SUPLIMENT IC&T "Serviciile 5G pot oferi companiilor o alternativă de conectivitate, fără cabluri, la viteze foarte mari"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 mai 2021

Dorin Odiaţiu

Dorin Odiaţiu

(Interviu cu Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director Orange România)

O conectivitate neîntreruptă este o necesitate din momentul în care telemunca s-a răspândit pe scară largă. Despre rolul operatorilor telecom în procesul de digitalizare, dar şi despre implementarea tehnologiei 5G, ne-a vorbit Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director Orange România.

Reporter: Care ar fi deciziile ce ar trebui luate la nivelul autorităţilor pentru dezvoltarea ţării noastre din punct de vedere al digitalizării, reducând, astfel, decalajele faţă de statele din UE?

Dorin Odiaţiu: În urmă cu un an, criza sanitară a generat un proces de "digitalizare accelerată", practic o accelerare a tendinţelor deja existente de migrare a activităţii economice, educaţionale, sociale în mediul digital. Procesul decurge în condiţii bune, dar ne-a arătat că există loc de mai mult şi de mai bine la toate capitolele. Rolul operatorilor telecom îl constituie asigurarea neîntreruptă a conectivităţii, premisa de bază a digitalizării. Dat fiind că această conectivitate a devenit o necesitate pentru toţi, odată cu criza a devenit evidentă nevoia de a asigura disponibilitatea serviciilor noastre atât pentru locuitorii de la oraşe, unde exista reţele performante, cât şi pentru cei din mediul rural, din zonele mai puţin populate şi mai greu accesibile. Pentru a contribui la extinderea şi îmbunătăţirea conectivităţii, statul român ar putea să simplifice birocraţia istorică legată de autorizaţiile de construcţii pentru reţelele telecom, precum şi să faciliteze obţinerea de fonduri europene şi alocarea lor pentru dezvoltarea accelerată a acestor reţele. Am fost bucuroşi să observăm că sume importante sunt propuse pentru a fi alocate pentru acest scop în PNRR (Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă) vedem acest lucru ca pe un semnal de susţinere a nevoii de dezvoltare menţionate şi sperăm ca Planul să se implementeze.

Reporter: Ce ne puteţi pune despre Legea implementării tehnologiei 5G?

Dorin Odiaţiu: Această lege se referă la cerinţele de securitate care trebuie respectate de către furnizorii de echipamente destinate reţelelor 5G. Ea se găseşte în Parlament în momentul de faţă. Dată fiind importanţa deosebită a legii pentru industria noastră şi potenţialele sale implicaţii asupra pieţei, inclusiv asupra costurilor, credem că este necesar să alocăm timp suficient pentru discutarea tuturor aspectelor legate de ea. Claritatea formulărilor din lege, precum şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt la fel de esenţiale pentru industria noastră ca şi pentru orice alt domeniu. În perioada următoare vom propune anumite modificări pe text, tocmai în acest sens al clarificării. În acelaşi timp, dorim să solicităm existenţa unei confirmări formale că textul legii este aliniat cu prevederile europene în domeniul securităţii 5G, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cadrului legislativ în care ne desfăşurăm activitatea prin eliminarea riscului de a avea modificări pe această lege în perioada de după ce va fi emisă.

Reporter: Consideraţi că ţara noastră este pregătită pentru implementarea tehnologiei 5G?

