Diversificarea economiei rurale prin orientarea către activităţi non-agricole va depinde de anvelopa financiară a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), în perioada 2014 - 2020, a declarat, ieri, citat de Agerpres, secretarul de stat în Minis-terul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Sorin Chelmu.
"Conform statisticilor, circa 50% din populaţia României se află în mediul rural, din care 70% este ocupată direct în agricultură. Dacă nu reuşim să aducem resursa umană în alte sectoare decât cele agricole, dar nu numai în agroturism, pentru că în spaţiul rural nu mai găseşti un tractorist, un muncitor calificat, un tâmplar, un fierar, nu vom progresa. În partea de vest a Europei, cel mult 5% din populaţie este ocupată direct în agricultură, restul sunt în servicii", a afirmat Sorin Chelmu.
Secretarul de stat în MADR a subliniat că, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, direcţia către care se îndreaptă România este o diversificare a economiei din zona rurală astfel încât ponderea populaţiei ocupată în servicii să crească: "Sper că şi anvelopa financiară pe care o s-o avem după 2013, deci în perioada 2014 -2020, să ne permită să găsim soluţii astfel încât să reorientăm spaţiul rural românesc către zona de servicii. Trebuie să ne gândim şi să vedem cum scoatem cât mai mulţi oameni din dependenţa de zona agricolă".
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală constată că "economia rurală este slab diversificată şi încă dependentă de activităţile agricole, ceea ce are drept consecinţă venituri reduse pentru întreprinzătorii din mediul rural".
Potrivit datelor MADR, doar 10% din totalul locurilor de muncă din mediul rural erau în sectorul meşteşugăresc, respectiv 457.000 persoane.
Şomerii din mediul rural reprezintă 33% din totalul persoanelor fără loc de muncă din România, conform celei mai recente variante a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.