Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi vrea fonduri europene pentru modernizare

Doru Mocanu,Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 31 iulie 2008

Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi vrea fonduri europene pentru modernizare

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a solicitat directorilor instituţiilor sanitare ieşene să-i prezinte proiectele de modernizare pe care le-au pregătit şi pentru care administraţia judeţeană ar putea acorda sprijinul în vederea accesării unor fonduri europene. Primul care a răs-puns acestei solicitări a fost directorul Spitalului de Psihiatrie Socola, prof.dr. Călin Scripcaru, care a prezentat deja patru documentaţii ce ar putea beneficia de finanţare europeană.

Un proiect are drept scop înfiinţarea unui laborator de neuroştiinţe modern în unitatea sanitară ieşeană. Pentru dotarea acestui laborator, ar fi nevoie de un aparat pentru detectarea şi dozarea stupefiantelor, dar şi de un aparat de evaluare genetică a bolnavilor psihic. Călin Scripcaru a explicat: "Primul echipament ne-ar ajuta să determinăm dacă o persoană a consumat sau nu stupefiante şi în ce cantitate, al doilea ar putea face analize ADN, având în vedere că s-a stabilit deja, pe plan mondial, rolul factorului genetic în apariţia unor afecţiuni psihice, cum ar fi schizofrenia. Ambele echipamente ar putea fi folosite şi de Poliţie într-o serie întreagă de anchete".

Un alt proiect prevede efectuarea unui studiu privind rolul aditivilor alimentari în apariţia şi evoluţia bolilor psihice. Valoarea estimativă a acestui proiect este de 35.000 de euro, bani care ar trebui utilizaţi pentru dotarea bucătăriei instituţiei cu o serie de echipamente pentru prepararea alimentelor ecologice. Al treilea proiect vizează adaptarea factorului ambiental al spitalului la terapia tulburărilor psihice. Prin acest proiect, reprezentanţii unităţii sanitare vor să reamenajeze complet cele 15 hectare de parcuri pe care le au în administrare. Domnul Scripcaru susţine: "Printre altele, am dori să amenajăm spaţiile verzi cu flori policrome, plante şi arbuşti decorativi, să asfaltăm sau să montăm pavele pe aleile spitalului, să înlocuim copacii uscaţi cu unii tineri, să dotăm parcurile cu bănci şi mese pentru activităţi de ergoterapie sau să cumpărăm şezlonguri pentru o poziţie mai confortabilă a bolnavilor. Proiectul este evaluat la aproximativ 100.000 de euro".

În fine, al patrulea proiect urmăreşte efectuarea unui studiu privind efectul curativ al terapiei prin muncă în tratamentul afecţiunilor psihiatrice. Pentru acest proiect, spitalul ar avea nevoie de fondurile necesare pentru amenajarea unor ateliere specifice în secţii precum cele din Bârnova sau Şipote.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. mai bine cauta doi medici psihiatri pentru sipote nu mai vrea nimeni o baba senila si un asistent sef fara scoala cit despre proecte daca sint pe bune e ok

    1. mai insistati poate isi face cineva mila si scoate baba la pensie..

      cine sa se duca acolo pe salariu mic si conditii proaste de minca dupa ce ai investit 6 ani de facultate si 5 ani de rezidentiat, adica toata tineretea????

    bine zis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb