SUA EVITĂ INCAPACITATEA DE PLATĂ Dolarul, la cel mai slab curs din ultimele opt luni şi jumătate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 octombrie 2013

Moneda SUA a pierdut peste 1% în câteva ore, faţă de euro, în condiţiile în care investitorii cred că Fed va amâna reducerea programului de stimulente

Dolarul a înregistrat ieri, pe piaţa americană, cel mai important declin din ultima lună, raportat la euro, atingând cel mai slab curs din februarie până acum. Evoluţia a fost dată de pariurile investitorilor potrivit cărora acordul la care au ajuns parlamentarii SUA în privinţa majorării plafonului datoriei, doar au întrerupt temporar dezbaterile pe marginea bugetului, ceea ce va afecta creşterea economică şi va face ca banca centrală (Federal Reserve - Fed) să amâne reducerea programului de stimulente.

Dolarul a scăzut cu 1,1% la ora 10.48, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3676 unităţi/euro. Deprecierea este cea mai mare din 18 septembrie, iar cursul atins - cel mai slab din 1 februarie.

Analiştii "FxPro Group" Ltd. din Londra sunt de părere că înţelegerea la care au ajuns parlamentarii SUA în privinţa plafonului datoriei nu este bună pentru dolar, iar incertitudinile privind acest plafon au fost amânate. În opinia lor, dolarul va continua să scadă în următoarele trei luni.

Într-o asemenea situaţie, specialiştii "BlackRock" Inc. şi "Pacific Investment Management" Co. consideră că Fed îşi va menţine programul de achiziţii de obligaţiuni, iar o eventuală reducere va fi foarte lentă.

În noaptea de 16 spre 17 octombrie, Congresul american a decis ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite până în 7 februarie, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat un text care evită intrarea guvernului federal în incapacitate de plată (default). Camera a votat cu 285 de voturi "pentru" şi 144 "împotiva" textului adoptat de Senat, care mai presupune şi redeschiderea guvernului federal, parţial închis din 1 octombrie.

Votul final din Congres a încheiat mai multe săptămâni de luptă politică şi a venit cu numai câteva ore înainte de termenul limită (17 octombrie) stabilit de Trezoreria SUA pentru ridicarea plafonului datoriei publice, de 16.700 miliarde dolari. Compromisul prevede ridicarea plafonului până la 7 februarie, redeschiderea totală până în 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014. Trezoreria poate continua operaţiunile în regim normal, plătind şi refinanţând datoriile statului.

Preşedintele Barack Obama a promulgat legea imediat. Liderul de la Casa Albă a anunţat că, începând de ieri, toţi angajaţii federali trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului bugetar pot să revină la locurile de muncă.

Acordul din Congresul SUA a venit la o zi după ce agenţia de evaluare Fitch Ratings a avertizat că ar putea reduce calificativul de top al SUA, "AAA".

Înţelegerea din Congresul SUA a venit după ce republicanii au renunţat să impună puterii condiţii în schimbul deblocării activităţii guvernului şi ridicării plafonului datoriei de stat. Principala revendicare a opoziţiei este reducerea finanţării programului de asigurări accesibile de sănătate supranumit "Obamacare". Acordul este însă temporar şi amână dezbaterea privind componenţa bugetului şi reducerea deficitului bugetar. Cele două aripi din Congres nu par să fie mai aproape de rezolvarea divergenţelor privind modul în care guvernul ar trebui să cheltuiască banii publici sau măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb