ŞTEFAN NICULAE (AGROSTAR): "Cei care lucrează în agricultură în Italia pot fi protejaţi printr-un parteneriat cu autorităţile italiene"

George Forcoş
Macroeconomie / 16 septembrie 2016

Necesitatea încheierii unui parteneriat public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români în agricultură din Italia ţine de faptul că aceste persoane nu au capacitatea de a-şi apăra drepturile conferite de legislaţia italiană, a afirmat, ieri, preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Totodată, preşedintele Agrostar a subliniat că cetăţenii români, care pleacă să lucreze în alte ţări, pleacă din cauza sărăciei şi pentru că statul român nu are politici pentru integrarea acestora pe piaţa muncii în România.

Blocul Naţional Sindical (BNS), în parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe Agrostar, a organizat ieri dezbaterea cu tema "Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia".

Conform reprezentanţilor BNS şi Agrostar, lucrătorii români din Italia trebuie să cunoască legislaţia muncii din această ţară, cum ar fi faptul că un contract în Italia prevede o durată a zilei de muncă de 6 ore şi jumătate, iar plata pentru o zi de muncă în agricultură este de de 52 de euro. Conform datelor Agrostar, românii din Italia care lucrează în agricultură câştigă în medie 25 de euro.

Cei mai mulţi lucrători români din Italia provin din zonele rurale sărace din nordul, sudul şi centrul României, zone în care nu s-au făcut investiţii.

"Potrivit unui recensământ de la finalul lui 2015, prezenţa comunităţii româneşti este cea mai numeroasă în Italia. Există peste 1,2 milioane de muncitori români în domenii precum construcţii, servicii şi agricultură, iar numai în agricultură sunt circa 110.000 de români. Din păcate, nu toţi lucrează legal, există şi munca la negru şi la gri, ceea ce ar putea creşte numărul lucrător români din Italia. Există, printre cei 110.000, cazuri de exploatare şi de nerespectare a drepturilor lor. Birourile noastre le acordă asistenţă juridică gratuită, se ocupă de probleme concrete, nu ideologice. Noi denunţăm şi cazurile de exploatare la autorităţile italiene. Am întâlnit şi cazuri de exploatare sexuală a femeilor care au fost obligate să se prostitueze. Ne este greu să îi ajutăm în caz de şomaj, pentru că din România vin actele greu, cu întârziere de 6-8 luni, şi pierd şomajul", a spus Pietro Ruffolo, reprezentantul Confederaţiei Lucrătorilor din Agroindustrie din Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb