Criza economică mondială a coborât abrupt, în ultimul an, cotaţiile internaţionale pentru ţiţei şi gaze naturale. Scăderea preţurilor energiei este favorabilă tuturor tipurilor de consumatori în această perioadă dificilă.
Petru Lificiu, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA: "După cum ştiţi, am anunţat deja că preţurile reglementate pentru gaze şi electricitate se menţin până la finalul anului. Pentru primul trimestru al anului viitor, sunt şanse mari să menţinem aceste preţuri la nivelul actual".
Domnia sa ne-a explicat că preţul electricităţii poate fi menţinut pentru că există o reducere de preţ a combustibililor folosiţi în procesul de producţie, iar operatorii de furnizare şi distribuţie sunt în plin proces de eficientizare a costurilor. Pentru piaţa reglementată a gazelor, trendul preţurilor este mai greu de estimat la această dată.
Preşedintele ANRE ne-a explicat: "În prezent, avem nişte estimări de la institutele europene asupra tendinţelor de preţ, estimări care au fost realizate la începutul anului şi care s-au dovedit mai mari decât tarifele practicate efectiv. Pentru trimestrul IV din 2008 estimările indicau un nivel de preţ de 295-300 de dolari/1.000 mc de gaze de import din Federaţia Rusă. Recent, în baza unor prognoze mai realiste primite de la operatori, am estimat că preţul importurilor pentru perioada menţionată este de circa 290 de dolari/1.000 mc".
Petru Lificiu susţine că pentru trimestrul I din 2009 prognozele indică un preţ de 330 dolari/1.000 mc de gaze de import: "Noi vom colecta date mai realiste pentru elaborarea prognozelor abia în luna decembrie.
Dar cred că nu vom atinge acest nivel estimat la începutul anului. Cred că sunt şanse mari să menţinem preţul reglementat al gazelor şi datorită stabilirii unui mixt optim de consum - producţie internă, înmagazinări şi import curent. În plus, dacă va fi o iarnă cu temperaturi mai ridicate, sporesc şansele să importăm mai puţin gaz din cauza cererii mai scăzute".
Domnia sa ne-a mai declarat că pentru trimestrele II şi III din 2010, ANRE va ajusta preţurile în funcţie de facturile din primul trimestru ale operatorilor de distribuţie şi furnizare. Astfel, din aprilie 2010, în funcţie de preţurile efective de import plătite de operatori, vom şti încotro o mai ia preţul final al gazelor pentru consumatorii captivi.
În acest an, ANRE a stabilit, pentru piaţa reglementată, o cotă în jur de 15-20% de gaz importat din Federaţia Rusă. De la începutul anului şi până în prezent, preţul reglementat al gazelor a cunoscut două scăderi de 3% şi apoi de 5%. Preţul electricităţii a rămas constant.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=64353&key=MjAwOS0wOS0zMCAxIDkzNzgxYzZiYTJmODYzZDIyYTc5ZTI2NzU1N2FjMTkx.html< link2 >Vom renunţa, treptat, la preţurile reglementate pentru gaze şi electricitate< link3 >
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2009, 11:08)
S-au gresit referirile la trimestre: Se vorbeste despre prognoze pentru trimestrul 1 din 2009 (corect este cred 2010) si despre estimari pentru trim. 4 2008 care acum se corecteaza in jos (corect cred ca este 2009)