SUB PRESIUNEA FORT Guvernul promite modificări în transportul de persoane

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 21 martie 2019

Guvernul promite modificări în transportul de persoane

COTAR a anunţat pentru astăzi un protest cu 5000 de autocare, taxiuri şi microbuze ce vor paraliza traficul între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei libere

Patronatele din transport au reuşit, se pare, să impună guvernului Dăncilă modificările dorite la legea 38/2003 şi cu privire la liberalizarea pieţei trans­portului public de persoane.

În urma blocării, ieri, a Pieţei Victoria, de către membrii Federaţiei Operatorilor Români de Transport, care au venit la acţiune cu sute de taxiuri, autocare, microbuze şi autobuze, a protestului anunţat pentru astăzi de Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România, ce ameninţă că vor aduce în faţa sediului Guvernului peste 5000 de autocare şi autobuze, membrii Executivului au cedat în faţa patronatelor din acest domeniu de activitate şi au stabilit că modificările dorite vor fi puse în practică până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Augustin Hagiu, preşedintele FORT a declarat pentru Ziarul BURSA: "Un prim pas a fost făcut astăzi (n.r.-ieri), în urma negocierilor cu Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor şi cu Daniel Suciu - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

După negocierile avute cu cei doi miniştri, a fost retras ordinul emis anul trecut de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, prin care operatorii de transport judeţean şi interjudeţean erau obligaţi ca, până la 1 iulie 2019, să îşi reînnoiască întregul parc auto, lucru ce era imposibil de realizat într-un timp atât de scurt".

Liderul FORT a precizat că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, Guvernul va adopta şi actele normative cerute de transportatori, prin care să fie înlăturată sintagma "în mod repetat" din legea 38/2003 şi să fie reglementat transportul naţional interjudeţean şi judeţean de persoane.

Sintagma "în mod repetat" a fost introdusă de Parlament, în anul 2015, la iniţiativa social-democratului Lucian Şova, cel care în cursul anului 2018 a deţinut funcţia de ministru al Trans­porturilor.

Patronatele din transportul rutier de persoane susţin că introducerea respectivei sintagme a favorizat apariţia pe piaţa taximetriei a unor operatori neaturoizaţi, cum ar fi Uber şi Taxify, precum şi înmulţirea aşa numiţilor piraţi din taximetrie, adică taximetriştii neautorizaţi.

Modificarea actelor normative le-a fost promisă transportatorilor, iniţial, la începutul anului de Rovana Plumb, care a fost ministru interimar al Transporturilor. Ulterior promisiunea a fost reiterată de ministrul de resort Răzvan Cuc, dar în ultimele două săptămâni, cele două ordonanţe de urgenţă în acest domeniu au fost blocate pe circuitul de avizare din cadrul Guvernului.

Conform datelor oferite de către transportatori, menţinerea pirateriei în domeniul transportului rutier de persoane atrage pierderi anuale de 60 milioane lei la bugetul statului, din cauza evaziunii fiscale săvârşită de taximetriştii neautorizaţi.

Chiar dacă membrii FORT au anunţat că au ajuns la un acord cu Guvernul, membrii COTAR nu anulează protestul anunţat pentru astăzi.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR a precizat: "Indiferent ce a anunţat Guvernul, noi vom ieşi în stradă cu cele 5000 de maşini din toată ţara, pentru a arăta că nu ne mai lăsăm păcăliţi. Aceeaşi promisiune ne-a mai stopat acţiunile, trei ani la rând. Până când nu vedem în vigoare ordonanţa de urgenţă promisă, cu eliminarea sintagmei «în mod repetat» , cu trecerea activitatii de «rent a car» la Ministerul Transporturilor , nu renunţăm la programul de proteste anunţat".

Coloana membrilor COTAR se va forma din faţa Palatului Victoria până la Casa Presei. Operatorii de transport le cer scuze cetăţenilor pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile. Ei susţin că, dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane, vor organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, în perioada următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb