Stafie: Listarea Complexului Energetic Oltenia - stabilită după un an de funcţionare

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2011

Directorii Complexurilor Energetice Craiova, Turceni şi Rovinari şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au semnat, vineri, la Târgu-Jiu, un acord de fuziune pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care ar urma să funcţioneze din luna aprilie a anului viitor.

În cadzul unui simpozion pe tema înfiinţării noului Complex, secretatul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a precizat că fuziunea celor patru unităţi energetice reprezintă una dintre soluţiile optime de reorganizare a sistemului energetic românesc, crearea CEO reprezentând un mod economic mult mai eficient de administrare a acestor societăţi: "Este o dorinţă mai veche a ministerului de a reorganiza producătorii de energie electrică şi termică din ţară, este vorba de o nouă gândire pe care am avut-o încă din 2009. (...) Este vorba de o companie care, din punct de vedere economic, ar trebuie să funcţioneze mult mai bine decât cele patru separat. În momentul în care va fi înscrisă la Registrul Comerţului, CEO va fi cel de-al doilea mare producător de energie electrică după Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de circa 30% din producţia de energie naţională. Rezerva de lignit de care dispunem ne ajunge pentru următorii 40-50 ani, deci funcţionarea companiei este asigurată din acest punct de vedere. CEO va trebui să îşi pregătească prentru următorii 15-20 de ani programe foarte importante de investiţii şi, din câte ştiu eu, sunt calcule făcute şi un necesar investiţional până în 2025 ar fi de circa un miliard şi jumătate de euro, pentru tot ceea ce înseamnă grupuri energetice noi, instalaţii de desulfurare. (...) Investiţiile de mediu aflate în derulare la complexurile energetice rămân valabile şi, până la termenele fixate, cele mai multe în anul 2013, trebuie să ne conformăm".

Potrivit oficialului, localizarea viitorului sediu al CEO încă nu a fost stabilită: "Situaţia sediului principal urmează să fie discutată, dar vor exis-ta cu siguranţă mai multe sedii secundare. În ceea ce priveşte listarea la Bursă a companiei şi stabilirea pachetelor de acţiuni, acest lucru îl vom face după un an de funcţionare, deoarece compania va avea nevoie de un exerciţiu financiar complet timp de un an, apoi vom face listarea la Bursă, dar nu este luată încă o decizie în acest sens, ce fel de pachete de acţiuni vor fi sau dacă se va face vânzarea participaţiunilor. Sunt şi discuţii cu cei de la FMI pe acest subiect".

Viitorul coordonator al CEO, actualul director general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, a subliniat că noul complex energetic va duce la creşterea cifrei de afaceri la aproximativ un miliard de euro, realizarea de economii anuale de circa 80 milioane euro, prin programarea optimă în funcţionare a tuturor blocurilor energetice, optimizarea aprovizionării cu cărbune a grupurilor energetice, realizarea de investiţii pentru creşterea eficientei energetice şi optimizarea funcţiunii de mentenanţă, atât la nivelul activităţii miniere, cât şi al celei energetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb