Liderii sindicali de la Uzina Dacia sunt de părere că sistarea producţiei îi va afecta grav pe angajaţi, mai ales pe aceia care au credite bancare, şi că speră ca măsurile ce vor fi luate de administraţie în viitor să nu includă şi disponibilizări, transmite NewsIn.
Liderul Sindicatului Automobile Daca (SAD), Nicolae Pavelescu, a declarat, ieri dimineaţă, extrem de îngrijorat de ceea ce se petrece şi a apreciat că situaţia este dramatică: "Sunt trei motive mari pentru care s-a ajuns în această situaţie. Maşinile second hand aduse în România ne-au băgat 17 zile în şomaj. Apoi, programul Renault ne-a adus în această situaţie şi, nu în ultimul rând, scăderea dramatică a vânzărilor în ţară a făcut ca uzina să se închidă pentru această perioadă. Situaţia este dramatică, pentru că angajaţii de la Dacia îşi socotiseră veniturile pentru perioada respectivă suplimentate prin lucru în două sâmbete. Acum, nu numai că nu vor mai lucra în acele zile, dar vor primi şi un salariu mai mic cu 15% pentru perioada când nu se va lucra deloc în uzină. În aceste condiţii le va fi foarte greu să plătească toate creditele şi datoriile pe care le au".
Viceliderul SAD, Ion Iordache, este de părere că situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare, dar spune că, momentan, nu se pune problema ca o parte din angajaţii de la Dacia să fie disponibilizaţi. "Situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare. Nimeni nu ştie momentan ce se poate întâmpla după 7 decembrie. Oricum, atât noi, cei din sindicat, cât şi cei din administraţie, vrem să menţinem situaţia stabilă până la finalul crizei. Angajaţii de la Dacia sunt îngrijoraţi, dar încercăm permanent să le ridicăm moralul şi să-i sprijinim pe cât putem. Momentan situaţia nu este dramatică, pentru că se va plăti 85% din salariu. Grav va fi atunci când se va trece la disponibilizări, dar pentru moment nu se poate discuta despre aşa ceva",a declarat viceliderul SAD Ion Iordache.
Dacia a anunţat că întrerupe activitatea în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie din cauza scăderii brutale a pieţelor auto, iar salariaţii vor fi remuneraţi cu 85% din salariul total brut, după ce, iniţial, Uzina anunţase că va înceta producţia doar pentru şase zile: 30 şi 31 octombrie, 13, 14, 20 şi 21 noiembrie.