SIBIU Derivatul Dow Jones, lider în premieră în topul lunar de lichiditate la Sibex

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2010

La Bursa din Sibiu, cea de-a zecea lună din anul curent a adus un nou lider de lichiditate pe segmentul derivatelor. Este vorba de contactul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average având simbolul DEDJIA_RON. De-a lungul celor 21 de şedinţe din octombrie participanţii au încheiat peste 50.000 de contracte DEDJIA_RON, reprezentând o pondere de aproximativ 63% din totalul transferurilor de la bursa sibiană. De altfel, volumul de pe DEDJIA_RON a atins un nou nivel record, numărul contractelor crescând cu circa 11% faţă de luna septembrie. Pentru conturarea sa, cel mai important element a fost activitatea market-makerului prezent pe acest simbol. Intensitatea la tranzacţionare pe simbolul Dow Jones a venit astfel firesc, în condiţiile în care contractul DEDJIA_RON are o evoluţia corelată cu piaţa futures din SUA, fiind ferit de orice suspiciuni de manipulare. Valoarea aferentă volumului Dow Jones din octombrie a fost de peste 550 milioane lei, contractul în discuţie reuşind de unul singur să atragă un total dublu comparativ cu piaţa acţiunilor de la Bucureşti.

Pe locul doi în topul lunii s-a situat simbolul DESIF5 cu aproape 26.000 de contracte, acesta pierzând supremaţia după nouă luni de dominaţie. Pe trei s-a clasat perechea EURO/RON cu peste 2.700 de contracte. Şi contractul SIBGOLD_RON a avut o evoluţie foarte bună, în condiţiile în care preţul futures al aurului a avut un trend prelungit de creştere. Investitorii au încheiat aproximativ 1900 de contracte reprezentând 19.000 de uncii. Şi în acest caz, volumul s-a datorat activităţii market-makerului.

În octombrie, volumul total de contracte realizate la Sibex a fost de peste 80.000, cu o valoare de 625 milioane lei, dublu comparativ cu toată piaţa de la Bucureşti.

Şi pe piaţa spot, octombrie s-a remarcat printr-un volum în creştere atât pentru acţiunile Sibex cât şi pentru cele ale Prodplast Imobiliare. Pentru ambii emitenţi, cea de-a zecea lună din an a fost cea mai bună de la lansare, totalul tranzacţionat reprezentând recorduri.

Transferurile din octombrie realizate cu titlurile SBX au însumat 3,83 milioane de acţiuni, adică aproape 17% din capitalul social al societăţii. De la lansarea acţiunilor SBX în 22.01.2010 şi până în prezent a fost tranzacţionat aproape 51% din capitalul social al Sibex. De asemenea, în octombrie au fost tranzacţionate 4,14 milioane acţiuni PPLI, reprezentând circa 20% din capitalul social al emitentului, valoarea tranzacţiilor fiind de 16,3 milioane lei. Şi acest total a fost unul record pentru emitentul disponibil pe ATS-ul administrat de bursa sibiană.

Per total, în octombrie, pe piaţa spot Sibex au fost rulate aproape 8 milioane de acţiuni, valoarea tranzacţiilor situându-se la 22 milioane lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb