Statele Unite şi-au consolidat prezenţa militară în Siria, după ce mai multe confruntări cu forţele militare ruse au intensificat tensiunile în ţară, relatează BBC şi News.ro
Oficialii americani au spus că şase vehicule de luptă Bradley şi 100 de trupe reprezintă mobilizarea pentru nord-estul Siriei.
Incidente între forţele americane şi ruse care patrulează în acea parte de ţară au escaladat anul trecut.
Căpitanul Bill Urban a spus că această acţiune va "asigura securitatea şi siguranţa forţelor Coaliţiei". El a adăugat că, pe lângă vehiculele de luptă, care se aflau în Kuwait, SUA vor trimite şi un radar Sentinel şi vor creşte frecvenţa patrulelor.
"Statele Unite nu caută conflict cu vreo altă naţiune în Siria, dar va apăra forţele Coaliţiei dacă este necesar", a spus vineri Urban, purtător de cuvânt al US Central Command.
El nu a menţionat Rusia, dar într-un comunicat separat emis de un oficial american, care nu a fost numit, se arată: "Aceste acţiuni şi consolidarea armată sunt un semnal clar pentru Rusia să respecte procesele mutuale deconflictuale şi pentru ca Rusia şi alte părţi să evite acţiunile provocatoare, nesigure şi neprofesioniste în nord-estul Siriei".
NBC News a citat oficiali care au spus că trupele şi vehiculele au fost trimise să împiedice forţele ruse să intre în "zona de securitate", unde operează coaliţia SUA şi forţele kurde.
De-a lungul anilor, au existat frecvente interacţiuni între forţele SUA şi ale Rusiei în Siria. Dar în ultimele săptămâni au devenit agresive.
La finalul lunii august, şapte soldaţi americani au fost răniţi într-o coliziune cu un vehicul rus. Guvernele american şi rus s-au învinuit reciproc pentru coliziunea care a fost filmată şi publicată pe Twitter.
Militari americani şi ruşi au intrat în "zona de securitate", de care căzuseră de acord să stea departe. Rusia a transmis că avertizase SUA că va patrula acolo.
Statele Unite au aproximativ 500 de trupe în zonă, mult mai puţine faţă de anii trecuţi, pentru a spijini la securizarea ei împotriva oricărei eventuale ameninţări din partea organizaţiei Stat Islamic.
În războiul civil început în 2011, Rusia sprijină Guvernul sirian, iar Statele Unite, luptătorii kurzi.
Rusia, care este de partea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, s-a opus multă vreme prezenţei militare americane în ţară.
În octombrie 2019, preşedintele american Donald Trump a decis să retragă 1.000 de trupe care operau în sprijinul Forţelor Siriene Democrate, alianţă condusă de kurzi. Câteva luni mai târziu, Trump a spus că a hotărât să menţină câteva sute de trupe în ţară pentru a proteja puţurile de petrol.