STUDIU ENERGY POLICY GROUP: "Ţara noastră poate fi furnizor regional de securitate energetică"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 februarie 2015

"Ţara noastră poate fi furnizor regional de securitate energetică"

Strategia de politică energetică externă miza, până de curând, pe rolul ţării noastre ca teritoriu de tranzit al hidrocarburilor Bazinului Caspic şi Orientului Mijlociu spre pieţele central şi vest-europene. "Acum ţara noastră este în situaţia de a se redefini, în următorii ani, ca exportator de energie şi furnizor de securitate energetică, într-o regiune dominată de monopolul exporturilor de gaze din Federaţia Rusă", a declarat, ieri, la Ploieşti, Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG).

Domnia sa a spus că, din nefericire, decidenţii întârzie adoptarea unei strategii energetice într-un context geopolitic dificil: "Trebuie luate decizii importante, în care autorităţile să hotărască dacă vor să profite sau nu de această oportunitate. Securitatea energetică este o problemă stringentă în regiunea noastră, iar interconectările României cu statele vecine trebuie să fie mult mai bine dezvoltate. Or, acest lucru cere atât timp, cât şi bani. În viziunea EPG, o Românie bine integrată în pieţele regionale de energie este, deopotrivă, în folosul consumatorilor autohtoni, casnici şi industriali.Prin interconectări cu flux dublu la reţele de transport de gaze ale statelor vecine, va fi posibil atât exportul, cât şi importul din bazine gazeifere relativ învecinate - caspic sau est-mediteraneean - în funcţie de nivelul preţului".

EPG a realizat, la cererea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze, un raport privind situaţia actuală a industriei petrolului şi gazului din ţara noastră, în care arată că o piaţă concurenţială funcţională şi echitabilă este necesară în contextul actual, alături de investiţii mari în infrastructura de transport şi de înmagazinare a gazelor, împreună cu o regândire strategică a organizării şi funcţionării lor la nivel naţional. EPG a recomandat, în raportul prezentat ieri, crearea de noi instrumente şi instituţii de piaţă, protecţia socială adecvată a consumatorului vulnerabil de energie, prin crearea bazei legislative şi a mecanismelor fiscale şi financiare necesare.

Radu Dudău a subliniat că aproape 70% din sistemul de transport gaze trebuie modernizat şi circa 40% din infrastructura distribuţiei de gaze trebuie reînnoită. "Situaţia cea mai precară este în subsectorul generării şi transportului de energie termică, extrem de ineficient, unde nevoia de înlocuire a activelor este de 80% până în 2020. Investiţiile în noile proiecte de dezvoltare de hidrocarburi din Marea Neagră, redezvoltarea zăcămintelor mature şi exploatarea zonelor «de frontieră» ale perimetrelor on-shore necesită o infrastructură adecvată".

Potrivit unei estimări a Băncii Mondiale, necesarul de investiţii până în 2020 este de 30-35 miliarde de euro, sumă echivalentă anual cu 2,5% din PIB-ul anului 2013. "Sectorul public nu poate mobiliza asemenea sume, astfel că Guvernul trebuie să dezvolte un mediu fiscal şi de reglementare atractiv şi stabil, precum şi formule de asociere a investitorilor privaţi la proiectele companiilor de stat", a mai declarat Radu Dudău.

Domnia sa consideră că decisivă pentru poziţionarea strategică a României şi pentru dezvoltarea pieţei regionale de gaze va fi construcţia unei conducte pe teritoriul naţional, care să facă joncţiunea dintre Coridoarele Sudic de Gaz şi cel de Nord-Sud, care va traversa Europa Centrală de la Marea Baltică la Marea Adriatică. Prioritizarea variantelor de conectare va trebui, în opinia directorului EPG, să se bazeze pe calcul strategic, economic şi financiar. "În orice caz, abordările existente înscriu România în culoarul vertical Grecia - Bulgaria - România - Europa Centrală, agreat la nivel inter-guvernamental şi decisiv pentru dezvoltarea unei pieţe sud-est-europene de gaze naturale", mai spune domnul Dudău.

Domnia sa pledează ca ţara noastră să devină pol regional de tranzacţionare a gazelor naturale, în care consumatorii să aibă oportunitatea alegerii preţului cel mai bun, oricare ar fi sursa gazelor (internă sau externă).

RADU DUDĂU:

"Lecţia explorărilor gazelor de şist: mult mai multă transparenţă"

Renunţarea Chevron la explorările gazelor de şist din ţara noastră are, cel mai probabil, legătură cu rezultatele geologice, care nu încurajează producţia, consideră Radu Dudău, directorul EPG.

Domnia sa speră că autorităţile au învăţat o lecţie preţioasă din această experienţa şi anume că este nevoie de mult mai multă transparenţă în promovarea unor tehnologii noi de producţie: "Companiile şi autorităţile trebuie să desfăşoare ample campanii de informare întrucât s-a văzut inapetenţa publicului de a accepta proiecte care vin de sus în jos şi care par impuse sau dictate. Există o neîncredere în autorităţi, companii, chiar şi în mediul academic. Trebuie refăcuta această încredere şi reaşezată dezbaterea publică într-o zonă de calitate. Acum trăim într-o eră a conspiraţionismului".

Reprezentantul EPG susţine că este necesar ca societăţile petroliere să ia în calcul, în planurile de afaceri, şi acceptanţa publicului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Extraordinar de "frumos" articol... De asa ceva nu ducem lipsa...de 25 de ani tot de strategii n-e ocupam,incheiate chiar si cu studii de fezabilitate.. Ce infrastructura sa facem noi ...ca uite nu suntem in stare de 25 de ani sa facem -autostrazi- . Autostrada Comarnic-Brasov suntem de rasul "curcilor " si noi vrem "cai verzi pe pereti?. Poate ca acum ca afost Iohanis in Germania sa faca ceva sa ne cedam tara nemtilor pe vreo 15 ani si sa ne faca tot ce trebuia sa facem noi in cei 25 de ani . Si dupa ce o gata ne-o luam inapoi. Ce ziceti de aceasta propunere??? Nu asa ca ar merge??? Iar in perioada aceasta DNA-ul sa se ocupe de toti "mitocanii de politicieni corupti" si sa-i bage la +bulau" ( cu WC-uri turcesti in curte....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb