România este plasată pe locul doi în UE în ceea ce priveşte accidentele mortale la locul la muncă, cu nu mai puţin de 3,8 accidente mortale la 100.000 de angajaţi cea mai mare incidenţă fiind înregistrată în Portugalia, respectiv 4,3 decese provocate de accidentele la locul de muncă la 100.000 persoane angajate.
Locul trei a fost ocupat de Letonia cu 3,6 decese la 100.000 de angajaţi, arată cel mai recent studiu privind accidentele grave şi mortale la locul de muncă în Uniunea Europeană, publicat de către ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Muncă).
Potrivit acestuia, peste 2,7 milioane de accidente grave şi aproximativ 3.700 de accidente fatale au avut loc în timpul orelor de muncă, în UE.
În schimb, România înregistrează cele mai scăzute scoruri în ceea ce priveşte accidentele grave la locul de muncă: sub 100 de accidente serioase la 100.000 angajaţi.
Studiul indică, de asemenea, faptul că rata de incidenţă medie pentru accidentele grave la locul de muncă pentru bărbaţi este cu 4,9 mai mare decât cea înregistrată la femei. O explicaţie a acestei diferenţe o constituie natura muncii desfăşurate.
Aproximativ 67,8% dintre accidentele mortale petrecute în timpul orelor de muncă şi 48,5% dintre accidentele grave din UE au avut loc în sectoare economice precum: construcţii, industrie, transport şi depozitare, agricultură, silvicultură şi pescuit. 23,1% dintre accidentele fatale la locul de munca în UE în 2011 au avut loc în domeniul construcţiilor, în timp ce sectorul industrial deţinea următoarea pondere în clasament 16,5%.
"Un mediu de lucru sănătos, dar şi mai important, un mediu de lucru sigur a fost întotdeauna un factor important pentru calitatea vieţii fiecărei persoane, cât şi o preocupare pentru orice societate dezvoltată. Accidentele mortale sau grave la locul de muncă nu afectează doar victimelor în sine, ci au un impact major şi asupra familiilor şi angajatorilor lor.
Pentru astfel de situaţii sunt disponibile planuri personalizate de asigurări în cazul accidentelor, precum cele oferite de MediHelp International. De exemplu, dacă o persoană suferă un accident şi, ca o consecinţă a acestui fapt, se află în imposibilitatea de a lucra, cum ar putea sa aibă grijă de familia sa sau să plătească facturile? De aceea, planul MediHelp Accident Cover are un avantaj deosebit de important. Plătind o sumă anuală, acest tip de asigurare protejează victima în caz de invaliditate temporară sau permanentă, cât şi familia victimei în cazul unui accident mortal, astfel oferind o siguranţă financiară atât de necesară în aceste situaţii", declară Zahal Levy, Preşedintele MediHelp International.
Studiul defineşte un accident la locul de muncă drept un episod neaşteptat pe parcursul orelor de lucru care conduce la prejudicii mentale sau fizice. Un accident grav la locul de muncă implică absenţa victimei în termen de trei sau mai multe zile, iar accidentele fatale sunt acelea care duc la decesul victimei, în termen de 1 an de zile de la data producerii accidentului. Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au calculat "rata incidenţei" ce reprezintă numărul accidentelor în relaţie cu numărul de persoane angajate.
ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Muncă) este sursa principală pentru statisticile europene care privesc problemele de sănătate şi securitate la locul de muncă.