Sibex în septembrie 2010, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de un leu. Societatea a fost o prezenţă constantă la tranzacţionare în primii ani de la listare, dar niciodată nu s-au consemnat schimburi atât de mari.

În ceea ce priveşte piaţa derivatelor, după aproape jumătate din programul de tranzacţionare, se înregistrau doar 29 de contracte iar valoarea aferentă acestora era de aproape 375.609 lei, lichiditatea fiind foarte slabă. Sigurele produse tranzacţionate erau derivatul pe cursul euro/dolar, scadenţa septembrie, respectiv derivatul pe indicele Dow Jones, pe acelaşi termen.

Pentru simbolul EUUSR 15I, se consemnau 20 de contracte, iar cotaţia monedei unice europene era estimată la 1,0895 USD, cu 0,19 % mai puţin decât valoarea stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei (1,0916 USD). În raport cu nivelul de la închiderea de marţi euro scădea şi mai puternic, cu 0,53%.

Derivatul cu simbolul DEDJIA 15I totaliza doar 9 contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui valora, la ora 16.30 (n.a - înainte de deschiderea NYSE) 17.556 de puncte, nivel în scădere cu 39 de puncte în comparaţie cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 17.595 de puncte.

preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb