Soartă incertă pentru acordul Alro - Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2012

Remus Borza

Remus Borza

UPDATE: Alro contestă clauza de forţă majoră în contractul cu Hidroelectrica

Alro a contestat, la Tribunalul Bucureşti, măsura prin care Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis aplicarea clauzei de forţă majoră în contractul pe care producătorul de aluminiu îl are cu Hidroelectrica, arată site-ul instituţiei judecătoreşti.

Dosarul a fost înregistrat ieri.

Tot ieri, Remus Borza, directorul Euro Insol, a declarat, în exclusivitate pentru BURSA, că a ajuns la o înţelegere cu Alro asupra majorării preţului energiei hidro, dar că nu a încheiat încă un acord pentru că Fondul Proprietatea se opune.

Sindicatele din Alro susţin, într-un comunicat, că Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea au blocat încheierea acordului.

--------------------------

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a agreat preţul energiei cu Alro

FP şi Ministerul Economiei, acuzaţi că blochează acordul

FP nu doreşte să comenteze situaţia creată

Sindicatele acuză FP că vrea să preia ostil Alro

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, şi reprezentanţii Alro au ajuns, miercuri noapte, la un acord cu privire la preţul energiei pe care îl va plăti producătorul de aluminiu. Remus Borza ne-a declarat, ieri dimineaţă, că Fondul Proprietatea (FP) s-a opus preţului negociat şi domnia sa a decis să mai amâne semnarea acordului.

Administratorul judiciar ne-a precizat: "Contractul cu Alro este valabil până în 2018. Eu estimez că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă într-un an, aşa că am considerat necesar să invit la negocieri şi pe acţionarul majoritar - Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, reprezentat de Remus Vulpescu, dar şi acţionarul minoritar - Fondul Proprietatea. Alro a oferit un preţ între 180 şi 205 lei/MWh pentru energia hidro şi va plăti, din urmă, o diferenţă de preţ de 11 milioane de euro, pentru energia pe care a consumat-o în prima parte a anului.

Preţul va fluctua, în continuare, în funcţie de cotaţia aluminiului, dar nu va scădea sub 180 de lei/MWh. Fondul Proprietatea nu a fost de acord cu preţul negociat".

Domnul Borza susţine că reprezentanţii FP au invocat preţurile în creştere de pe piaţa spot a energiei, unde media zilnică din această perioadă a depăşit nivelul de 300 de lei/MWh, pe fondul intrării Hidroelectrica în starea de forţă majoră.

Întrebat dacă semnarea acordului este blocată, Remus Borza ne-a răspuns că situaţia nu poate fi astfel catalogată întrucât administratorul judiciar are puteri depline în modificarea contractelor unei companii aflate în insolvenţă.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a subliniat că preţul minim de 180 de lei/MWh obţinut în negocierile cu Alro este unul bun, având în vedere cantitatea de energie contractată de producătorul de aluminiu (3 TWh - este cel mai mare consumator de electricitate din ţară).

Domnia sa ne-a explicat: "180 de lei/MWh este preţul acceptat în negocieri de Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina pentru o cantitate de numai 0,5 TWh, mult mai mică decât cea livrată Alro. Aici vorbim de contracte pe termen lung, care nu pot avea un nivel ca in piaţa spot de energie. Piaţa spot este concepută pentru atenuarea dezechilibrelor de consum".

Reprezentanţii FP ne-au declarat că nu au comentarii în legătură cu negocierile în curs dintre Alro Slatina şi Hidroelectrica.

Sindicatele din Alro cred că Templeton vrea să preia ostil producătorul de aluminiu

În jurul prânzului, sindicatele din cadrul Alro au remis presei un comunicat furios în care arată că, după ce reprezentanţii Alro şi cei ai Hidroelectrica au căzut de acord asupra preţului, oficialii FP şi cei ai Ministerului Economiei au intervenit în negocieri şi au blocat acordul.

În comunicat, se arată: "Care sunt interesele Fondului Proprietatea, care este acţionar şi la Hidroelectrica şi la Alro şi care prin acţiunile sale poate închide o unitate la care are interese financiare? Fondul de investiţii Templeton doreşte, cumva, preluarea ostilă a Alro, chiar şi cu activitatea oprită? Doreşte Templeton aducerea în stare de faliment a Hidroelectrica şi apoi spargerea în mai multe firmuliţe?".

Contactat telefonic, Constantin Popescu, preşedintele sindicatului Aluministul, a declarat pentru ziarul BURSA: "Ce a cerut domnul Borza, administratorul judiciar, aia a primit de la Alro. Preţul agreat cu Borza permite funcţionarea Alro la cota de avarie, fără profit. Alro a oferit diferenţa de preţ din urmă, aşa cum a cerut domnul Borza, precum şi plata în avans pe minim trei luni a energiei. Nu înţelegem de ce Borza a invitat reprezentanţii FP şi ai Ministerului Economiei la negocieri şi de ce nu a semnat acordul din moment ce are puteri depline în societate şi reprezintă interesele Hidroelectrica SA, care a obţinut un preţ nesperat de bun. Remus Vulpescu, reprezentantul Ministerului Economiei în negocieri, a tăcut şi nu a intervenit în discuţiile cu FP"

Întrebat de ce sindicatele acuză fondul de investiţii Templeton că vrea să preia ostil Alro, domnia sa ne-a răspuns că aceasta este singura explicaţie plauzibilă a comportamentului Fondului Proprietatea faţă de cele două companii: "Fondul ştie că Alro nu poate funcţiona cu energie la preţ de piaţă spot. Piaţa spot nu a fost reprezentativă ca nivel în contractele pe termen lung. Alro nu poate funcţiona cu energie scumpă şi se va închide".

Constantin Popescu susţine că salariaţii de la Alro vor ieşi în stradă şi vor face proteste fără precedent dacă nu se va încheia acordul cu Hidroelectrica: "Noi ne-am săturat să-şi bată guvernanţii joc de noi. Guvernul, statul, este ca şi inexistent în economie, aşa cum a fost şi în negocierile cu Alro. Statul nu a avut nico poziţie în faţa FP. De când face FP strategia energetică a ţării? Nu vom accepta să-şi bată nimeni joc de peste 20.000 de oameni din judeţul Olt şi din Tulcea".

Reprezentanţii FP ne-au spus că nu comentează "speculaţiile" venite din partea sindicatelor Alro.

Angajaţii din producţia de aluminiu sunt susţinuţi şi de Cartel Alfa, care şi-a exprimat "îngrijorarea şi uimirea faţă de blocarea acordului de achiziţie de energie electrică între Hidoelectrica şi Alro, cu atât mai mult cu cât acest blocaj s-a produs prin intervenţia Ministerul Economiei şi a Fondului Proprietatea".

Cartel Alfa crede că la mijloc sunt interese de falimentare a Hidroelectrica şi Alro

Conducerea Cartel Alfa mai arată, într-un comunicat, că "situaţia este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea au blocat semnarea unui contract asupra căruia, în urma negocierilor, toate celelalte părţi s-au declarat de acord". Sindicatele acuză: "Singura concluzie este că Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea urmăresc falimentarea Hidroelectrica şi închiderea Alro Slatina şi Alum Tulcea, pentru a servi interesele unor potenţiali investitori străini, privaţi, şi nu relansarea economiei şi salvarea locurilor de muncă, aşa cum se susţine declarativ".

Deşi am insistat, Remus Vulpescu nu ne-a oferit, până la închiderea ediţiei, un răspuns clar cu privire la poziţia pe care a exprimat-o în numele statului, în negocierile de miercuri. Domnia sa ne-a transmis doar că se consideră de partea Hidroelectrica şi că regretă că a ratat încheierea acordului cu Alro. Remus Vulpescu speră să se poată menţine oferta Alro la preţurile agreate miercuri noapte.

Patronul Alro, Vitaly Machitski, ar fi discutat, în ianuarie, cu Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, administratorul Fondului Proprietatea, sus-ţin surse apropiate situaţiei.

Patronul Alro ar dori să-l convingă pe Mobius să trimită Comisiei Europene (care investighează un posibil ajutor de stat în preţul plătit de Alro pentru energia hidro) o notificare în care să specifice legalitatea contractului dintre Alro şi Hidroelectrica, mai spun sursele noastre.

Machitski ar fi oferit fondului Templeton, conform surselor citate, implicarea în acţionariatul Vimetco NV (compania prin care magnatul rus controlează Alro), concomitent cu lansarea de propuneri de colaborare pentru proiectele Vimetco din China, Sierra Leone şi Ghana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb