Chinezii vor începe lucrările la centrala termoelectrică de la Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia cel târziu anul viitor, iar execuţia va dura cinci ani, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, pentru Radio China International.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Acolo, la Rovinari, a fost un succes mare al companiei China Huadian. Fiind la un alt minister, nu-mi place neapărat să vorbesc în numele altei autorităţi, dar din ce am înţeles, cel mai târziu anul viitor se va da drumul la acest proiect şi va dura probabil maxim cinci ani. Construcţia noii centrale de la Rovinari este un proiect de un miliard de euro foarte important şi pentru energetica românească în general".
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei a pus în atenţia investitorilor chinezi investiţii în centrale noi la Hunedoara, Turceni, Cernavodă, Tarniţa. "Forţa companiilor chineze este foarte competitivă în orice tip de proceduri şi nu cred că e singurul proiect în domeniul energetic pe care îl vor avea", a precizat Şova.
Memorandumul dintre China Huadian Engineering şi autorităţile române din energie a fost semnat la finalul anului 2012. La vremea respectivă, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a precizat că proiectul reprezintă una dintre cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa iar noua companie româno-chineză va exporta energia în Turcia şi Austria.
Potrivit autorităţilor, această investiţie va contribui în mod direct la crearea, într-una dintre cele mai defavorizate zone ale ţării, a peste 500 de noi locuri de muncă, la care se adaugă un număr mare de locuri de muncă rezultate din dezvoltarea activităţilor economice indirecte, conexe şi din industria pe orizontală.
Preţul unui MWh produs în noul grup va fi de 45 euro, preţul mediu al pieţei fiind de 53 euro, arată estimările specialiştilor.
China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atât pe componenta de producţie, cât şi pe cea de construcţie. Până în prezent, a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan-Coman Şova, este prezent în perioada 2 - 7 septembrie 2013 la Beijing, Republica Populară Chineză, cu ocazia lucrărilor şedinţei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-chineză de cooperare economică.