ŞTIINŢĂ Robot pentru zonele afectate de dezastre

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 iulie 2018

Robot pentru zonele afectate de dezastre

Valul de dezastre naturale, care lovesc tot mai multe zone, i-au determinat pe cercetători să se pună pe lucru pentru a crea instrumente care să ajute populaţia.

Cercetătorii din Italia dezvoltă un robot numit Centauro, care ar putea fi folosit la degajarea unor zone lovite de dezastre. Robotul are patru picioare, un bust scurt şi două braţe superioare, se mişcă cu agilitate şi poate ridica un bloc de şase kilograme, relatează news.ro. Robotul, construit după asemănarea centaurului mitologic, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Italian de Tehnologie în speranţa că ar putea avea un rol vital în acţiunile de degajare a zonelor afectate de dezastre.

La fel ca personajul mitologic, partea superioară a robotului are un aspect umanoid, cu două braţe capabile să manipuleze şi să mute obiecte, în timp ce partea inferioară, cu cele patru picioare, se poate deplasa cu siguranţă pe teren accidentat. Centauro are o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 93 de kilograme şi este proiectat să lucreze în medii create de om şi să manipuleze cu mai multă forţă echipamente destinate uzului uman. Sistemul său hibrid combină mobilitatea picioarelor cu cea a roţilor, ceea ce îi permite accesul în medii diverse. Centauro are camere video, senzori de imagine şi un scanner Lidar pe cap, pentru a transmite informaţii operatorilor săi umani. Robotul este operat în prezent prin telecomandă, dar cercetătorii speră să îi acorde mai multă autonomie, pentru a putea lucra pe cont propriu. Atunci va fi testat în scenarii reale, cum ar fi clădiri avariate sau medii industriale prea periculoase pentru accesul oamenilor. Proiectul este condus de Nikos Tsagarakis, care a dezvoltat anterior robotul umanoid WALK-MAN, este coordonat de Universitatea din Bonn, Germania, şi finanţat de Comisia Europeană.

Europa a lansat alţi patru sateliţi

Europa a lansat în această săptămână patru sateliţi Galileo, aducând numărul total al acestora la 26, şi a făcut astfel un nou pas către crearea unui sistem propriu de navigaţie, într-un moment în care programul a devenit un subiect fierbinte al negocierilor pentru Brexit, transmite Reuters. Sateliţii, vor face parte din programul alternativ al UE la sistemul american GPS. Sistemul Galileo va include în total 30 de sateliţi, cu o greutate de circa 700 de kilograme fiecare. Sateliţii sunt echipaţi cu antene şi senzori şi sunt alimentaţi de două aripi solare cu o suprafaţă de cinci metri pătraţi. UE vrea să folosească Galileo pentru a intra pe piaţa serviciilor de navigaţie prin satelit, estimată să valoreze 250 de miliarde de euro în 2022. În timpul negocierilor pentru Brexit a apărut un conflict legat de Galileo. Londra a acuzat UE că blochează accesul companiilor britanice la acest proiect înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniune, anul viitor, şi a avertizat că va dezvolta un sistem concurent.

------------------

Terapie cu realitate virtuală

Sue Ryder, o instituţie caritabilă care activează din 1953, compusă din 15 centre de îngrijire pe teritoriul Marii Britanii, a demarat o procedură medicală experimentală bazată pe realitatea virtuală. Reprezentanţii organizaţiei spun că există deja dovezi concrete care arată că mediile captivante, precum cele create cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală sau mixtă, pot ameliora starea pacienţilor.

Aceste tehnologii vor fi aplicate pentru tratarea pacienţilor care suferă de o serie întreagă de afecţiuni complexe, inclusiv a celor ce au suferit leziuni cerebrale. Cu ajutorul unei căşti de VR, a unui software special care creează un mediu virtual, pacienţii pot experimenta o zi pe plajă, sărituri cu paraşuta din avion sau scufundări subacvatice, la alegere.

Terapeuţii spun că, în urma folosirii realităţii virtuale, au fost observate efecte pozitive majore la pacienţii incluşi în acest program. Implicarea într-un mediu virtual a contribuit la reducerea presiunii sanguine şi a durerii, ceea ce scăzut nivelul de agitaţie al pacienţilor. Efectul observat s-a menţinut mai multe zile după o astfel de terapie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb