• BNS vrea grevă generală în toate sectoarele economice
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" organizează, în zilele de 11, 12, 13, 18, 19 şi 20 mai, acţiuni de pichetare în faţa Palatului Parlamentului, a declarat Aurel Cornea, pre-şedintele FSLI, potrivit Agerpres. Acţiunile de pichetare se vor desfăşura în faţa Parcului Izvor (vis-a-vis de Palatul Parlamentului), în intervalul orar 10.30 - 12.30. La manifestaţii vor participa, zilnic, circa 200 de persoane din municipiul Bucureşti şi din ţară, salariaţi din învăţământ.
Sindicaliştii protestează faţă de intenţia Guvernului de a reduce salariile în sectorul bugetar cu 25% începând cu data de 1 iunie, măsură care va avea efecte devastatoare asupra salariaţilor din învăţământ; faţă de faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de Ministerul Educaţiei, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din învăţământ, cum sunt pierderea titularizării în sistem, ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate, dispariţia în totalitate a mişcării de personal. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va genera, de asemenea, re-strân-geri de activitate, potrivit sindicaliş-tilor din domeniu. Totodată, aceştia protestează faţă de politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale.
• BNS menţine acţiunile de protest
Biroul Executiv al Blocului Naţional Sindical (BNS), cu participarea tuturor preşedinţilor federaţiilor afiliate, a analizat, ieri, măsurile asumate de Guvernul României prin Memorandumul suplimentar de înţelegere cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, şi a decis să men-ţină acţiunile de protest programate.
Conform Agerpres, în paralel cu organizarea mitingurilor din Capitală, sindicaliştii BNS vor începe procesul de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale la nivelul tuturor sectoarelor economice în care confederaţia are organizaţii.
Sindicaliştii afiliaţi la BNS sunt nemulţumiţi de felul în care autorităţile au înţeles să acţioneze pentru scoaterea ţării din criză şi au decis să respingă acest program de austeritate, care aruncă responsabilitatea exclusiv pe umerii salariaţilor (atât din mediul privat, cât şi din cel bugetar), pe umerii pensionarilor şi ai şome-rilor.
BNS va elabora, în maximum 72 de ore, un punct de vedere argumentat economic, o analiză de impact a măsurilor asumate de Guvern prin memorandum, urmând ca, în paralel, să elaboreze un pachet de măsuri concrete, ce va fi prezentat comisiei alcătuite din reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, confederaţiilor sindicale, structurilor pa-tronale, ai Guvernului şi ai partidelor politice.
BNS consideră că se impun "măsuri de reducere a evaziunii fiscale, reforma Inspecţiei Muncii, reducerea jafului făcut la buget prin achiziţii publice nejustificate, reducerea pensiilor şi salariilor ce depăşesc limita decenţei, introducerea impozitării progresive şi aplicarea de taxe şi impozite direct proporţionale cu veniturile, aplicarea unui tratament fiscal unitar şi impozitarea substitutelor de contracte individuale de muncă mai puţin fiscalizate în prezent, stoparea jafului din sistemul de sănătate, depolitizarea instituţiilor publice locale şi centrale, precum şi a tuturor agenţilor economici cu capital majoritar de stat".
• Nemulţumiri şi în rândul sindicaliştilor din Asistenţa Socială
Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi protecţia Copilului "PRO.ASIST" şi-a exprimat protestul faţă de măsurile decise de către Preşedintele Băsescu. Sindicaliştii atrag atenţia atât preşedintelui României, cât şi Guvernului, că salariaţii au ajuns în pragul disperării, că sunt în pragul unor ample acţiuni de protest, iar dezamorsarea acestei situaţii înseamnă dialog social real, realizarea unor economii reale la bugetul de stat, prin măsuri de reducere a cheltuielilor cu achiziţii de bunuri şi servicii, reducerea fisca-lităţii şi măsuri anticriză reale.
• Protest Agrostar
3.500 de agricultori, cu utilajele din dotare, organizează, astăzi, un miting de protest între orele 12.00-14.00, în faţa sediului Guvernului, a declarat Nicolae Ştefan, preşedintele AGROSTAR, citat de Agerpres.
"Acţiunea noastră de protest nu este legată de acordul cu FMI. Revendicările noastre au în vedere alocarea subvenţiilor în agricultură, deblocarea legislaţiei în vederea acordării fondurilor din UE, reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea clientelei politice din structurile politice de la nivelul agriculturii", a spus Nicolae Ştefan.