SRI ŞI-A FĂCUT TREABA, DAR A FOST IGNORAT 115 documente SRI de informare privind infecţiile intraspitaliceşti către factori de decizie la nivel central

Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 19 mai 2016

115 documente SRI de informare privind infecţiile intraspitaliceşti către factori de decizie la nivel central

Actualizare 19:43 Iohannis: "Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că ultima informare despre o situaţie gravă din sistemul de sănătate a primit-o după tragedia de la Colectiv.

"Anumite informări ajung la Administraţia Prezidenţială, dar dacă sunt specific pentru un domeniu, ele, de regulă, ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu", a precizat Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele a declarat că nu a primit nicio informaţie referitoare la Hexi Pharma.

"Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător, dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale, este adevărat. În momentul în care noi primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un supraguvern. Fiindcă aceste informări... trebuie să vă spun un pic cum arată ele: vine o informare despre o temă X. Majoritatea sunt trimise din oficiu şi Administraţiei Prezidenţiale, dar ele nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale. Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la prim-ministru, ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care, eventual, ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la parchete. De fiecare data, cel care este autoritate în domeniu trebuie să acţioneze. Dacă o informare e făcută pentru ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială. Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare special către mine, iar dacă consider şi eu că este un caz grav, pot să-l prezint într-o discuţie cu primul ministru, că e o chestiune care ţine de Guvern, sau pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări 10 oameni şi Preşedinţia să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii - atenţie, că ne-a scris SRI că sunt anumite probleme", a adăugat şeful statului.

Acesta a fost întrebat şi dacă nu a primit în ultima perioadă nicio informare cu privire la sistemul de sănătate pe care să o considere gravă.

"Ba da. Imediat după Colectiv am primit câteva şi le-am discutat la vremea respectivă", a răspuns Iohannis.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:46 Iohannis, despre afirmaţiile lui Tăriceanu în cazul Hexi Pharma: "Declaraţii de campanie electorală"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că declaraţia lui Călin Popescu-Tăriceanu conform căreia ar exista suspiciuni că în spatele Hexi Pharma "s-ar afla inclusiv un serviciu secret" este una de campanie electorală.

Şeful statului a fost întrebat cum cataloghează declaraţia preşedintelui Senatului, acesta răspunzând: "Cu ghilimele".

"Dacă nu am fi în campanie electorală, s-ar putea să fie o afirmaţie stranie, dar o cataloghez sub alte declaraţii de campanie electorală. Nu pot să iau în serios într-o conferinţă de presă publică o afirmaţie de acest tip. Dacă cineva are indicii că aşa este, atunci este obligat prin lege să dea aceste informaţii procurorilor. Dacă nu o face este pasibil de o urmărire penală, fiindcă se numeşte tăinuirea unor informaţii", a declarat preşedintele, într-o conferinţă de presă la Cotroceni.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că există suspiciuni conform cărora în spatele firmei Hexi Pharma "s-ar afla inclusiv un serviciu secret".

(S.A.)

----------

Actualizare 17:38 Iohannis: "Am inclus pe ordinea de zi a CSAT din 27 mai un punct legat de domeniul sănătăţii"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de săptămâna viitoare a fost inclus şi un punct legat de domeniul sănătăţii.

"Din păcate, s-a vazut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică. După cum probabil vă amintiţi, am inclus elemente de sănătate în documentul numit Strategia naţională de apărare a ţării şi am inclus sănătatea la chestiuni de securitate naţională. Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii", a afirmat Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a punctat, însă, că nu în CSAT se rezolvă problema din domeniul sănătăţii.

"În CSAT se discută, se găsesc interconexiunile între ce face, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii, tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip. Procurorii, poliţiştii trebuie să îi caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii", a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că în domeniul sănătăţii nu există doar problema punctuală a dezinfectanţilor, ci numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică.

Şeful statului a mai subliniat că sănătatea rămâne una dintre priorităţile sale, precizând că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:43 Iohannis: "Cred că SRI şi-a făcut datoria în cazul Hexi Pharma, dar unele autorităţi nu"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că SRI şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte informarea factorilor de decizie în problema dezinfectanţilor, dar anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună-ştiinţă.

"SRI şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte situaţia din sănătate", a declarat Iohannis, întrebat în legătură cu informările pe care serviciul le-a transmis autorităţilor.

Preşedintele a precizat că se bazează pe experienţa sa atunci când spune că serviciul şi-a făcut datoria, în timp ce anumite autorităţi sau demnitari nu. "Este evident ca anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu buna-ştiinţă", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că ceea ce îşi doreşte este "să reparăm sistemul".

(S.A.)

------------

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a pus la dispoziţie, în perioada 2011-2016, factorilor de decizie de la nivel central - preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale - 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local - prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării - 388 de documente de informare vizând acest subiect, potrivit Comisiei Parlamentare de Control al activităţii SRI.

Unele dintre aceste informări au vizat acţiuni ale unor societăţi comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL, potrivit Comisiei Parlamentare.

În planul acţiunilor de contracarare realizate de SRI, acesta a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni.

În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL, Comisia susţine că, în perioada 2011 - 2016, au fost transmise patru informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central. De asemenea, au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conţinând aspecte referitoare la: favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale; nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor etc.

Membrii Comisiei de control al activităţii SRI au avut la dispoziţie un inventar complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local. Acest inventar cuprinde: numărul de înregistrare şi data emiterii fiecărui document, subiectul informării şi destinatarii la care a ajuns fiecare informare în parte.

În prezent, SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 - februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat.

În urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, Comisia parlamentară precizează că nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia.

Conducerea SRI şi-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amănunte suplimentare, după caz, despre problematica/subiectele supuse verificărilor Comisiei în condiţiile cadrului legal.

"Informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete", a anunţat, recent, Administraţia Prezidenţială, referitor la precizările SRI potrivit cărora Serviciul a transmis aproximativ o sută de note privind infecţiile intraspitaliceşti în ultimii 5 ani decidenţilor legali. Administraţia Prezidenţială nu a făcut alte comentarii.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la rândul său, că nu a primit informări de la SRI pe tema infecţiilor intraspitaliceşti.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susţinea că este necesar ca informările să fie desecretizate. Domnia sa menţiona: "Din afirmaţiile purtătorului de cuvînt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea defectuoasă a infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI".

Fostul premier Victor Ponta a spus că e posibil că informările SRI să nu fi fost făcute la premier, ci în altă parte şi că nu a văzut niciodată nume de firmă Hexipharma. Domnia sa a menţionat: "Nu pretind că îmi aduc aminte perfect tot ceea ce am fost informat în patru ani, dar încă stau bine cu memoria, nu m-am ramolit. Şi n-am văzut niciodată acest nume de firmă. Poate or fi informări, poate nu s-au făcut la primul ministru, poate s-au făcut în altă parte, poate nu s-a vorbit despre această firmă. Dar cu siguranţă pot să vă spun un lucru: SRI, în baza atribuţiilor legale, atunci când informa, un ministru de exemplu, despre o situaţie, dacă era cel mai mic aspect de natură penală, trimitea şi la Parchet. Deci dacă a fost trimis sau nu la Parchet, dacă Parchetul l-a anchetat sau nu, asta vă pot spune doar cei de la Procuratură. Eu unul, cu siguranţă şi cu o memorie destul de bună, nu îmi amintesc de nicio informare pe această temă. E posibil să fi fost sau poate nu au fost pentru mine''.

Şi atunci apare întrebarea: oare unde au ajuns informările SRI?

Oficiali ai SRI şi-au exprimat nemulţumirea în mai multe rânduri că decidenţii primesc, periodic, rapoarte de la serviciile de informaţii, pe diverse teme, dar care sunt ignorate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. OK SA PLATEASCA N SOLIDAR CEI CARE NU AU LUAT MASURI NU ARE IMPORTANTA NUMELE NUMARUL CELOR DE LA COLECTIV CARE AU MURIT ESTE IMPORTANT CEI DIN POLITIC CARE NU AU LUAT MASURI SA PLLATEASCA CU AVERE SI PUSCARIE IAR SRI SA DEA IN MAS MEDIA TIMPII IN CARE AU FOST DATE DATELE DESPRE ACESTI CRIMINALI

    ce putea sa spuna iohannis? e de ras asta ca unii demnitari nu au citit cu atentie niste note, vorbim despre romanul Ion sau Morometii si au sarit niste pagini? dezamagiti din nou domnule Iohannis, noua nu ni se pare ca SRI si-a facut treaba

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb