Strategia Naţională pentru Agricultură, pe ultima sută de metri

A.C.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 27 iunie 2013

Strategia Naţională pentru Agricultură, pe ultima sută de metri

Valeriu Steriu: "Documentul care va îngloba strategia naţională pentru agricultură, gata la finalul săptămânii"

Strategia Naţională pentru Agricultură va fi publicată la finalul acestei săptămâni, pe 30 iunie. Documentul, la care s-a lucrat timp de patru ani, urmează să cuprindă o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea sectorului agricol din ţara noastră.

Valeriu Steriu, preşedintele comisiei prezidenţiale însărcinată cu elaborarea acestei strategii, ne-a declarat că raportul în cauză va fi făcut public, conform graficului, pe 30 iunie, în prezent lucrându-se la ultimele retuşuri pentru finalizarea textului.

Domnia sa ne-a mai spus că în Strategia Naţională pentru Agricultură vor fi incluse o serie de elemente cu rol consultativ care să vină în sprijinul micilor şi marilor fermieri, neavând alte atribuţii decât "oferirea unor sugestii pentru stimularea sectorului agricol".

Totodată, potrivit declaraţiilor domnului Steriu, dacă va exista voinţă politică, recomandările propuse ar putea constitui cadrul legislativ care să confere coerenţă şi stabilitate relansării şi evoluţiei producţiei din agricultură.

Planul pentru introducerea agriculturii într-o Strategie Naţională a fost demarat în 2009 când preşedintele Traian Băsescu a înfiinţat comisia care se ocupă, actulamente, cu redactarea documentului în cauză.

Inilţial, comisia specială pentru agricultură din subordinea preşedinţiei l-a avut la conducere pe actualul comisar european, Dacian Cioloş.

După plecarea lui Cioloş la Bruxelles, preşedinţia acestei comisii a fost preluată de Valeriu Steriu, în momentul de faţă lucrându-se la definitivarea raportului naţional prin introducerea datelor rezultatelor agricole din anul 2012 şi prin actualizarea cu toate măsurile stabilite în Politica Agricolă Comună, inclusiv pachetul financiar.

Din această comisie, care şi-a păstrat componenţa iniţială, fac parte membri ai mediului academic şi universitar, reprezentanţi ai asociaţiilor cultivatorilor şi crescătorilor de animale din România.

"Este un document amplu care urmăreşte ca, pe o perioadă de 20 de ani, agricultura să îşi poată atinge potenţialul despre care se vorbeşte atât de mult şi să propună guvernului şi legislativului măsurile care ar putea fi adoptate, astfel încât România să se transforme într-o ţară modernă din punct de vedere agricol, folosind toate măsurile financiare care pot fi puse la dispoziţie în această perioadă", preciza Valeriu Steriu la începutul lunii.

Strategia Naţională pentru Agricultură este, poate, unul din cele mai aşteptate planuri pentru revitalizarea acestui sector, mai ales dacă ţinem cont de interesul tot mai ridicat al investitorilor şi băncilor pentru sprijinirea agricultorilor.

Comisia care a întocmit documentul pentru Strategia Naţională a contat şi pe sprijinul lui Traian Băsescu care a reiterat în numeroase rânduri nevoia elaborării unui plan pe termen lung pentru susţinerea agriculturii şi pentru creşterea competitivităţii acestui sector.

Preşedintele a spus: "Cred că încadrarea agriculturii într-o strategie pe termen lung este fundamentală şi ea ne-ar permite nu numai o viziune naţională, dar ea ne-ar permite credibilizarea în interiorul UE în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a lua decizii pe termen lung cu obiective precise. Sper ca 30 iunie, cel mai târziu, să fie momentul în care domnul preşedinte Valeriu Steriu să ne poată prezenta public acea strategie pe termen lung. În interiorul acestei strategii cu certitudine trebuie să găsim soluţii".

Daniel Constantin: "Toate fondurile europene pentru agricultură, administrate de o singură bancă"

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, săptămâna trecută, că, în condiţiile în care băncile nu oferă o mai bună creditare pentru sectorul agricol, ar putea fi desemnată, prin licitaţie, o singură bancă pentru a administra fondurile europene desemnate agriculturii, de circa 1,3 miliarde de euro.

Iniţiativa Ministerului Agriculturii (MADR) vine la puţin timp după ce premierul Victor Ponta a reclamat slaba creditare a agriculturii, precum şi procesul dificil de obţinere a unor astfel de finanţări.

Cu toate acestea, agricultorii privesc cu scepticism iniţiativa MADR, existând unele voci care afirmă că, în realitate, aceste planuri există mai degrabă doar la nivel declarativ.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a catalogat recentele afirmaţii ale ministrului ca un mod de tergiversare a problemei fermierilor la nivelul discursul politic, menţionând că organizarea unei licitaţii pentru administrarea fondurilor europene din agricultură nu ar face decât să îngreuneze accesul la fondurile europene.

Laurenţiu Baciu a mai precizat că autorităţile pot influenţa pozitiv creditarea fermierilor prin cele două bănci de stat, CEC Bank şi Eximbank, doar dacă va exista voinţa politică pentru a realiza acest lucru.

Preşedintele LAPAR a notat că băncile comerciale sunt interesate să colaboreze cu agricultorii, dar investiţiile în acest domeniu implică riscuri, iar veniturile mici ale fermierilor îi poziţioneză pe aceştia departe de segmentul de clienţi cheie în sectorul bancar.

Nici analistul economic Aurelian Dochia nu priveşte cu ochi buni recentele afirmaţiile ale lui Daniel Constantin, acesta fiind de părere că, actualmente, este extrem de dificil pentru o singură bancă să poarte întreaga responsabilitate pentru administrarea fondurilor europene pe agricultură.

Domnia sa ne-a declarat: "Este greu de spus dacă vreo bancă din România şi-ar asuma responsabilitatea administrării creditării exclusive în sectorul agricol, din cauza instabilităţii caracteristice sectorului agricol".

În prezent, statul garantează până la jumătate din valoarea creditelor pentru achiziţia de terenuri agricole şi 80% din valoarea împrumuturilor contractate de fermieri pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol. (Alexandra Oancă)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb