SPRIJIN PENTRU IMM-URILE ROMÂNEŞTI: Victor Negrescu pledează în PE pentru recuperarea mai rapidă a creanţelor

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 8 octombrie 2015

IMM-urile au nevoie de simplificarea şi accelerarea soluţionării litigiilor legate de recuperarea creanţelor cu valoare redusă, precum şi de diminuarea costurilor în cauzele transfrontaliere, a susţinut europarlamentarul Victor Negrescu în cadrul dezbaterii plenului de la Strasbourg dedicate îmbunătăţirii acestor proceduri.

Printre soluţiile avansate de acesta se numără ridicarea plafonului creanţelor, precum şi folosirea tehnologiei, inclusiv a instrumentelor online, pentru ca solicitanţii să câştige timp, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului.

Victor Negrescu susţine ridicarea plafonului actual impus pentru creanţele cu valoare redusă vizate de procedura europeană privind recuperarea creanţelor cu valoare redusă de la 2000 EUR, cât este în prezent, la 5.000 EUR, pentru a veni astfel în sprijinul IMM-urilor româneşti.

În prezent, doar 20% din cererile înaintate de întreprinderi au o valoare mai mică de 2000 EUR, în vreme ce aproximativ 20% din acestea au o valoare cuprinsă între 2000 şi 5.000 EUR.

Victor Negrescu a susţinut în Parlamentul European că: "Majorarea pragului la 5.000 euro ar fi cu adevărat în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii, care, în prezent, sunt descurajate să introducă acţiuni în instanţă atunci când au creanţe transfrontaliere. Dacă în prezent valoarea fixată de doar 2000 de euro cuprinde doar 20% din cererile înaintate de întreprinderi, noul prag creşte procentul spre 40%. Un acces îmbunătăţit la această procedură ar spori astfel încrederea în tranzacţiile transfrontaliere şi ar contribui la valorificarea pe deplin a oportunităţilor oferite de piaţa internă".

Europarlamentarul susţine, de asemenea, introducerea unor sisteme tehnologice moderne sau online pentru îmbunătăţirea accesului la această procedură europeană.

Victor Negrescu a mai spus: "Fie că vorbim de procedura de depunere a cererii privind creanţa sau că vorbim de desfăşurarea procedurilor judiciare, noile tehnologii pot permite o mai mare transparenţă şi un acces mai bun la mecanismele judiciare europene".

Prin votul dat de Parlamentul European, cetăţenii UE vor fi de astăzi beneficiarii unei proceduri simplificate pentru soluţionarea litigiilor transfrontaliere cu valoare de până la 5000 euro, se arată într-un comunicat de presă al MEP Daniel Buda.

Acesta a menţionat: "Barierele naţionale nu vor mai constitui un obstacol de netrecut în materie judiciară pentru persoanele fizice dar, în special, pentru IMM-uri. Mijloacele electronice de comunicare la distanţă vor deveni instrumente eficiente la îndemâna justiţiabililor.

Buna-credinţă în executarea contractelor civile şi comerciale va fi şi mai energic protejată iar securitatea juridică a circuitului comercial va fi garantată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb