STRATEGIA ENERGETICĂ A ROMÂNIEI, ÎN DEZBATERE Dian Popescu: "Ţara noastră poate deveni un actor important pe piaţa energetică regională"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 aprilie 2017

Dian Popescu: "Ţara noastră poate deveni un actor important pe piaţa energetică regională"

Corneliu Bodea, CRE : "Energia termică este domeniul care aduce cele mai mari pierderi întregului sistem"

Strategia energetică elaborată de guvernarea anterioară trebuie revizuită şi corectată acolo unde are erori, consideră Dian Popescu, consilierul ministrului energiei Toma Petcu, potrivit căruia mixtul energetic trebuie reglementat.

Domnia sa a declarat: "Strategia energetică naţională trebuie inclusă în cea europeană şi în cea globală. Dacă îşi gândeşte foarte bine strategia energetică, România poate deveni un actor important pe piaţa energetică regională".

Potrivit opiniei domnului Dian Popescu, toate formele de energie sunt importante, însă nu trebuie să existe un vid legislativ: "Între diferitele forme de energie nu trebuie să existe o competiţie, pe o piaţă sălbatică. Energia regenerabilă are un viitor, dar este necesară o reglementare (...). Nu trebuie să existe o luptă între energiile regenerabile şi cele convenţionale, ci trebuie să existe un mix energetic, pentru a oferi stabilitate pieţei. Statul a avut un rol de echilibru în piaţa energiei regenerabile".

Domnul Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE), a susţinut, ieri, că actualul guvern ar trebui să preia iniţiativa de modificare a strategiei energetice propuse la sfârşitul anului trecut: "Cred că strategia energetică propusă la finele lui 2016 a fost un pas imprtant, pe care actualul guvern ar trebui să îl preia şi să îl completeze cu planul de măsuri concrete".

Potrivit domnului Bodea, România poate fi un factor de stabilitate energetică pentru regiune, datorită mixului energetic variat. Domnul Bodea este de părere că nu trebuie să neglijăm securitatea energetică, dar că, din păcate, "nu suntem capabili să menţinem şi să modernizăm mixul modern de generare".

Corneliu Bodea a menţionat că statul român este cel care are responsabilitatea să găsească soluţii pentru ca ţara noastră să aibă un mix de generare cât mai variat. Domnia sa susţine că o altă preocupare extrem de importantă în această perioadă este legată de termoficare, deoarece ţara noastră nu are definită o politică privind încălzirea populaţiei, dumnealui fiind de părere că nu va mai exista încălzire centralizată, ceea ce ar reprezenta o problemă pentru sistem, întrucât infrastructura sistemului de gaz nu va putea asigura/permite montarea de centrale termice în fiecare apartament, care este racordat, în prezent, la RADET. După părerea lui Corneliu Bodea, energia termică este domeniul care aduce cele mai mari pierderi întregului sistem.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut o propunere la Autoritatea de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), cu scopul de a fi introduse contracte de reglementare pentru fiecare apartament de bloc (contorizare individuală în cazul energiei termice), potrivit lui Mihai Meiu, director în cadrul ANPC. Propunerea a fost, însă, respinsă de ANRE, această acţiune putând fi întreprinsă numai în baza unei modificări a legii.

"Am făcut o propunere la ANRE prin care să se facă contracte individuale pe apartamentul de bloc, pentru că nu este normal ca într-un loc în care jumătate plătesc, iar jumătate nu plătesc, să se taie căldura tuturor. Ne-am izbit de un zid. Ni s-a spus că nu se poate, că legea defineşte nu ştiu cum, că în final trebuie făcută o modificare de lege şi că nici nu este rentabil pentru furnizori. Că furnizorul preferă să ia de la tot blocul odată, decât să discute cu fiecare apartament în parte. O rezolvare va trebui totuşi să existe", a afirmat domnul Meiu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

ACUE: "Abia din toamnă vom vedea efectele liberalizării pieţei gazelor"

Silvia Vlăsceanu, director ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie) a afirmat, ieri, că ar trebui să existe o entitate care să aibă o imagine de ansamblu asupra sectorului energetic.

Totodată, doamna Vlăsceanu a afirmat: "Faptul că energia termică nu este sub coordonarea Ministerului Energiei, nu e cea mai bună decizie. În ultimii 27 de ani, singura investiţie în sectorul de producţie energetică are capital privat/aparţine unui operator privat, statul nu s-a implicat aici".

Potrivit opiniei sale, ajutorul de stat denaturează concurenţa pe piaţă, iar rezultatele vor fi vizibile, în toamnă, când mai mult ca sigur vor exista surprize în facturile românilor, la preţul gazelor.

Domnia sa a motivat: "Am spus şi repet: nu de la 1 aprilie vom vedea efectele (n.r. liberalizării pieţei gazelor), ci de abia în toamna şi iarna viitoare vom vedea ce a însemnat, nu ştiu dacă «liberalizare» este cuvântul cel mai corect, pentru că liberalizare înseamnă că ai mai multe surse de aprovizionare, mai mulţi producători, concurenţă pe piaţă, această neintervenţie a statului măcar pentru populaţie".

Borbely: "Hidroelectrica a făcut peste 50 de plângeri penale împotriva «băieţilor deştepţi»"

Hidroelectrica a făcut peste 50 de plângeri penale împotriva «băieţilor deştepţi» din energie, care au căpuşat în trecut compania, a declarat, ieri, Karoly Borbely, directorul de strategie al companiei.

Domnia sa a spus: "Hidroelectrica a câştigat toate procesele cu băieţii deştepţi neplătind niciun cent despăgubire la acele sume pe care dânşii le-au invocat în acele plângeri, motiv pentru care Hidroelectrica a ieşit definitiv din insolvenţă în urmă cu două săptămâni, chiar dacă de facto am ieşit anul trecut în iunie, mai erau câteva plângeri pe rol. Cred că este absolut unic acest lucru, să nu plăteşti despăgubire un leu".

Karoly Borbely a adăugat: "După ieşirea din insolvenţă, vrem să ne continuăm strategia de dezvoltare, să fim profitabili şi să ne listăm la bursa de valori".

Directorul de strategie al companiei Hidroelectrica a spus, ieri, că ţara naostră are un rol foarte important în regiune, fiind pe a treia poziţie în Europa, în ceea ce priveşte independenţa energetică, mixul energetic de la noi fiind unul extrem de echilibrat. Domnia sa a afirmat că piaţa externă este extrem de competitivă şi că România trebuie să devină, la rândul său, competitivă, cu scopul să ajungă jucător regional pe această piaţă. Potrivit domniei sale, ţara noastră are limitări, cu Ungaria, în ceea ce priveşte exportul.

Directorul de Strategie al Hidroelectrica a menţionat că noi consumăm mai puţină energie decât producem: "Consumăm aproximativ 11.000 de MW/h, dar noi producem mai mult decât ne trebuie".

Karoly Borbely a menţionat că, în 2016, Hidroelectrica a avut un profit net de 1,2 miliarde de lei şi o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei, iar bugetul de investiţii planificat de companie, pentru următorii cinci ani, este de 800 milioane de euro.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte care au prejudiciat producătorul de energie cu suma de 1,1 miliarde de euro în perioada 2006-2012.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb