Comisia Europeană (CE) va propune ca noilor state membre mai sărace din Europa Centrală să le fie permisă creşterea cotelor de emisii până la 20% până în 2020, având ca referinţă pentru planurile de alocare anul 2005. Măsura a fost propusă având în vedere că Europa trece prin schimbări climatice majore, care au schimbat şi strategia energetică din domeniu.
Surse din Comisia Europeană, citate de Reuters, susţin că această creştere a cotei pentru ţările mai puţin dezvoltate va trebui susţinută de 15 state mebre vechi ale Uniunii Europene. Acestea vor trebui să suporte reducerea alocărilor de emisii de dioxid de carbon. Astfel, va putea fi atinsă ţinta UE potrivit căreia emisiile de noxe trebuie reduse cu 20% până în 2020 faţă de nivelul anului 1990. Măsurile propuse mai pot suferi modificări până pe data de 23 ianuarie.
Sursele citate mai susţin că România şi Bulgaria, ultimele şi cele mai sărace state membre ale UE vor avea cele mai multe facilităţi de creştere a cotelor alocate la finele anului trecut pentru că au cele mai mari nevoi de finanţare a dezvoltării economice. Luxembourg şi Irlanda sunt ţările unde se aşteaptă cele mai mari reduceri ale cotelor de emisii.
Un oficial european a spus că anul 2005 a fost ales ca referinţă pentru alocarea cotelor de emisii deoarece este singura perioadă de la care UE are date certe asupra emisiilor efective produse de instalaţii şi monitorizate de ETS. Jumătate din reducerea de emisii poluante provine din sectoare economice acoperite de tranzacţiile cu certificate de emisii. Este vorba despre producţia de exergie, rafinării şi industria grea. Cealaltă jumătate trebuie acoperită din producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din sectorul transporturilor şi eficienţa energetică a clădirilor.