Sper că autorităţile ne-au minţit

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2011

Oferta "Petrom" a eşuat, statul nu a găsit suficienţi cumpărători să vîndă măcar 80% din pachetul de 5,5 miliarde de acţiuni (reprezentînd 9,84% din total, parte a pachetului de 20,639% pe care îl deţine la această companie petrolieră).

Eşecul este surprinzător.

În primul rînd, surprinde pentru că "Petrom" este o afacere foarte bună.

În al doilea rînd, surprinde pentru că autorităţile ne-au încredinţat, pe parcursul Ofertei, că se va încheia cu succes.

În al treilea rînd, surprinde pentru că infirmă zvonurile insistente că vînzarea era, deja, "aranjată".

Eşecul stă drept dovadă că nu a fost aşa.

Mărturisesc că am creditat aceste zvonuri cu verosimilitate ridicată, datorită distorsiunilor şi abaterilor de la normele pieţei, din cursul ofertei, ca şi datorită comportamentului ciudat al autorităţilor şi oficialilor pieţei, care s-au făcut că nu văd ori, chiar, au negat evidenta nere­gularitate a procesului de ofertă publică.

Dar, de aici, rezultă cîteva concluzii îngrijorătoare.

Rezultă că, în mod stupefiant, ministrul economiei Ion Ariton face declaraţii absolut false:

"Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzare a acţiunilor", a declarat Ariton, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

"Eu vă spun, sută la sută, că vom încasa mai mult decât propunem astăzi prin preţul minim", a mai spus ministrul economiei.

Ion Ariton este şeful echipei de privatizare.

De unde venea optimismul ministrului?!

La sfîrşit, John Porter de la "Renaissance Capital" (liderul grupului de intermediari ai Ofertei) a declarat:

"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat."

I-a spus asta John Porter şi lui Ion Ariton?

L-a minţit?

Agenţia Reuters a relatat (17 iulie) declaraţia lui Angelo Morganti, un alt reprezentant al "Renaissance Capital", care susţinea că Oferta "Petrom" a atras un "puternic interes al investitorilor", într-o ştire intitulată "Romania Petrom share offer going well -Renaissance".

Angelo Morganti nu vorbeşte cu John Porter?

Sînt supăraţi unul pe altul?

În definitiv, criza financiară şi criza datoriilor suverane nu au apărut în cursul Ofertei "Petrom".

Retractilitatea investitorilor faţă de "pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi" este un comportament care ţine de normal.

Pot aceste motive invocate să stea drept "cauze" ale eşecului?

Desigur, dacă nu luăm în seamă că ele ne erau cunoscute cînd Guvernul a decis să vîndă acţiunile, chiar şi în aceste condiţii.

Ceva continuă să fie neclar, în cazul acestei Oferte.

La sfîrşit, s-a spus că fie şi dacă ar fi subscris toţi investitorii care şi-au exprimat intenţia, totuşi nu s-ar fi strîns suficient pentru 80% din ea.

Dar "intenţiile" se vor fi exprimat în eventualul proces de "book building", care, conform Prospectului (şi al practicii uzuale), se va fi încheiat cu mult înaintea startului Ofertei.

Dacă ele nu acopereau 80% din Ofertă, atunci de unde provenea optimismul intermediarului şi al ministrului?

Ne-au minţit, pur şi simplu?!

Foarte, foarte probabil.

Este prima oară cînd m-aş bucura să fi fost minţit de autorităţi.

Pentru că, dacă n-au minţit, atunci... nu, nu vreau să spun asta, veţi zice că sînt obsedat..., singura explicaţie este că au avut un mare cumpărător, pentru întreg pachetul de acţiuni, care se va fi răzgîndit.

Cineva care a vrut mult mai mult decît i-a fost acordat.

Cineva pentru care n-a contat că România este admirabilă că a tăiat salariile şi că şi-a recalibrat cheltuielile bugetare.

Cineva pentru care n-a contat că, în ultima zi a Ofertei, Fitch a îmbunătăţit rating-ul companiei austriece OMV, care deţine majoritatea la "Petrom".

Cineva care n-a mai vrut pachetul de acţiuni al statului nici cînd l-am rugat, oferindu-i, pe deasupra acţiunilor, şi gazele din Oltenia nou găsite şi potenţialul zăcămînt din Marea Neagră.

Dacă autorităţile noastre şi intermediarul şi ştirile difuzate de Reuters ne-au minţit, atunci acest misterios cumpărător cu un comportament ciudat, care nu are nimic comun cu afacerile, nu există.

De aceea, sper să ne fi minţit.

Sper că Guvernul şi intermediarul nu aveau niciun motiv să fie optimişti.

POST SCRIPTUM

Premierul Emil Boc a declarat vineri că România nu este disperată la acest moment pentru a vinde acţiunile listate la "Petrom" la orice preţ şi în orice condiţii.

Atunci, de ce le vinde?

Pînă acum, am fost minţiţi că este nevoie de banii ăştia la Buget.

Era, oricum, o prostie să-ţi vinzi acţiunile bune, pentru o nevoie de moment, dar, măcar, exista o raţiune; cînd eşti în sapă de lemn, vinzi.

Aflăm din gura premierului că nu sîntem chiar atît de disperaţi.

Atunci?!

Poziţia Statului în "Petrom" este ideală: acţionar minoritar, dar îndeajuns de important cu o cincime din acţiuni; management privat performant - pe stat nu-l doare capul!, n-are decît să fie suficient de vigilent ca austriecii să nu externalizeze profitul.

La OMV, Statul austriac deţine...30%!

Care-i ideea cu vînzarea?

FMI?!

Minciuni în Comunicatul Guvernului

Într-un Comunicat de la sfîrşitul Ofertei publice "Petrom", Guvernul ne informează că, în ciuda eşecului, a atins, totuşi, "anumite ţinte".

Se referă, probabil, la "sprijinul" adus Bursei de Valori Bucureşti de această Ofertă.

Reproducem integral Comunicatul, mai jos.

Bucureşti, 22 iulie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ

Oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV PETROM SA, efectuată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a încheiat, astăzi, 22 iulie, a.c., la ora 12. Subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80 la sută, necesar pentru a închide oferta.

Actualul Guvern s-a angajat într-un program ambiţios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, prin metode transparente.

Programul îşi propune efectuarea de privatizări la preţuri corecte şi reale şi creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din Bucureşti. Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse.

Credem că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectă programul şi privatizează transparent şi pe bursă,

dar nu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionat pozitiv.

Ofertele publice de vânzare de acţiuni iniţiate de Guvernul României pot fi considerate un nou început pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru politica de privatizare a Guvernului.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va continua programul de privatizare a companiilor aflate în subordinea sa prin metode transparente, încurajând creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din România.

OMV PETROM SA este o companie extrem de valoroasă pentru România. Guvernul este hotărât să-şi respecte programul de privatizare asumat şi convenit cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.

Guvernul va monitoriza evoluţia pieţelor şi va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vânzare a pachetului de 9,84% din OMV PETROM SA. (Biroul de presă al MECMA)

Sublinierile din Comunicatul Guvernului ne aparţin.

Ele evidenţiază, încă o dată, că Guvernul minte sau este minţit (şi nu pricepe, ceea ce este impardonabil).

Pentru că una dintre concluziile indubitabile ale dezbaterilor din jurul Ofertei "Petrom" este că ea nu s-a derulat prin Bursa de Valori Bucureşti.

Ceea ce aruncă întreg Comunicatul în penibil. (F.G.)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cita minte sa ai sa nu amini oferta pina dupa ce trece "socul greciei"? Va spun eu. putina spre deloc.Cind toata suflarea mondiala statea cu sufletul la gura. o mina de nepriceputi se apuca sa scoata la vinzare un pachet minoritar...Sau spus altfel : Un guvern minoritar, scoate la vinzare, un pachet minoritar, printr-un sindicat de intermediere compus din brokeri minori.Aranjamentele D-lui Cionga, nu prind pe piata internationala.El e specializat in smenuri si susanele dimbovitene.Si cum Dimbovita nu curge , nici la Londra,nici la Frankfurt si nici macar la Viena, rezultatul il vedem cu totii: =O. Poate ar trebui si Domnia sa sa faca un stagiu in padure la Focsani....

    1. De fapt, Renaissance a vrut sa amine, pina in septembrie. Cel care a fortat este guvernul. Make are dreptate sa banuiasca un cumparator de care stie doar guvernul.

    de fapt, procentul de subscriere cred ca e unul foarte bun, daca tinem cont de perioada dintre anuntul pretului minim si sfarsitul ofertei, cand cred ca s-au facut majoritatea subscrierilor!pacat ca nu au lasat un pic pretul mai jos si sa dureze macar 50 de zile....acum e tarziu

    1. statul nu trebuia sa speculeze la bursa...un pret mai atractiv pentru rezidenti romani cu credite in moneda straina era o idee buna?...inca o intrebare: asta ce promite bani la zerotv de ce nu a luat tot pachetul?

      Statul a infiiintat Bursa tocmai pentru acest lucru. Atunci pentru ce a infiintat-o? Numai sa-i ia gratis asa zisi actionarii zecile de mii de euro? Statul a gresit insa cand nu s-a implicat mai mult. Si mai ales actionarii cand au fost de acord cu acest CA invizibil.

      DAR cONDUCEREA EXEXUTIVA CE A FACUT IN ACET SENS? LA TV l-am vazut pe Vali tacand in fata lui Muresanu. Au sau nu marketing si promovare. Dar au audus oameni care au lucrat in publicitate..pentru cine nu stie desigur.

      ce sa faca? ba este oferta cea mai mare din istorie, ba nu mai este. Dupa caz coane Ionescule sau FS

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb