Studiul de fezabilitate pentru AGRI, gata la finele anului

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 noiembrie 2013

Studiul de fezabilitate pentru AGRI, gata la finele anului

Studiul de fezabilitate pentru proiectul de transport al gazelor Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector (AGRI) va fi gata până la finalul acestui an, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Finalizarea studiului este în întârziere din cauza faptul că Azerbaidjan a fost preocupat, în prima parte a anului, de alegerea rutei de export a gazelor către Europa, mai afirmă sursele citate, care ne-au menţionat că datele preliminare arată că AGRI este un proiect viabil.

Sursele noastre afirmă: "După finalizarea lui, studiul de fezabilitate trebuie însuşit de acţionari. Azerbaidjan-ul trebuie să evalueze dacă are suficiente gaze ca să alimenteze conducta. Studiul analizează patru variante de proiect, cu o capacitate anuală de transport între 2 şi 8 miliarde mc".

Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Consorţiul care va exploata gazele azere din zăcământul Shah Deniz a ales, în vară, proiectul TAP în detrimentul Nabucco. După acest eveniment, autorităţile de la Bucureşti au anunţat că se vor concentra pe AGRI şi gazele din Marea Neagră.

Recent, ambasadorul ucrainean în Turcia, Sergi Korsunsky, a declarat că proiectul AGRI este "splendid", dar nu are nicio şansă de reuşită fără participarea Turkmenistanului, întrucât Azerbaidjanul are rezerve limitate de gaze.

Domnia sa susţine: "Personal, cred că la Nabucco au fost două probleme. Prima este faptul ca Statoil a facut lobby pentru TAP. Al doilea este faptul că Nabucco a avut parte de cel mai prost management al unui proiect energetic de o asemenea anvergură. Nu pot să pricep cum timp de zece ani managementul unui proiect care avea cea mai bună rută posibilă nu a putut să înceapă investiţia".

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, în luna februarie a acestui an: "Am senzaţia că AGRI stagnează puţin şi nu din cauza noastră. Există o încetineală din partea partenerului din Azerbaidjan".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb