STUDIU E&Y:  Pierderi de 900 milioane de euro în industria eoliană românească, în anii 2014 şi 2015

Andrei Stan
Companii #Energie / 11 octombrie 2016

Pierderile nete ale industriei eoliene din ţara noastră au crescut cu 1,9 miliarde de lei anul trecut, totalizând 4 miliarde de lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă E&Y, realizat la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

"Studiul, elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului, relevă rezultate îngrijorătoare pentru investiţiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiţie din sistemul energetic românesc de după anul 1989. În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015", se arată într-un comunicat al RWEA, trimis redacţiei.

Sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar, după cum rezultă şi din datele evidenţiate în studiul realizat de E&Y.

"Astfel, la nivelul celor doi ani analizaţi, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani", se arată în studiu.

Claudia Brânduş, preşedinte RWEA, a declarat: "Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y".

Sursa citată precizează că ajutorul de stat este incorect calibrat şi împinge industria spre faliment.

"Având în vedere preţul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment", arată RWEA.

RWEA solicită Guvernului şi Parlamentului o acţiune rapidă şi responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar şi care să reclădească încrederea în mediul investiţional din ţara noastră.

RWEA este o asociaţie profesională, care funcţionează ca o organizaţie non-guvernamentală şi care a fost fondată în Bucureşti, România, în conformitate cu legea română. Asociaţia este o entitate voluntară de participanţi din industria energiei eoliene din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb