STANDARD&POOR"S PREGĂTEŞTE RAPORTUL DESPRE ŢARA NOASTRĂ Se pare că nu vom avea rating scăzut

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Servicii Financiare / 8 septembrie 2008

Se pare că nu vom avea rating scăzut

Agenţia internaţională de rating Standard& Poor"s nu ne va schimba în sens negativ perspectiva de rating, ne-au declarat surse din piaţa financiară. Se pare că agenţia a finalizat vizita oficială în ţara noas­tră efectuată înaintea elaborării raportului de ţară.

Potrivit aceloraşi surse, posibilitatea ca ratingul ţării noastre sau perspectiva să se înrăutăţească, este redusă. Deşi inflaţia a atins un nivel maxim, de 9,03%, creşterea acesteia nu s-a datorat politicii Băncii Naţionale, ci unor factori externi, au apreciat analiştii Standard & Poor"s, citaţi de sursele noastre.

Anul trecut în acel raport agenţia de rating ne schimba perspectiva de ţară de la "stabil" la "negativ", în urma adâncirii deficitului de cont curent şi răspunsul limitat al politicii guvernamentale.

Standard & Poors menţiona atunci că politicile fiscale şi cele de venituri sunt expansioniste, iar apropierea alegerilor ar putea intensifica presiunile inflaţioniste. "Vestea bună" de la Standard& Poors a venit în acelaşi timp în care Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a anunţat că a revizuit prognoza de inflaţie la 5,7%, după ce majorase dobânda de politică monetară la 7,5%.

Analiştii Standard& Poor"s au purtat discuţii cu Banca Naţională a României, Minis­terul Economiei şi Finanţelor, Biroul Regional al Fondului Monetar Internaţional, dar şi cu câteva dintre cele mai importante bănci din ţara noastră.

O contribuţie însemnată la creşterea inflaţiei a venit din partea alimentelor care s-au scumpit pe plan internaţional. Alt factor care şi-a pus amprenta în evoluţia inflaţiei a fost petrolul, a cărui scumpire nu poate fi controlată pe plan intern. În fine, un al treilea motiv a constat în scumpirea produselor administrate. "Guvernul ar putea primi un plus pentru că a hotărât această măsură, deşi amplifică presiunile inflaţioniste şi perioada este una electorală", ne-au declarat persoane cu care Standard& Poor"s a dis­cutat. Sursele citate au explicat că această măsură a mai eliberat din presiunile asupra bugetului. Tocmai deficitul bugetar reprezintă în acest moment un aspect sensibil al economiei noastre, care ar putea afecta ratingul ţării noas­tre, au adăugat sursele.

În acelaşi timp situaţia economică a ţării noastre nu indică revizuire în sens pozitiv a perspectivei ţării noastre. Anul trecut, raportul Standar&Poor"s preciza că perspectiva negativă indică posibilitatea unei revizuiri în sens negativ a ratingului de ţară, în cazul în care Guvernul nu ajustează politicile fiscale şi bugetare în sensul contracarării dezechilibrelor externe şi a dependenţei în creştere a sectorului privat faţă de finanţarea externă.

În prezent deficitul de cont curent are valori în scădere, datele BNR indicând că în ultimele luni ritmul de creştere a exporturilor a fost inferior celui al importuirlor. Totuşi economia zonei euro, principalul partener comercial al ţării noastre a scăzut pentru prima oară în al doile trimestru al anului.

Creşterea economică a ţării noastre a atins un nivel record de 8,8% peste aşteptările analiştilor.

În acelaşi timp Guvernul a operat majorări succesive de salarii şi a anunţat recent majorarea punctului de pensie. Potrivit surselor citate raportul S&P referitor la ţara noastră va fi gata în circa o lună. Rămâne de văzut ce vor scrie în el şi dacă s-au îndeplinit condiţiile cerute în precendentul.

Concluzia finală a raportului anterior a fost: " Dacă în România se va ajunge la o stabilitate politică care să sprijine reorientarea politicilor fiscale şi bugetare către o abordare prudentă, care să contribuie la stabilitatea macroeconomică, şi vom avea dovezi concrete privind reducerea dezechilibrelor externe şi a riscurilor macroeconomice asociate, am putea lua în calcul posibilitatea îmbunătăţirii perspectivei la "stabil"".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb