Speculaţiile - sarea şi piperul pieţei de capital (I)

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 aprilie 2007

Nici cei mai conservatori inves­titori nu pot refuza acest adevăr şi nu elimină speculaţiile, chiar dacă le fac mai rar. Există o largă categorie de investitori pentru care speculaţia acţiunilor este baza propriei existenţe. După cum spunea cineva, cine are bani şi acţiuni poate influenţa piaţa. Iar cel care poate urca o acţiune, acela o poate şi coborî şi cel care o poate coborî o poate şi urca. Aceasta este şi cauza pentru care în majoritatea lor acţiunile din piaţă au evoluţii fluctuante chiar dacă trendul general pe termen lung are o determinare obiectivă. Cu alte cuvinte, coborârile şi urcările forţate sunt pe termen scurt. Tocmai acest fapt este speculat la maxim de către cei pe care, cu respect şi admiraţie, i-am numit pocheriştii bursei. Ca să aveţi succes prima condiţie este să alegeţi momentul favorabil de debut al investiţiilor pe o anumită acţiune. Regula de bază este să nu cumpăraţi pentru prima dată o acţiune aflată pe un vârf de preţ. Este, deci, recomandat să cumpăraţi după o perioadă de scădere a preţului şi dacă se simte o inversare a tendinţei. Nu trebuie să exageraţi. Căutând cel mai mic preţ puteţi să pierdeţi ocazia. În perioada mai - iunie 2006, care a corespuns perioadei de subscripţie în cadrul majorării capitalului social de la "Banca Transilvania" (simbol TLV la Bursa de Valori), unii prea optimişti au sperat ca preţul să scadă la 0,7 - 0,75 lei, bazaţi pe scăderea din 2005 până la 0,66 lei. Spre dezamăgirea tuturor preţul nu a coborât sub 0,86 lei. Personal, am cumpărat 81.500 acţiuni TLV cu 0,86 - 0,87 lei/bucata. Mulţi au aşteptat până ce era evident că nu mai au de ce şi au constatat că preţul a început să crească după ce perioada de subscriere a trecut. De cumpărat erau hotărâţi dar asupra preţului au sperat şi tot sperat până cînd s-au decis la 1,05 lei. Au cheltuit în plus astfel 0,18 - 0,2 lei pe acţiune. Până la urmă cred că vor avea cîştig, dar evident substanţial mai mic.

Tot la TLV, în aşteptarea noilor acţiuni rezultate din capitalizarea profiturilor, din rezerve şi subscriere, mulţi s-au aşteptat ca acţiunile să scadă sub 1 leu. Aşteptarea s-a dovedit zadarnică şi mai ales păguboasă. Căci în loc să cumpere la greu cu 1.00 - 1,02 lei înainte de întrerupere, au cumpărat mai apoi cu peste 1,1 sau chiar 1,15 lei, pierzând astfel din câştigul viitor. Optimismul la cumpărare este bun, dar şi ceva prevedere este necesară. Dacă ar fi dat ordine în trepte, de la optimism extrem la fezabilitate certă, măcar o parte din acţiuni erau cumpărate mai ieftin. Cu cât trecea timpul şi se vedea că scad speranţele de a cumpăra la preţuri foarte mici, investitorii puteau să îşi corecteze ordinele înspre zona fezabilului şi era foarte bine. La fel de rău este dacă vrei să vinzi mai sus decât poate duce piaţa.

Ca să rămânem tot pe TLV, după minimele din faza de subscriere, preţul a crescut rapid până la 1,14 lei. Cei prevăzători şi nu prea lacomi, au vândut la 1,13 - 1,14 lei. Când s-a produs scăderea în aşteptarea noilor acţiuni, aceştia au putut să-şi răscumpere acţiunile la 1.00 - 1,02 lei cu un câştig evident. Cei care au sperat la 1,15 sau mai mult, au aşteptat degeaba.

Astfel de exemple se pot da, practic, pe orice acţiune. Dacă se exagerează cu prudenţa, de multe ori se pierd bani frumoşi.

Ca să dăm exemplul unei acţiuni ieftine, (simbol AMO la Bursa de Valori), aceasta a avut multiple variaţii între 0,06 lei şi 0,0685 lei. O speculaţie valabilă (care aduce câştig) se putea face frecvent la orice variaţie de 0,002 - 0,003 lei. Numai că la aceste ecarturi, de mai multe ori este mai mare câştigul intermediarului decât al investitorului. Dacă ai avut curaj şi ai mizat pe 0,004 - 0,006 lei, câştigul a fost substanţial mai mare. Concret la diferenţa de 0,004 lei se cîştigă pe acţiune de patru ori mai mult decât la diferenţa de 0,002 lei. Merită reamintit exemplul cu acţiunea (simbol IMP la Bursa de Valori). Într-o zi, câţiva brokeri de la una dintre societăţile de brokeraj cu care lucrez, văzând că acţiunea IMP scade şi scade, nu au cumpărat în speranţa ca preţul să ajungă la 0,62 lei. Nu a ajuns însă decât la 0,625 şi ei nu au cumpărat nimic. În acelaşi timp, o investitoare novice, probabil îndemnată de cineva, a venit decisă să cumpere acţiuni . Preţul momentului era de 0,63 lei în ordinele de cumpărare şi 0,6350 lei în ordinele de vînzare. Doamna a decis să ordone cumpărarea imediată şi a luat acţiuni IMP la preţul de 0,6350 lei de câţi bani avea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb