Medicina se află într-o continuă evoluţie, iar specialiştii anticipea-ză ca în viitorul nu foarte îndepărtat să se producă o adevărată revoluţie. Spitalele din secolul următor vor fi adevărate service-uri unde omul nu va fi tratat ca o maşină, dar în care fiecare "piesă" defectă va putea fi înlocuită, sau să fie ajutată să se regenereze.
Totul pare o utopie, dar nu e mai puţin adevărat că în urmă cu 200 de ani operaţiile efectuate cu ajutorul laserului sau transplanturile de organe nici nu puteau fi concepute.
La baza acestei revoluţii se află celulele stem, o adevărată minune pentru corpul uman. Eforturile oamenilor de ştiinţă sunt susţinute şi de autorităţi.
Guvernul SUA alocă în fiecare an 2,5 miliarde de dolari pentru cercetare iar acest lucru este vizibil la nivelul realizărilor. Oamenii de ştiinţă au reuşit să reducă semnificativ procesul de îmbătrânire la forme de viaţă inferioare şi obţinerea aces-tui efect şi la mamifere este în plină testare în laboratoare. Michael Rose, profesor de biologie evoluţionară din cadrul Universităţii din California, este convins că întinerirea va fi posibilă în foarte scurt timp: "Acum 20 de ani, simpla idee a întineririi pe cale ştiinţifică ar fi părut o bizarerie numai bună pentru revistele de scandal.
Astăzi, această teorie se dovedeşte cât se poate de fundamentată". În ultimii ani, tot mai mulţi geneticieni şi experţi în nanotehnologie insistă asupra faptului că îmbătrânirea poate deveni un proces reversibil. Acesta este un prim pas, dar chiar şi aşa pot apărea accidentele de parcurs, când, din diverse cauze, un organ important din corpul uman nu va mai putea funcţiona la nivel optim. Sunt milioane de exemple cu tineri care au grave probleme de sănătate, aşa că simpla întinerire nu este suficientă. În pasul doi, medicina se va ocupa şi de acest lucru.
Când toate cercetările în domeniu vor fi gata, lucrurile vor fi extrem de simple: va fi pus diag-nosticul, pacientul va intra pe mâna medicilor şi după o intervenţie care nu va comporta ris-curi foarte mari va pleca acasă cu un organ "nou-nouţ" în locul celui bolnav.
Nu vor mai exista liste de aşteptare şi nici prelevarea de organe de la persoane aflate în moarte clinică sau care nu mai au şanse de supravieţuire din cauza unor accidente. Organele "de schimb" vor fi create artificial de nişte aparate nu foarte complicate. Echipe de cercetători din SUA au anunţat că în foarte scurt timp medicina regenerativă va putea fi aplicată cu succes.
Deja o companie finlandeză a descoperit o metodă de a realiza un schelet biologic tridimensional pe care să crească şi să se dezvolte culturile de celule ce vor forma un anume organ. Cu trei ani în urmă, cercetători de la Centrul Medical Whitehead din Massachusetts au anunţat că au perfecţionat o metodă prin care celule somatice pot fi reprogramate şi transformate în celule stem.
Cu ajutorul acestei metode, fiecărui om îi pot fi recoltate câteva celule de pe piele, acestea urmând mai apoi să fie transformate în celule stem iar în final să fie convertite în ţesutul sau organul necesar pentru a fi înlocuit. Cel puţin din acest punct de vedere, viitorul pare să arate bine.