SIF-urile s-au ieftinit cu 20% într-o singură lună

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 mai 2010

SIF-urile s-au ieftinit cu 20% într-o singură lună

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), printre cele mai populare de la Bursa de Valori Bucureşti, au înregistrat o corecţie de circa 20% în ultima lună, indicele BET-FI, care le reprezintă, coborând sub pragul de 27.000 de puncte.

De asemenea, şi cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au consemnat o pierdere de 11,87%, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a coborât cu 14,42%, ajungând la 513 de puncte.

La polul opus, acţiunile producătorului de textile "Siretul" Paşcani (simbol bursier SRT) au continuat să se menţină în topul creşterilor bursiere la o lună. În perioada 2 aprilie - 4 mai, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu o apreciere de 23,73%, până la preţul de 0,0451 lei/unitate însă, şi alte tranzacţii bursiere au adus câştiguri investitorilor.

Randamente pozitive au putut fi obţinute, în schimb, de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "FDI Investica Altius" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 2,55% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).

Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la "Marfin Bank" şi "ATE Bank" sau Banca Comercială Carpatica. Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, câştigând 0,27% din suma investită iniţial.

În schimb, tradiţionaliştii care au fost suficient de inspiraţi să-şi deschidă depozite în lei au înregistrat randamente negative. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, vineri, o pierdere de 0,07% din suma depusă, dacă ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei la MKB Romexterra Bank.

Moneda naţională a înregistrat în ultima lună deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregis-trat o devalorizare a economiilor cu 0,77%. De la minime anuale, moneda euro s-a întors la nivelul de la începutul lui 2010, când o unitate se tranzacţiona la preţul de 4,14 lei/euro.

Metalului galben a oferit o rentabilitate de peste 9%, în condiţiile în care cererea a mai revenit, preţul aurului depăşind pragul de 120 de lei/gram, potrivit datelor afişate, ieri, de BNR.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb