Spitalele regionale, realizate în parteneriat public-privat

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 31 octombrie 2018

Spitalele regionale, realizate în parteneriat public-privat

Problema spinoasă a construirii celor trei spitale regionale la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca s-a aflat pe agenda conferinţei de presă de ieri a comisarului european pentru politică regională Corina Creţu şi a ministrului pentru fonduri europene Rovana Plumb.

Acordul pentru cele trei spitale a fost încheiat între guvernul ţării noastre şi Comisia de la Bruxelles în luna iunie a anului 2015. Conform comisarului pentru politică regională, în anul 2016 nu s-a efectuat nicio activitate şi niciun studiu legat de construcţia celor trei spitale, lucrurile fiind demarate abia în anul 2017.

În acordul din anul 2015, oficialii europeni şi cei de la Bucureşti au stabilit că valoa-rea cheltuielilor care vor fi efectuate pentru ridicarea celor trei spitale regionale se ridică la 300 de milioane de euro. Din această sumă, 150 de milioane urmau să fie plătite din fondurile europene, iar restul reprezenta contribuţia guvernului ţării noastre. Numai că în urma studiilor efectuate de către experţii din cadrul Băncii Europene de Investiţii reiese că valoarea de construcţie şi de dotare pentru fiecare spital în parte va fi de 450 milioane de euro, la aceasta adăugândus-se şi designul pentru cele trei spitale, în valoare totală de 120 milioane euro.

Corina Creţu a declarat: "Există această diferenţă, între ceea ce s-a aprobat iniţial - 300 de milioane euro - şi valoarea actuală de aproape 1,8 miliarde euro. Eu voi face tot ce este posibil ca să ajut construirea acestor spitale pentru cetăţenii României. De aceea, în viitorul acord dintre ţara noas-tră şi Comisia Europeană, pentru perioada 2021-2027, acord pentru care negocierile vor începe în luna martie 2019, vom prinde suma necesară pentru construirea acestor spitale".

În programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, unul dintre obiective este construirea a opt spitale regionale şi a unui spital republican. Până acum, în afara celor trei spitale care se vor construi pe fonduri europene, premierul Viorica Dăncilă a declarat că se va mai construi un spital regional la Con-s-tanţa, în parteneriat public-privat, cu contribuţia statului turc şi a unor firme din Turcia.

În privinţa viitoarelor spitale regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, a precizat: "România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate efectuate pentru aceste obiective. Anul viitor, vom avea gata proiectele tehnice şi cele de execuţie, după care vom da drumul procedurii de achiziţie publică a lucrărilor. Nu excludem ca o parte dintre investiţiile la cele trei spitale să fie realizată în parteneriat public-privat, deoarece legis-laţia ne permite ca ma-ximum 25% din fondurile europene să fie folosite în astfel de parteneriate".

Ministrul pentru fondurile europene a spus că această decizie se impune ţinând cont că în acest moment, pe actualul exerciţiu bugetar 2014-2020, Comisia de la Bruxelles nu ne mai poate oferi nicio sumă, ţinând cont şi de faptul că valoarea proiectelor depuse şi a cererilor de finanţare este de 200% faţă de bugetul alocat de Uniunea Europeană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb