Guvernul a adoptat, ieri, ordonanţa care modifică actuala schemă de sprijin pentru producătorii de energie verde. Ordonanţa prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui certificat verde pentru fiecare MWh produs de centralele eoliene şi de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW. Pentru parcurile fotovoltaice se amână acordarea a câte 2 certificate verzi pe MWh. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, res-pectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
Acest lucru nu înseam-nă o reducere a veniturilor investitorilor, ci o amânare la plată. Autorităţile spun că măsura aduce o aplatizare a efortului financiar al consumatorilor, care, altfel, ar fi trebuit să suporte, în perioada 2013-2015, o creştere accelerată a costurilor cu certificatele verzi.
Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER). ANRE va monitoriza piaţa semestrial pentru aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării (scade numărul de certificate acordate dacă se ieftineşte tehnologia).
Actul normativ instituie tranzacţionarea transparentă a certificatelor verzi şi obligaţia ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.
Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern de ieri: "Este o decizie prin care, pe de o parte, vrem să dăm un semnal de sprijin în continuare pentru investiţii în energia regenerabilă, însă aceste investiţii şi această dezvoltare trebuie făcută cu respectarea, dacă vreţi, a realităţilor de zi cu zi. Este important să avem un preţ al energiei care să asigure sustenabilitatea industrială, în primul rând, avem mari unităţi producătoare care, dacă nu luăm aceas-tă măsură, practic, au pierderi şi închid porţile. Şi, evident, vorbesc şi de preţul pentru populaţie. Încercăm, prin schema de ajutor, care, de altfel, este de foarte mult timp în dezbaterea publică, să găsim linia de mijloc în care câştigă şi cei care investesc în energie regenerabilă, dar mai rămâne şi o industrie şi o populaţie care să consume acea energie, că altfel o să avem energie regenerabilă şi nu o să mai aibă cine s-o consume, că închidem toate fabricile".
Domnia sa susţine că diminuarea schemei de sprijin este un trend la nivel european. Ponta susţine că, în ultimii şapte ani, preţul gazelor în Statele Unite ale Americii, la indus-trie, a scăzut cu 66%, şi în Europa a crescut cu 35%: "Deci faceţi dumneavoastră tot calculul şi să vedem cum putem să rămânem competitivi. La energie electrică, în Statele Unite a scăzut cu 4%, în Europa a crescut cu 38%. Deci, nu trebuie să fii specialist în energie ca să înţelegi că atunci când unii scad preţurile cu 60% şi alţii le cresc cu 35%, probabil că în România şi în Europa, dacă nu luăm măsuri, se vor închide toate fabricile şi o să rămânem doar să fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred că e bine, nici pentru România, nici pentru Europa".
1. E de bine?
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 05.06.2013, 03:34)
Avand in vederea ca pretul CV a scazut pe piata la 168 lei/CV, sunt curios daca prin reducerea numarului de CV alocate vor reusi sa mentina acest pret care avea o tendinta de scadere. Daca nu reusesc acest lucru, ce am realizat?-mai putine CV dar mai scumpe, adica s-ar putea sa platim mai mult prin aceasta ordonanta. Daca va fi asa inseamna ca protejam tot producatorii de energie electrica care beneficiaza de CV, si atunci sa plateasca guvernul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Alina Toma în data de 05.06.2013, 08:54)
intr-o prima etapa, vom avea costuri mai mici cu certificatele. cu preturile de tranzactionare, vom vedea. Daca numarul certificatelor nu acopera cererea, atunci preturile vor creste. Si se va revedea in facturi.
2. din prostie in prostie
(mesaj trimis de ion de la munte în data de 05.06.2013, 08:09)
Dupa cum se vede,cu "barosu"asta inchim portile in industrie.Majorari la gaz,majorari si electricitate.Ce se doreste in UE?
3. Vrajeala
(mesaj trimis de rzv în data de 05.06.2013, 20:44)
Ce mai mint astia. Energia regenerabila nu e scumpa si nu din cauza ei s-a scumpit energia. Din cauza statului care a marit accizele la producatori. Pretul CV este cel separat care e 15 lei, deci micsorarea facutrii va fi cu 2 - 3 lei, iar din 2017 trebuie sa plateasca din urma. Iar legi facute cu picioarele de oameni fara competenta in domeniu,