SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2018

SUA şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA

Ministrul canadian de externe, aşteptat astăzi la Washington pentru discuţii

Statele Unite ale Americii şi Mexicul au ajuns luni la o înţelegere pentru a revizui Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), exercitând presiuni asupra Canadei de a accepta noi condiţii privind comerţul auto şi regulile de soluţionare a diferenţelor, pentru a rămâne parte din pactul celor trei naţiuni, potrivit Reuters.

Trump a declarat jurnaliştilor că denumirea acordului - NAFTA a avut "o conotaţie proastă", adăugând: "Au numit acordul NAFTA. Noi o să-l numim Acordul comercial dintre Statele Unite şi Mexic. Vom scăpa de numele NAFTA".

Acordul a revigorat pieţele financiare şi deschide calea pentru revenirea Canadei la negocieri şi pentru a reface Acordul comercial SUA-Canada-Mexic din 1994. Un înalt oficial american din domeniul comerţului a declarat că s-ar putea ajunge la un acord final până vineri.

Detaliile câştigurilor şi concesiunilor din acord au început să apară luni. Trump a ameninţat că ar putea încă să plătească tarife pentru maşinile fabricate în Canada, dacă aceasta nu se alătură vecinilor săi, şi a avertizat că se aşteaptă concesii privind protecţia laptelui din Canada.

Trump a precizat: "Cred că, cu Canada, cel mai simplu lucru pe care îl putem face este tarifarea importurilor de maşini. Este o sumă imensă de bani şi este o negociere foarte simplă. S-ar putea termina într-o zi şi vom lua o mulţime de bani a doua zi".

Trump şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau au discutat, ieri, despre schimburile comerciale printr-un telefon şi "au convenit să continue conversaţiile productive", după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o declaraţie.

Negocierile dintre cei trei parteneri, al căror comerţ reciproc se ridică la peste 1 trilion de dolari pe an, s-au prelungit mai mult de un an, punând presiune pe moneda mexicană peso şi pe dolarul canadian.

Mizele politice sunt ridicate pentru toate cele trei ţări. Trump şi republicanii din Congresul S.U.A, până la realegerea în noiembrie, doresc să asigure agricultorii şi alţi alegători ale căror locuri de muncă depind de comerţul cu Canada şi Mexic, că acordul este sigilat.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto doreşte să semneze acordul înainte de a părăsi funcţia la sfârşitul lunii noiembrie, iar Trudeau se confruntă cu alegerile naţionale în octombrie 2019.

Ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, este aşteptat să ajungă astăzi la Washington pentru dis­cuţii. Purtătorul de cuvânt al acesteia a declarat că Canada va semna doar un nou acord care este bun pentru ţară.

Consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, a declarat reporterilor că în elegerea cu Mexic ar trebui să servească drept "resetare" pentru dis­cuţiile cu Canada.

Dacă discuţiile cu Canada nu sunt încheiate până la sfârşitul acestei săptămâni, Trump intenţionează să notifice Congresul că a ajuns la un acord cu Mexicul, dar va fi deschis la alăturarea Canadei, a declarat reprezentantul comerţului american Robert Lighthizer reporterilor, potrivit Reuters.

Casa Albă a spus că Trump va semna acordul în 90 de zile, apoi Congresul trebuie să-l aprobe.

"Încă există probleme cu Canada, dar cred că acestea ar putea fi soluţionate foarte rapid", a declarat pentru Reuters un oficial într-un interviu. Unii republicani din Congres au numit afacerea un pas pozitiv, dar au spus că şi Canada trebuie să facă parte din noul pact. Trudeau a vorbit duminică cu Pena Nieto şi şi-a împărtăşit angajamentul de a ajunge la o concluzie pozitivă asupra NAFTA "pentru toate cele trei partide", a declarat premierul, conform sursei citate.

Ministrul de Externe mexican, Luis Videgaray, a declarat într-o conferinţă de presă la Washington că, dacă Canada şi Statele Unite nu ajung la un acord cu privire la NAFTA, "ştim deja că va exista încă o înţelegere între Mexic şi Statele Unite".

În timp ce SUA se înţelegea cu Mexic în privinţa unui acord de liber schimb, Canada încheia şi ea, ieri, un acord de liber schimb cu Noua Zeelandă, Australia şi Marea Britanie.

Daniel Hannan, membru conservator al Parlamentului European, a declarat astăzi dimineaţă că membrii Partidului Conservator din Canada au votat în favoarea unei politici care ar acorda cetăţenilor din Noua Zeelandă libertatea de circulaţie în interiorul Canadei.

Potrivit sursei citate australienii, şi cetăţenii din Marea Britanie ar beneficia, de asemenea de legea propusă de Hannan. Comerţul liber poate "intensifica cooperarea" dintre cele patru ţări. Ideea a fost discutată de de mai multe ori, dar tocmai în 2018 s-a putut realiza datorită organizaţiei non-profit CANZUK International.

Potrivit descrierii petiţiei, guvernul canadian, australian, britanic şi cel din Noua Zeelandă pot oferi conexiuni economice, să ajute în consolidarea relaţiilor politice, să beneficieze de tradiţiile culturale, militare, comerciale şi istorice.

Directorul executiv al CANZUK, James Skinner, spune că Marea Britanie va părăsi UE în 2019 şi acesta este momentul potrivit pentru a introduce un acord de liber schimb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb