"Socep" Constanţa se menţine cea mai performantă acţiune în 2010

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2010

"Socep" Constanţa se menţine cea mai performantă acţiune în 2010

Anul acesta, cele mai performante investiţii au continuat să fie cele în acţiuni, care au majorat suma investită cu până la 142%, în timp ce metalul galben, preferat de investitori pe timp de criză, a consemnat o apreciere de circa 25%.

Astfel, cea mai inspirată alegere din piaţă pentru jucătorii care s-au încumetat să investească la începutul lunii ianuarie 2010 s-a dovedit a fi operatorul portuar "Socep" Târgu Mureş (simbol SOCP), ale cărui acţiuni s-au scumpit cu 142%, în ultimul an. Teoretic, cu o investiţie de 5.000 de lei, un investitor cu apetit pentru risc, care ar fi cumpărat acţiunile SOCP s-ar putea declara acum cel mai fericit, având în buzunar peste 12.000 de lei, acţiunea consemnând o creştere a preţului de peste două ori, în intervalul 4 ianuarie 2010 - 28 octombrie 2010.

Aprecierea semnificativă consemnată de acţiunile SOCP a avut la bază interesul celor doi acţionari principali, respectiv grupul "Celco", deţinut de verii Duşu şi grupul "Transport Trade Services" (TTS), controlat de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, de a-şi întări poziţia în cadrul companiei.

TTS este unul dintre cei mai mari operatori de transport din ţara noas-tră, acţionând mai cu seamă în zona transportului naval prin intermediul flotei fluviale deţinută de compania "Navrom" şi pe segmentul de trans-port feroviar prin firma "Transfer International Spedition" (TIS).

Randamente bune au fost înregis-trate şi de acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice "Azomureş" Târgu Mureş, care au urcat cu 74%, fiind urmate de cele ale transportatorului naţional de gaze naturale "Transgaz" Mediaş (simbol TGN), care s-au apreciat cu 66,85%,

De asemenea, în topul celor mai performante cinci acţiuni de la Bursă s-au situat şi cele emise de firma de intermediere "Broker" Cluj, al căror preţ s-a majorat cu 5`%, clasamentul fiind încheiat de "Compa" Sibiu, cu o apreciere de 42%.

Fondurile de investiţii au adus câştiguri mai sensibile

Persoanele care au preferat investiţiile în instrumente cu un risc mai moderat, precum fondurile de investiţii, au raportat şi ele creşteri, cel mai bun randament fiind oferit de fondul "Omninvest", administrat de SAI SIRA Asset Management, care a adus randamente de până la 20%, în intervalul menţionat.

Performanţa fondului "Omninvest" a fost mult superioară faţă de cea a indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, care se află, în prezent, cu doar 11% pes-te valoarea înregistrată la finele lui 2009.

Reuşita acestui fond se datorează pariului pe scăderea indicilor americani, reţetă care a propulsat fondul în topul celor mai bune din 2010.

Pe locul secund în topul celor mai performante fonduri s-a clasat KD Maximus, care în ultima lună a cres-cut puternic, cu circa 11%, întrecându-l pe "Omnitrust", fond gestionat tot de SIRA Asset Management, a consemnat randamente de circa 10%.

Şi aurul a reprezentat o alegere bună pentru investitori, metalul galben consemnând o apreciere de 25%, în perioada 4 ianuarie - 29 octombrie 2010.

În prezent, un gram de aur valorea-ză 132 lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Cu toate acestea, vânzările de bijuterii, metale şi pietre preţioase au scăzut în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu 2009, oamenii preferând mai degrabă să-şi amaneteze bijuteriile, profitând astfel de creşterea preţului în acest an.

La casele de amanet, preţul unui gram de aur variază între 65 şi 90 de lei, în funcţie de numărul de carate şi uzura bijuteriilor.

În schimb, persoanele care au preferat să-şi ţină econonomiile la bănci, sperând într-o eventuală dobândă favorabilă, nu au avut mare lucru de câştigat, din cauza deprecierii leului, cursul ajungând în prezent la circa 4,26 lei/euro. Inves-titoriii care au pariat totuşi pe depozitele în euro de la Banca Carpatica, ATE Bank au avut cel mai mult de câştigat.

Precizări:

În calculul randamentului acţiunilor menţionate, s-a luat în considerare preţul mediu din şedinţele de tranzacţionare menţionate.

Randamentele plasamentelor analizate sunt raportate la moneda europeană.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb