Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 50 milioane euro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2023

Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 50 milioane euro

Investitorii preferă tranşele în euro

Oferta a debutat la începutul acestei săptămâni şi se va încheia în data de 28 iulie

Subscrierile în ultima ofertă de titluri de stat Fidelis au depăşit, ieri, borna de 50 milioane de euro, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor unei case de brokeraj.

Oferta, ce a debutat la începutul acestei săptămâni şi se va încheia în data de 28 iulie, este croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro. Investitorii s-au concentrat pe cele în moneda europeană, subscrierile acestor tranşe reprezentând circa două treimi din total. Până ieri la ora 16:30, pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 3,85%, ordinele de cumpărare erau în valoare de 13,2 milioane de euro, în timp ce pentru cea cu maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 5,45%, subscrierile se ridicau la 19,6 milioane de euro.

În schimb, tranşele în lei au suscitat un interes mai redus. Pentru cea cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,3%, subscrierile erau de 6,6 milioane de euro (32,6 milioane de lei), în vreme ce în cazul tranşei cu maturitatea de trei ani şi dobânda anulă de 7,2%, ordinele de cumpărare se ridicau la aproape 8,4 milioane de euro (41,4 milioane de lei).

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, a cumulat subscrieri de aproape 1,9 milioane de euro (9,2 milioane de lei). Dobânda oferită în acest caz este de 7,3%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023, pragul minim de subscriere în acest caz fiind de 500 de lei.

Aceasta este a douăsprezecea emisiune de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor prin intermediul pieţei de capital din iulie 2020 până în prezent. Oferta se desfăşoară într-o perioadă în care inflaţia decelerează, pentru acest an BNR prognozând o inflaţie de 7,1% (±1,4%), care urmează să ajungă la 4,2% în trimestrul al patrulea din 2024.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, conform unui anunţ al Ministerului Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Fara suparare , cred ca este o pacaleala cu aceste subscrieri si asta nu din cauza Ministerului Finantelor! Si iata de ce: am subscris la Fidelis de cativa ani pe transa de euro. Atunci, la incheierea contractului cu banca intermediară, comisionul de retragere era 0,5%. Dupa 1 an l-au facut la 1%, iar ieri cand am vrut sa mai depun mi-au spus ca acesta a crescut la 1,5%! La maturitate comisionul va fi mai mare decat ceea ce obtin! De aceea recomand alte alternative la euro si DOAR certificate de trezorerie la lei.Dar fiecare face cum doreste...

    1. Foarte buna informatia "din teren". Ce banca are practica asta?

      Cand am facut testarea la inceput am fost pe la toate bancile care erau distribuitoare. Pana la urma am ales BRD. Informatia se refera la aceasta banca. Nu stiu actualmente comisioanele celorlalte.

      Titlurile de stat nu sunt pentru băieții cu sacoșe.

      Imi pare rau , dar nu inteleg la ce faci referire!

      Eu am ales ca sumele în euro sa le folosesc exclusiv pentru tranzacții pe bvb, adică ts și obligațiuni. De obicei nu am euro în contul bancar, ci doar în contul de tranzacționare.

      Cred ca în ro nu este eficient sa retragi euro din contul bancar, poate doar pt plăti. O soluție poate fi libra bank, deocamdată, din câte știu eu, destul de puține de altfel 

      N-am retras euro niciodată. De scos la ATM pt jucăreli turistice, se poate fără comision în anumite limite.

      Numai băieții cu bani la ciorap au probleme de comisioane. Un 5,45% bare orice comision, deci nu înțeleg la ce faci referire. 

      5.45 bate unele comisioane, dar ce faci cu inflația?

      Nu știu ce faci tu, probabil ai ciorapi groși.

      la TEZAUR sunt aceleasi probleme cu comisioanele?

      La Tezaur nu sunt comisioane

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb