SOCAR analizează orice oportunitate din domeniul petrol şi gaze

ADINA ARDELEANU, ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 martie 2012

SOCAR analizează orice oportunitate din domeniul petrol şi gaze

Prezentă în România din 2007, compania petrolieră de stat azeră SOCAR s-a familiarizat deja cu piaţa noastră şi analizează orice oportunitate (n.r. de achiziţie) din domeniul petrol şi gaze, potrivit lui Hamza Karimov, General Manager SOCAR România.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care a discutat despre afacerile SOCAR din România, dar şi despre proiectele companiei pe plan internaţional, precum conductele Nabucco şi AGRI.

Hamza Karimov nu a comentat dacă SOCAR este interesată sau nu de privatizarea combinatului "Oltchim", însă a precizat că, în mod cert, nu doreşte să cumpere "Arpechim", întrucât are deja o investiţie în Turcia în domeniul petrochimiei (n.r. rafinăria Petchim). Potrivit lui Hamza Karimov, SOCAR a mai început o investiţie în Turcia, estimată la 5 miliarde de dolari, într-o nouă rafinărie.

Domnul Karimov a spus că SOCAR este prezentă în toată Europa, precizând că, anul trecut, a cumpărat subsidiara Exxon Mobil din Elveţia, respectiv 70 de benzinării.

Managerul SOCAR a mai spus că venirea companiei în ţara noastră s-a datorat relaţiilor politice foarte bune dintre Azerbaidjan şi România şi, de aceea, societatea este deschisă la orice fel de investiţie în ţara noastră.

Interviu cu Hamza Karimov, General Manager SOCAR România

Reporter: SOCAR a fost interesată de preluarea "Oltchim", înainte să cumpere "Petchim" din Turcia. Este SOCAR interesată, acum, de privatizarea combinatului "Oltchim"?

Hamza Karimov: Suntem în România din 2007 şi analizăm continuu piaţa româneas-că. Nu mai suntem la început, avem deja un proiect concret, care a fost iniţiat. În continuare, analizăm orice propunere din domeniul petrol şi gaz.

Reporter: Şi "Oltchim"?

Hamza Karimov: Nu pot spune nimic despre Oltchim deocamdată, pentru că, pe partea de petrochimie, am început deja investiţii în Turcia. Din acest motiv, nu pot spune că ne interesează sau nu, căci acum ne concentrăm pe piaţa din Turcia, pe partea de petrochimie.

Reporter: Statul are în derulare un program de privatizare a unor participaţii a unor companii de stat din domeniul energiei. Vă interesează să participaţi la aceste oferte?

Hamza Karimov: Sincer, nu prea deţin multe informaţii pe acest subiect, însă noi suntem pe petrol şi gaze, domeniul electric nu cred că interesează SOCAR.

Reporter: Urmează "Trans-gaz, "Romgaz", "Hidorelectrica"...

Hamza Karimov: Deja, cu "Transgaz, "Romgaz" avem un parteneriat chiar foarte bun, în cadrul proiectelor Nabucco şi AGRI. Deja colaborăm cu societăţile de stat puternice.

Reporter: Ministrul economiei, Lucian Bode, a declarat că va accepta orice variantă a proiectului Nabucco. Ce părere aveţi?

Hamza Karimov: Proiectul Nabucco este pe masă de peste 10 ani. Este greu să spui dacă se va finaliza sau nu pentru că nu ştim cum vor evolua lucrurile, economic vorbind. Dar noi avem resurse şi sprijinim orice proiect. Pentru noi, este binevenit orice proiect.

Reporter: Inclusiv Nabucco.

Hamza Karimov: Inclusiv Nabucco. Noi suntem exportatori de gaze naturale. Ne interesează conducta sau ruta care ne permite să vindem gazul mai scump.

Reporter: Ce relaţii aveţi cu Rusia?

Hamza Karimov: Avem o relaţie foarte bună. Exportăm gaze naturale către Rusia, către Europa, către Turcia, nu avem nici o problemă. Preşedintele Azerbaidjanului, domnul Ilham Aliyev, duce o politică foarte bine echilibrată, intern-extern, deci nu avem nici o problemă cu nimeni.

Reporter: Consideraţi că, în acest moment, economic vorbind, un proiect mai mic, precum AGRI, este mai fezabil decât unul mai mare, precum Nabucco, pentru transportul gazelor a-zere către Europa?

Hamza Karimov: AGRI, fiind un proiect mai mic, are şi riscuri mai puţine. AGRI este pe masă de un an, doi, dar datorită relaţiilor la nivel de conducere dintre Azerbaidjan şi România, acest proiect chiar a avut succes, a ajuns la nivelul alegerii unei companii care să facă studiul de fezabilitate. În câteva luni, vom şti dacă proiectul este fezabil sau nu. A fost selectată deja care este compania care o să pregătească studiul de fezabilitate.

Reporter: Câte benzinării are SOCAR acum în România?

Hamza Karimov: Până în prezent, 15 benzinării.

Reporter: Intenţionaţi să cumpăraţi alt lanţ de benzinării care ar fi de vânzare în România?

Hamza Karimov: Sigur că da, ne interesează. Analizăm piaţa.

Reporter: Aţi negociat, de exemplu, cu Petrom pentru anumite benzinării?

Hamza Karimov: Nu am negociat. Pentru că SOCAR este un brand nou, avem standardele noastre. Prefer să construiesc staţii noi, la standardul nostru.

Reporter: Aveţi o ţintă la care vreţi să ajungeţi?

Hamza Karimov: Avem ţinta să acoperim piaţa la nivel naţional. Nu pot spune cifre. Pe mine mă intere-sează calitatea staţiilor, numărul de staţii nu este aşa de important.

Reporter: Aşadar, preferaţi investiţiile greenfield, în locul achiziţiei de benzinării

Hamza Karimov: Da.

Reporter: Şi nu sunteţi interesaţi de "Oltchim"...

Hamza Karimov: Nu pot infirma, dar nici confirma.

Reporter: Sau de Arpechim.

Hamza Karimov: Arpechim, nu. Aşa cum v-am spus, SOCAR construieşte rafinării în Turcia. Mi-ar fi greu să zic că mă interesează Arpechim, când deja construim rafinării în Turcia.

SOCAR reprezintă Azerbaidjanul în AGRI şi Nabucco

SOCAR este implicată în proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector), strategic pentru România, de transport al gazelor naturale caspice spre Georgia, unde vor fi lichefiate şi transportate apoi în tancuri speciale în portul Constanţa. Aici vor fi readuse în stare gazoasă şi transportate ulterior prin conducte spre vestul Europei.

Potrivit Ministerului Economiei, AGRI poate contribui la reducerea blocajelor potenţiale provocate de creşterea cererii de gaze naturale, ca urmare a deciziei unor ţări europene de a reduce ponderea energiei nucleare. În acelaşi timp, proiectul consolidează rolul României în regiune ca ţară de tranzit şi conexiune între regiunile Caucazului de Sud, Asiei Centrale (în perspectiva posibilei atrageri a Turkmenistanului ca furnizor suplimentar) şi Europa.

Punctele forte ale proiectului sunt: existenţa unei importante părţi din infrastructura necesară, în special interconectorul România - Ungaria (Arad-Szeged), flexibilitatea pe care o presupune tehnologia LNG, accesul direct al gazelor azere pe piaţa europeană şi nu în ultimul rând, sprijinul politic exprimat de toate cele patru state partenere.

SOCAR reprezintă Azerbaidjanul şi în proiectul Nabucco. Atât AGRI, cât şi Nabucco au scopul să reducă dependenţa României de importul de gaze naturale din Rusia.

Nabucco, proiect susţinut politic de UE, este considerat noua punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale - regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală - trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimata redactie,

    intr-adevar exista interviuri care nu au nevoie de pagini intregi pentru a putea exprima un mesaj si anume acela ca intai de toate sunt importante relatiile interumane care fac premiza unei afaceri de succes unde notiunea de castig nu se regaseste in folosirea pana la epuizare a notiunii discount. Aserbaidschan. De profesionalismul jurnalistic m-am convinis cu mai mult de un an in urma cand datorita faptului ca preluasera o stire a unei agentii care fuesse incorect transmisa am socotit de cuvinta sa le comunic acest lucru. Ei bine , la mai putin de 24 de ore stirea a fost corectata , prezentand chiar scuze pentru omisiunea facuta, fapt care m-a facut sa ma simt stanjenit, tinand cont ca ei doar preluasera ceea ce altii ar fi trebuit sa redea veridic. Cat despre firma respectiva de stiri nici pana astazi nu am primit un mesaj de corectura. Revenind in actualitate anul acesta este si un eveniment important de semnalat in tara prietena si anume Euro Song Contest pe care insa unii jurnalisti internationali nu l-au pus decat pe un plan secund, locul central fiind ocupat de Economical Contest unde statele lumii au inceput deja sa-si etaleze valentele pentru a intra in gratia acestui tari bogate si demne. Intr-adevar daca domnul director remarca faptul ca cel mai important lucru este optimizarea veniturilor. Daca vom veni insa si la urmatoarele companii cu sloganuri de genul "un discount ar reduce riscul unor esecuri la vanzare" cu siguranta ca printre cei interesati de aceste participatii nu vom putea observa si firma domnului director, care spre deosebire de altele nu au in DEX-ul dumnealor notiunea de chilipir ca putandu-se incadra in sfera economicului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb