STANDARD & POOR'S: Rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, reconfirmat

ANDREI STAN
Macroeconomie / 10 octombrie 2015

Rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, reconfirmat

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Reconfirmarea rating-ului României se datorează aşteptărilor pozitive privind creşterea economică în perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor's estimează o creştere în medie cu 2,5%, cu o contribuţie semnificativă din perspectiva cererii interne.

"Agenţia apreciază că stimularea fiscală pro-ciclică, vizibilă mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare şi a creşterii salariului minim, va impulsiona creşterea consumului privat, susţinută de scăderea preţului petrolului, de creşterea veniturilor şi a gradului de ocupare a forţei de muncă. În acest context, se apreciază că recentele măsuri fiscale vor sprijini creşterea economică a României în următorii ani", se arată în comunicatul MFP.

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară şi implementarea restructurării companiilor de stat, care vor putea contribui la scăderea datoriei guvernamentale nete în perioada următoare, ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României de către Standard & Poor's.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, în creştere, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an şi anul viitor, până la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională, transmite Agerpres.

Instituţia financiară internaţională prognozează pentru 2017 un avans al economiei de 3,3%.

De asemenea, Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB-ului României cu 2,8% în acest an şi cu 3,3% în 2016, iar Banca Mondială anticipează un avans de 3% în 2015 şi de 3,2% în 2016.

Nu în ultimul rând, prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) indică o creştere de aproximativ 3% în acest an şi de 3,2% anul viitor.

Conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), PIB va urca în acest an cu 3,4%, după un avans de 2,8% în 2014, iar Institutul Naţional de Statistică a revizuit în creştere uşoară datele referitoare la avansul economiei româneşti în prima jumătate a acestui an, creşterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb