A doua ediţie a publicaţiei KPMG "Contextul pieţei de M&A în România" arată un optimism sporit în rândul investitorilor, care estimează că piaţa de Fuziuni şi Achiziţii (M&A) din România va creşte în 2021. Cu toate că pandemia COVID-19 a creat multă incertitudine în piaţă, un număr mare de tranzacţii fiind amânate, finalul anului a readus optimismul în rândul investitorilor. Începând cu trimestrul al III-lea al anului trecut, multe tranzacţii s-au reluat şi anticipăm ca tendinţa va continua şi în 2021, creând astfel oportunităţi semnificative în piaţă, conform unui comunicat remis KPMG Romania.
"Anul acesta, ne aşteptăm la o creştere a activităţii de M&A stimulată de contextul actual care ar putea fi benefic atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Investitorii caută să achiziţioneze companii aflate în dificultate la un preţ atractiv, ceea ce le-ar putea aduce profituri mai mari în viitor. Cu toate acestea, mulţi sunt, de asemenea, dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru companii de top care au trecut cu succes prin pandemie şi au dovedit că au un model de afaceri rezilient. Vânzătorii pot beneficia de excesul de lichiditate din piaţă şi de dorinţa de consolidare venită din partea companiilor cu poziţii bilanţiere solide. În acest context particular, sondajul nostru a relevat un puternic sentiment de optimism, 61% dintre respondenţi aşteptându-se ca activitatea pieţei de M&A din România să crească în lunile următoare. Aşa cum indica şi ediţia precedentă, sectorul tehnologiei (IT) ar putea fi cel mai atractiv pentru investitori, urmat de cel al sănătăţii, cel al bunurilor de larg consum şi cel al energiei şi infrastructurii. Fondurile de investiţii de capital privat vor continua să urmărească piaţa şi vor avea un rol semnificativ în dinamica M&A prin achiziţionarea companiilor româneşti şi prin vânzarea unor companii din portofoliu. Sondajul relevă, de asemenea, şi potenţiali factori inhibitori care ar putea afecta succesul unei tranzacţii. Cumpărătorii sunt în principal îngrijoraţi de diferenţele substanţiale în aşteptările legate de preţ, de incertitudinea macroeconomică şi de lipsa de pe piaţă a unor companii adecvate pentru vânzare. COVID-19 nu este perceput ca un factor inhibitor şi majoritatea respondenţilor sunt încrezători că pandemia se va încheia în curând", arată sursa citată.
Bogdan Văduva, Partener, Head of Deal Advisory, KPMG în România, explică: "Chiar dacă pandemia este încă activă şi suntem în proces de revenire din şocul iniţial, vedem un optimism crescut în piaţă şi ne aşteptăm ca un număr considerabil de tranzacţii să aibă loc în 2021. În ultimii ani, piaţa românească de M&A a devenit un mediu favorabil pentru investitori. Mai mult, aspect relevat şi în ediţia de anul trecut, România continuă să fie atractivă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari, aceştia având în continuare oportunităţi semnificative de consolidare. Economia românească are potenţialul de a atinge o valoare de 300 de miliarde de euro pe termen mediu şi lung."
George Dumitraşcu, Director Deal Advisory, KPMG în România, adaugă: "În acest moment, oportunităţile din piaţă se polarizează: pe de o parte avem companii aflate în dificultate, care au o valoare de piaţă redusă şi se confruntă cu riscuri majore pe viitor şi, pe de altă parte, avem companii de top, care au crescut pe durata pandemiei, şi au o valoare de piaţă mai ridicată datorită modelelor de afaceri adaptate pentru mediul post-COVID. Numărul companiilor aflate la mijloc se diminuează."
Richard Perrin, Partener, Head of Advisory, KPMG în România, evidenţiază: " Există un interes crescut din partea companiilor româneşti pentru consolidarea pieţei locale prin activităţi de fuziuni şi achiziţii, dar şi pentru extinderea în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Europa de Vest este cea mai puţin preferată opţiune din cauza scăderii oportunităţilor din pieţele şi regiunile mai dezvoltate."