SIF Transilvania (SIF3) a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca Fond de Investiţii Alternative destinat investitorilor de retail (FIAIR), se arată într-un comunicat publicat ieri de societatea cu sediul în Braşov, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, SIF Transilvania este autorizată ca Administrator de Fonduri de Investiţii Alternative (AFIA), se mai menţionează în comunicatul SIF3.
"Această autorizare marchează încheierea cu succes a procesului de transformare a SIF Transilvania din societate de investiţii financiare (încadrată în categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv) în fond de investiţii alternative (FIA) aliniat la legislaţia unitară aplicabilă FIA", se arată în raportul semnat de Marius Moldovan, preşedintele emitentului şi de Tony-Cristian Răduţă-Gib, membru al directoratului.
Principalele activităţi desfăşurate de SIF Transilvania în calitate de FIA constau în administrarea portofoliului şi administrarea riscului, se mai arată în raport, adăugându-se: "Totodată, calitatea de fond de investiţii alternative oferă societăţii posibilitatea de a-şi diversifica portofoliul administrat prin investirea, în condiţiile impuse de legislaţia aplicabilă, în active imobiliare, părţi sociale ale societăţilor cu răspundere limitată, certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi alte instrumente, în vederea creşterii rentabilităţii portofoliului.
Strategia de investiţii a SIF Transilvania vizează realizarea de investiţii în ţara noastră, preponderent în acţiuni listate pe piaţa de capital, cu expunere în principal pe sectoarele financiar-bancar, turism şi imobiliar.
Conform Declaraţiei de Politică Investiţională 2020-2024, societatea urmăreşte introducerea treptată a factorilor ESG (Enviromental, Social and Governance) în cadrul analizelor prealabile operaţiunilor de natură investiţională, se arată în raport.
În primele cinci luni ale anului 2021, activul net al SIF Transilvania a înregistrat o dinamică pozitivă, respectiv o creştere de la 1,17 miliarde lei, la 1,27 miliarde lei.
În acest moment, toate cele cinci SIF-uri sunt autorizate ca Fonduri de Investiţii Alternative destinat investitorilor de retail.