Dorin Odiaţiu: Cu titlu general, este important de reţinut că tehnologia 5G se poate implementa deja în România pe baza frecvenţelor pe care operatorii le deţin în acest moment, pe un spectru pe care deja operăm, lucru care s-a şi întâmplat. Aşa-numita neutralitate tehnologică a licenţelor de spectru face ca, la ora actuală, tehnologiile să poată fi implementate pe multiple benzi de frecvenţă, astfel încât avem o mare flexibilitate a utilizării. România este prima ţară din Grupul Orange în care am lansat serviciile 5G, încă de la finalul anului 2019. Reţeaua Orange 5G a fost extinsă în 2020, iar astăzi este prezentă în 15 oraşe din România, capitala fiind acoperită în totalitate. Privind prin perspectiva mediului de business, serviciile 5G pot oferi companiilor o alternativă de conectivitate, fără cabluri, la viteze foarte mari, de până la 1,2 Gbps. Mai mult decât atât, ne-am implicat şi pe planul cercetării, iar aici trebuie să menţionez inaugurarea recentă a primului laborator 5G din România, în colaborare cu Institutul de Cercetare Campus al Universităţii Politehnice Bucureşti. Acesta permite testarea soluţiilor bazate pe 5G şi le poate oferi astfel companiilor o multitudine de oportunităţi de dezvoltare.

Reporter: Ce aşteptări aveţi în urma implementării noii legi? Când credeţi că va fi organizată licitaţia 5G?

Dorin Odiaţiu: În ce priveşte legea, avem două aşteptări: prima ar fi ca implementarea ei să nu genereze costuri suplimentare pentru operatori, iar a doua aşteptare se referă la piaţa furnizorilor de echipamente, care trebuie să se menţină competitivă, spre binele consumatorilor finali. Când mă refer la competitivitate am în vedere preţurile pentru echipamente, care nu ar trebui să crească după implementarea legii. În ceea ce priveşte "licitaţia 5G", vorbim de un proces în care statul va supune licitaţiei un anumit spectru de frecvenţe care se pot utiliza cu ajutorul mai multor tehnologii, inclusiv 5G. Reţelele 5G sunt deja prezente în România, nu vorbim, aşadar, de o licitaţie pentru licenţe 5G sau tehnologie 5G. Licitaţia va fi organizată de ANCOM după ce toate actele necesare vor fi emise în prealabil de către autorităţi, iar data ei va depinde, aşadar, de parcursul procesului legislativ în cazul fiecărui act.

Reporter: Cum apreciaţi cadrul legislativ din domeniu şi măsurile adoptate de autorităţi pentru susţinerea mediului de afaceri în pandemie?

Dorin Odiaţiu: Aşa cum menţionam, ne dorim de multă vreme un cadru legislativ care să facă mai simplă, mai eficientă şi mai rapidă dezvoltarea reţelelor telecom. În acest sens, ne bucurăm de faptul că preocuparea există şi la nivel european şi că pe 25 martie 2021 Comisia Europeană a emis un set de măsuri pentru conectivitate intitulate Connectivity Toolbox prin care statele membre sunt încurajate să ia masuri pentru aplicarea celor mai bune practici în sensul accelerării dezvoltării reţelelor 5G şi a celor de fibră optică. În aceeaşi direcţie, apreciem şi faptul că în România noul cod al comunicaţiilor aflat în lucru la Guvern cuprinde, la rândul său, un set de prevederi care facilitează dezvoltarea reţelelor telecom. Odată adoptat în forma actuală, acest cod va contribui la extinderea conectivităţii în toată ţara.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale domeniului de IT&C?

Dorin Odiaţiu: Deşi perioada pandemiei în care ne aflăm este în general imprevizibilă, perspectivele de dezvoltare a sectorului nostru par să fie extrem de încurajatoare. Suntem într-un moment în care industria IT&C îşi va accelera dezvoltarea, cu ambele sale componente: partea de IT, prin aplicaţii, platforme şi soluţii care vor face parcursul digital al clienţilor mai bogat şi mai eficient, şi componenta de comunicaţii, prin extinderea geografică şi creşterea vitezei de transmisie. În ceea ce priveşte operatorii, condiţia de bază a dezvoltărilor viitoare este ca ecosistemul per ansamblu (piaţa, reglementarea, furnizorii etc.) să permită ca eforturile investiţionale depuse pentru dezvoltarea reţelelor să se regăsească în venituri şi, implicit, în indicatori financiari sustenabili.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb