Industrial Export, care face parte din grupul Romenergo, a închiriat spaţiul şi toate utilajele fabricii de pompe Aversa Bucureşti, aflată în faliment, aceasta fiind singura formă legală prin care compania şi-a putut continua activitatea, a declarat, ieri, Mihai Dimitriu, directorul general al Aversa.
Societatea comercială Aversa, companie deţinută de stat, a intrat în ianuarie 2012 în faliment. În septembrie 2012, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care creanţele administrate de ANAF la Aversa au fost preluate de către AAAS (fostul AVAS).
"Aversa" Bucureşti face parte din categoria societăţilor de importanţă naţională deoarece aproximativ 85% din pompele necesare în instalaţiile de producere a energiei electrice din România sunt în portofoliul de fabricaţie al societăţii. În prezent, AAAS este acţionarul majoritar al societăţii, cu 66,2% din acţiuni.
Directorul general al Aversa a declarat că societatea va fi privatizată şi, astfel, are şanse de relansare sub conducere privată.
Domnia sa a spus despre închirierea spaţiilor că Romenergo a făcut acest pas pentru a întreţine producţia necesară la nivel local şi că nu are prea mult de câştigat.
Aversa a fost scoasă la privatizare, organizându-se licitaţii săptămânale pentru vânzarea imobilelor, a mărcilor şi echipamentelor tehnologice ale firmei. Licitaţia, organizată de RVA Insolvency Specialists, a început pe 8 mai, preţul de pornire al licitaţiilor fiind de 34,6 milioane euro fără TVA.
"Se va păstra profilul societăţii şi se vor păstra şi oamenii calificaţi", a asigurat Mihai Dimitriu, adăugând: "Acum, salariile de la Aversa sunt plătite de Industrial Export".
Directorul Aversa a menţionat că în luna ianuarie a anului trecut compania avea 382 de angajaţi, în urma unor disponibilizări numărul acestora reducându-se la 208.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat recent că autorităţile nu mai doresc să vândă Aversa Bucureşti pe bucăţi, ci toate instalaţiile, iar cumpărătorul să păstreze personalul şi să continue activitatea timp de trei ani. "Cumpărătorul poate face ce vrea cu pământul, dar instalaţiile să rămână funcţionale, chiar dacă le relochează. La Aversa nu avem nicio ofertă, abia acum am decis acest lucru", a precizat ministrul.
• Program pentru refacerea sistemului de irigaţii, finanţat de Comisia Europeană
"Aversa" caută să mobilizeze resurse ca să rezolve problemele deosebit de grave din agricultură", a declarat Mihai Dimitriu. Astfel, "Aversa" poate contribui, în sistemul de irigaţii, la reabilitarea reţelei de canale magistrale româneşti, de aproximativ 12.377 km. Sunt necesare piese de schimb şi, în unele cazuri, chiar înlocuirea instalaţiilor de pompare cu unele noi.
Aversa poate produce aproape toa-te tipurile constructive de pompe, adaptate noilor cerinţe europene şi deţine dreptul de proprietate intelectuală asupra acestor pompe precum şi dreptul exclusiv de a executa piese de schimb pentru pompele proprii, înregistrate ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Domnia sa a mai spus că, în momentul de faţă, în ţara noastră există 694 de staţii de pompare care necesită reabilitare.
"Reabilitarea presupune readucerea unor echipamente de pompare la un stadiu funcţional, reparaţii, acolo unde este nevoie, sau chiar aducerea unor echipamente noi", consideră Mihai Dimitriu.
Domnia sa a mai atras atenţia asupra faptului că, în 2014, se va pune în aplicare un program pentru refacerea sistemului de irigaţii, finanţat de Comisia Europeană.
Mihai Dimitriu a mai precizat că, în anii 2008-2010, Aversa avea producţie în valoare de un milion de euro pe lună, însă, după anul 2010, situaţia s-a înrăutăţit.
Înainte de declanşarea crizei economice, compania avea o cotă de piaţă de 32%, a mai spus directorul Aversa.
Principalii clienţi ai Aversa sunt Ravenscroft SHI din Argentina, Banias din Siria, SPC Power Corp din Filipine, Aden Refinery din Yemen, Termomeccanica din Italia, Wegema din Germania şi Canam din Canada.
În ţara noastră, Aversa produce pentru OMV Petrom, Centralele de la Turceni, Rovinari şi Porţile de Fier, Oltchim, Arcelor Mittal şi Lukoil.
• Stan Popa: "AAAS are ca obiectiv central revitalizarea unor societăţi aflate în insolvenţă"
Politica AAAS are ca obiectiv central revitalizarea unor societăţi aflate în insolvenţă, a declarat Stan Popa, vicepreşedintele Autorităţii de Administrare a Activelor Statului (AAAS).
Domnia sa a menţionat că în urmă cu 8 luni Aversa era în faliment.
"Pe 19 noiembrie 2012, Aversa a fost vizitată de premierul Victor Ponta, stabilindu-se atunci măsuri pentru salvarea companiei. Măsurile luate până acum ne permit să spunem că, în scurt timp, Aversa se va afla pe noi coordonate ale evoluţiei economice", a explicat Stan Popa.
Vicepreşedintele AAAS a subliniat: "AAAS are aceeaşi atitudine şi faţă de Remin, Rodipet şi Fortus Iaşi, societăţi pe care dorim să le revitalizăm din punct de vedere economic". Cele mai mari companii la care statul deţine acţiuni, prin AAAS, sunt Fortus Iaşi, Aversa, Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" , Rodipet, la 11 societăţi Autoritatea având capital majoritar, iar la celelalte deţinând pachete minoritare de acţiuni, de până la 25%.