SIERRA QUADRANT:  "RADET a solicitat PMB plata subvenţiei pentru doar 32% din energia termică livrată de ELCEN"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 noiembrie 2019

"RADET a solicitat PMB plata subvenţiei pentru doar 32% din energia termică livrată de ELCEN"

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a solicitat Primăriei Capitalei plata subvenţiei pentru doar 32% din energia termică livrată de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), susţine Sierra Quadrant, administratorul judiciar al producătorului de energie termică.

Prin intermediul unui comunicat transmis, ieri, Sierra Quadrant a informat: "În urma unor investigaţii declanşate de compania noastră şi pe baza probelor pe care le deţinem, până la finalizarea redactării actelor pe care le vom înainta organelor abilitate ale statului, suntem în măsură să informăm opinia publică că, în luna iulie 2019, RADET a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) acordarea subvenţiei doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de ELCEN care ar fi trebuit să ajungă la populaţie. Analizând aceste date, putem afirma că există suspiciuni rezonabile cu privire la existenţa a cel puţin două situaţii, şi anume: - RADET a solicitat pentru distribuţia către populaţie o cantitate mai mare decât cea necesară, comercializând energia termică suplimentară către alţi clienţi, la preţuri mai mari, înregistrând venituri în contabilitate şi asumându-şi de la început plata parţială a facturilor ELCEN şi afectarea situaţiei economice a acesteia; - RADET urmează să solicite sau a solicitat PMB şi diferenţa de plată, pentru acoperirea costurilor întregii cantităţi de 115.339 Gcal livrate de ELCEN şi distribuite de RADET, însă nu cu titlul de subvenţie. Astfel, sumele primite de la PMB fără titlu de subvenţie pot fi utilizate în alte scopuri, în condiţiile în care subvenţia pentru căldură urma să fie depozitată într-un cont escrow aflat la dispoziţia ELCEN şi nu poate fi utilizată decât exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN".

Administratorul judiciar al ELCEN susţine că, prin aceste artificii contabile şi de raportare, RADET poate acumula în continuare datorii către ELCEN, mizând pe faptul că ELCEN nu va sista livrarea apei calde în sezonul rece.

Totodată, RADET poate utiliza sumele care ar fi trebuit să fie plătite de PMB în contul subvenţiei fie pentru diminuarea artificială a pierderilor, pe seama destabilizării ELCEN, fie pentru achiziţii de servicii şi bunuri (fără un calcul economic justificativ) care vor adânci dezastrul financiar care a condus, oricum, la intrarea în faliment, mai spune Sierra Quadrant.

"În ambele scenarii sau în oricare alt scenariu care a dus la solicitarea subvenţiei pentru doar 32% din energia termică primită, situaţia economică a ELCEN a fost grav prejudiciată, motiv pentru care vom sesiza instituţiile statului care au atribuţii în acest sens, au adăugat reprezentanţii companiei Sierra Quadrant.

Conform acestora, calculele lor, "bazate pe simpla comparare a facturilor emise de ELCEN către RADET cu probele aflate în posesia noastră", arată "fără niciun dubiu" faptul că este solicitată acordarea parţială a subvenţiei şi doar pe luna iulie ELCEN nu a primit suma de 13,76 milioane de lei, în cazul în care PMB ar fi plătit această subvenţie.

Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, a afirmat: "Ne aflăm, deja, în zona unui plan bine conturat pentru a băga şi ELCEN în faliment. Mie îmi vine greu să cred că RADET face toate aceste lucruri fără ştirea PMB. În plus, aşa cum ştie deja toată lumea, PMB refuză constant să plătească subvenţia, chiar şi atunci când este solicitată întreaga subvenţie datorată.

Sper ca instituţiile statului să îşi facă datoria, după ce le vom informa, iar cei responsabili să plătească. Vorbim despre un sistem de importanţă strategică, a cărui subminare are încadrări clare în lege".

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, ne-a declarat, ieri, în legătură cu afirmaţiile Sierra Quadrant: "Nu am sumele efective, sunt nişte fluxuri financiare şi nu pot să vă dau cifre mai concrete, însă este o certitudine faptul că, săptămâna trecută, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a acceptat toată pierderea tehnologică a RADET, din anul acesta, ceea ce înseamnă că se va achita. De asemenea, s-a acceptat să se plătească o parte din subvenţie, vorbim de mai mult de 110 milioane lei. Oricum, lucrurile se vor clarifica, într-un mod decisiv luni, pentru că atunci vom avea toate discuţiile cu privire la ce se întâmplă cu falimentul RADET, cu falimentul ELCEN etc. Aşadar, este vorba despre o subvenţie care a fost aprobată în parte, pentru că doar atâţia bani sunt. Efectiv, s-a aprobat pierderea care este undeva în jur de 64 milioane lei".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Eu personal mi-am montat centrala electrica pe ionizare foarte eficienta si am renuntat la Radet. De ce sa incalzesc pamantul intre cenrrala si aparramentul meu. Centeala ellasistems incalzeste doar apartamentul si e usor de instalat, fara proiecte si autorizatii, fac caldura cat vreau, unde vreau.

    1. Reclama ascunsa. Te reclam lui MAKE.

      ... ca e amuzant. Si, de fapt, are perfecta dreptate, daca stai sa te gandesti:

      - nu stiu ce e gainaria aia cu centrala "pe ionizare" dar, da, centralele electrice (ca despre asa ceva e vorba) sunt foarte, foarte eficiente - si curate, zero poluare, cel putin la nivelul utilizatorului; 

      - nici pe-aia cu incalzirea pamantului n-am priceput-o intrutotul, dar cred c-am prins ideea si omul iar are dreptate; 

      - are dreptate in continuare si cand spune ca un astfel de aparat e usor de instalat, nu e nevoie de avize, autorizatii etc. - la fel cum n-ai nevoie de asa ceva ca sa folosesti o aeroterma sau un calorifer electric. 

      - unde NU are dreptate, fie ca nu stie (inca - si-o sa aiba un soc cand va afla), fie ca doar se preface ca nu stie, este in sugestia implicita ca o astfel de centrala e mai convenabila ca si costuri decat una pe gaz sau chiar decat, in cazul articolului, termoficarea. 

      In Romania incalzirea electrica, indiferent de aparat, e coplesitor de scumpa. Te rupe. Ca sa nu ma lungesc inutil, 1 kWh (electric) costa in prezent consumatorul casnic roman cam 70 de bani (+/-, de la furnizor la furnizor), sau 700 lei/MWh, in vreme ce acelasi kWh/MWh "de gaz" costa cam de cinci ori mai putin. Raportul era, cu doar cativa ani in urma, cam 1:10, dar "multumita" cresterii rapide a pretului gazelor raportul s-a injumatatit. La termoficare nu stiu preturile, dar acolo oricum intervin si subventiile, asa ca e mai complicat. 

      Chiar si asa stand lucrurile, cand inlocuiesti factura de incalzire "la bloc", de 300-400 lei/luna de iarna cu o factura de energie electrica de (mult) peste 1000 de lei, daca nu cumva mai aproape de 2000 de lei, parca merita sa sezi si cujeti un pic inainte de luarea unor decizii radicale.

      Altfel, cea mai buna centrala termica din trecut, prezent si viitor e o izolare cat mai buna a locuintei, inclusiv geamuri tripan de buna calitate, jumatate de metru de izolatie in pod, minimum 20 cm de polistiren ignifugat sau vata minerala pe pereti etc. Ce-i drept si din pacate, deziderat greu de realizat la un apartament de bloc. 

    Formidabil!! Oamenii ăștia nu știu pe ce lume trăiesc!!

    Cgmb a aprobat pierderile radet aferente anului 2018.

    Deconturile lunare pentru diferența de preț, se solicită de către radet pentru nr de Gcal furnizate populației!!  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb