SUPLIMENTUL HIDROELECTRICA "România are potenţial să devină hub regional"

A consemnat RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 26 august 2019

"România are potenţial să devină hub regional"

(Interviu cu Bogdan-Nicolae Badea, CEO şi Preşedinte al Directoratului Hidroelectrica)

"Am depăşit principalul obstacol aflat în calea listării, care s-ar putea întâmpla în septembrie 2020"

România are potenţialul să devină hub regional, este de părere Bogdan-Nicolae Badea, CEO şi Preşedinte al Directoratului Hidroelectrica.

Domnia sa subliniază, într-un interviu, că cea mai mare "suferinţă" a companiilor care activează în sectorul energiei de la noi din ţară este legată de lipsa de predictibilitate a reglementărilor, întrucât "surprizele" legislative descurajează investiţiile şi răstoarnă planurile de afaceri, în condiţiile în care sumele destinate investiţiilor se ridică la nivelul zecilor sau sutelor de milioane de euro.

În opinia domnului Badea, listarea companiei ar putea avea loc anul viitor, fiind condiţionată de voinţa acţionarilor şi de contextul de piaţă. Momentan, provocarea este OUG 114/2018, care diminu­ea­ză valoarea de piaţă a societăţii.

Bogdan Badea ne-a oferit cu amabiliate un interviu, în care ne-a prezentat planurile Hidro­electrica, perspectivele referitoare la listarea companiei, dar şi obstacolele din piaţa energiei.

Reporter: Care sunt principalii factori de care depinde listarea Hidroelectrica la BVB?

Bogdan Badea: Listarea Hidroelectrica, precum şi pachetul de acţiuni pus pe piaţă depind de voinţa acţionarilor şi de contextul de piaţă, care trebuie să fie unul favorabil companiei. La nivel intern am luat deja deciziile necesare cu privire la proiectele cu funcţiuni complexe şi suntem pregătiţi. Practic, am depăşit principalul obstacol care stătea în calea unei eventuale oferte publice iniţiale (IPO). Mai mult, pentru prima dată în ultimii şapte ani, avem de la auditori - pentru anul 2018 - o opinie fără rezerve în ceea ce priveşte rezultatele. Acum, dacă intrăm pe un calendar efectiv, probabil că listarea s-ar putea întâmpla în anul 2020. Dacă se ia decizia şi demarăm rapid procedurile de selecţie a consultantului de listare, consorţiului de listare şi consultantului juridic, listarea Hidroelectrica este fezabilă. Sigur, depinde şi de sfaturile consultanţilor vizavi de momentul cel mai potrivit pentru asta.

Noi estimăm că va fi vorba de septembrie 2020.

La momentul actual, provocarea în ceea ce priveşte listarea este legată de Ordonanţa 114/2018. Prevederile acesteia au efecte clare care diminuează valoarea de piaţă a Hidroelectrica, or interesul nostru este să obţinem maximul de beneficii financiare din listare.

Reporter: Consideraţi că este suficient ca acţiunile Hidroelectrica să fie listate doar la Bucureşti sau ar fi mai adecvat ca, în paralel, titlurile companiei să fie listate şi la o bursă internaţională?

Bogdan Badea: Noi sperăm într-o listare duală, la bursele de la Bucureşti şi Londra, însă dacă acest lucru nu va fi posibil, cu siguranţă ne vom lista la Bursa de Valori Bucureşti, având în vedere progresul înregistrat de BVB în ultimii ani. Fireşte, acest lucru ţine, aşa cum am mai spus, de decizia pe care o iau acţionarii şi de mărimea pachetului de acţiuni.

Reporter: Care sunt planurile societăţii şi obiectivele dumneavoastră pentru noul mandat?

Bogdan Badea: Securizarea obiectivelor din portofoliu, dezvoltarea societăţii, extinderea şi diversificarea afacerilor - aces­tea, concomitent cu menţinerea profitabilităţii companiei, sunt priorităţile pe care le propunem acţionarilor pentru noul mandat al directoratului Hidroelectrica.

Lucrăm la retehnologizări, astfel încât să putem da un nou ciclu de viaţă amenajărilor hidroenergetice. Ne dorim să realizăm retehnologizarea de la Vidraru, o lucrare de mare anvergură, cu o valoare investiţională de circa 82 milioane de euro. Avem în derulare retehnologizarea de la CHE Stejaru, iar în anul 2019 vom pune în funcţiune primul grup (de 55 MW) din cele şase ale centralei. Pregătim deja retehnologizarea de la Râul Mare - Retezat, care presupune o creştere a capacităţii cu aproape 150 de MW, precum şi o investiţie de anvergură, de circa 80 de milioane de euro. Şi am amintit aici doar câteva dintre proiectele mari.

Avem un plan de afaceri pentru următorii cinci ani, care prevede investiţii de circa 5,5 miliarde lei. Dorim să dezvoltăm, în continuare, compania către zona de producţie de energie verde şi să ne păstrăm statutul de societate prietenoasă cu mediul. Am anunţat deja că suntem interesaţi şi am început pregătirile pentru achiziţionarea unor active ale CEZ, Enel şi UCM Reşiţa.

Reporter: Cum aţi încheiat prima jumătate a acestui an, din punct de vedere financiar?

Bogdan Badea: Hidroelectrica a avut, în primele şase luni ale anului 2019, un profit net de 901 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri netă de 2,35 miliarde lei.

Reporter: La ce sumă s-a cifrat, anul trecut, valoarea investiţiilor? Cât vă propuneţi să investiţi în 2019 şi care sunt direcţiile de investiţii?

Bogdan Badea: Valoarea investiţiilor realizate în anul 2018 a fost de peste 215 milioane de lei. Pentru anul acesta avem, însă, ambiţii mai mari, astfel că am alocat pentru investiţii un buget de 490 milioane de lei, sumele provenind din surse proprii. Ne mobilizăm astfel încât bugetul realizat până la sfârşitul lui 2019 să fie cât mai apropiat de cel alocat.

Aproximativ 132,2 milioane de lei din aceste fonduri vor merge către retehnologizare. Vizăm finalizarea lucrărilor de retehnologizare şi modernizare a echipamentelor din cadrul obiectivelor energetice exis­tente, care au fost începute în anii anteriori la CHE Stejaru, HA1 CHE Călimăneşti, HA1 CHE Slatina. De asemenea, aşa cum am mai spus, dorim demararea lucrărilor de retehnologizare la centralele hidroelectrice de sistem CHE Vidraru, CHE Mărişelu, CHE Râul Mare Retezat, CHE Brădişor, precum şi de noi proiecte privind modernizarea echipamentelor.

Pentru dezvoltare am alocat circa 100 de milioane de lei. Din aceste fonduri dorim să asigurăm finanţarea lucrărilor de bază în vederea realizării punerii în funcţiune a CHE Răstoliţa, CHE Nehoiaşu II, CHE Racoviţa, în intervalul  2019-2023. Tot din acest buget ne-am propus continuarea unor lucrări de investiţii la obiective cu funcţiuni complexe, dintre care amintim amenajările Paşcani şi Cerna Belareca. În plus, dorim finalizarea lucrărilor de reabilitare deja începute la partea de construcţii, precum şi a celor de modernizare a echipamentelor din cadrul obiectivelor energetice. Aş vrea să menţionez aici doar câteva, cum sunt măsurile de protecţie suplimentară a disipatorului barajului deversor Porţile de Fier l, modernizare şi extindere sisteme de avertizare-alarmare baraje Hidroelectrica, precum şi demararea lucrărilor de retehnologizare la stavilele de la Porţile de Fier I şi II.

Aproximativ 73,5 miloane de lei sunt alocaţi pentru investiţii în mentenanţă echipamente şi mentenanţă construcţii, precum şi pentru lucrări de reparaţii care se capitalizează.

Reporter: La ce producţie de electricitate vă aşteptaţi vara aceasta?

Bogdan Badea: Pentru lunile de vară estimăm o producţie totală a companiei Hidroelectrica de 4.984 GWh, valoarea putând fi afectată direct proporţional cu hidraulicitatea înregistrată în secţiunile amenajate hidroenergetic din administrarea companiei. Este o valoare apropiată de cea produsă în anul precedent. Nu ne grăbim să capitalizăm integral pe seama volumelor de apă disponibile acum, ci acumulăm cât de mult posibil, astfel încât să fim pregătiţi pentru sezonul rece 2019-2020. Reamintesc că, întotdeauna, Hidroelectrica acţionează cu maximă responsabilitate, asumându-şi rolul de principal factor de stabilitate al Sistemului Energetic Naţional.

Reporter: Cum arată piaţa de energie electrică din România? Ce evoluţie preconizaţi pentru preţul electricităţii pe bursele din ţară, până la finalul anului?

Bogdan Badea: Apariţia OUG 114 a însemnat reintroducerea pieţei reglementate de energie electrică în România, după o scurtă perioadă de liberalizare totală. Mai departe, pornind de la emiterea ordonanţei, modul de reglementare a creat presiune pe preţurile de tranzacţionare din piaţa concurenţială. Ca rezultat imediat, s-a înregistrat o creştere semnificativă a energiei tranzacţionate, cu livrare în anul 2020. Efectele creşterii preţurilor la energie, resimţite de consumatorii industriali din Romania, se vor propaga însă în lanţ, costurile ajungând în final să fie transferate, direct sau indirect, către populaţie.

Ca să contrabalanseze această stare de fapt, Hidroelectrica se orientează serios către consumatorul casnic şi a început deja demersurile pentru dezvoltarea portofoliului de clienţi. Avem deja disponibilă, începând cu data de 1 iunie a acestui an, o ofertă de preţ deosebit de avantajoasă adresată acestora şi care poate fi consultată pe site-ul societăţii.

Precizez că Hidroelectrica a dovedit că este un jucător extrem de competitiv pe piaţa liberă de energie. Compania a înregistrat rezultate financiare record pentru doi ani, consecutiv. Dacă în 2017 ajungeam la 1,3 miliarde de lei profit net consolidat (record la momentul respectiv), în anul 2018 performanţa a crescut, şi am încheiat cu 1,97 miliarde lei capitolul referitor la profitabilitate. Faptul că OUG 114 reintroduce piaţa reglementată, nu este de natură să ne încurajeze sau să ne stimuleze economic. Este un subiect larg dezbătut deja până acum, asupra căruia şi noi şi alţii ne-am exprimat clar opinia. Sperăm ca această ordonanţă să fie abrogată, pentru ca Hidroelectrica să poată să îşi arate tot potenţialul, fără a porni dintr-o poziţie de handicap faţă de alţi jucători din piaţă. Până la urmă, să nu uităm că firma noastră este o societate campion a statului român, iar 90% din profitul obţinut îl distribuie către acţionari.

Reporter: Credeţi că România îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru a deveni hub energetic regional, în următorii ani?

Bogdan Badea: Credem în potenţialul României de a deveni hub regional. Teoretic, suntem avantajaţi şi de poziţia geografică şi de resursele energetice diponibile intern. Este o idee vehiculată de ceva vreme în spaţiul public, însă din păcate s-au făcut destul de puţini paşi concreţi în această direcţie. Consider că ar trebui să luptăm cu mai multă hotărâre pentru ceea ce ne propunem.

Reporter: Cum consideraţi că ar trebui să arate cadrul de reglementare, în domeniul energiei din România, astfel încât toate părţile implicate (stat, companii, acţionari, consumatori etc.) să fie avantajate?

Bogdan Badea: Cred că suferinţa cea mai mare a companiilor din energie este legată de lipsa de predictibilitate a cadrului de reglementare. Este un semnal de alarmă pe care l-am tras în nenumărate ocazii. "Surprizele" legislative sunt de natură să descurajeze investiţiile, pentru că nu poţi planifica şi nici construi pe termen lung, atâta vreme cât regulile se schimbă din mers. Şi nu vorbim de schimbări minore, ci de decizii legislative care răstoarnă orice plan de afaceri şi orice predicţie de rentabilitate. Mai mult, sumele vehiculate în energie la capitolul investiţii sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro, ori riscurile pentru investitori trebuie să fie atent cântărite, în acest context. De asemenea, incertitudinile legate de aplicarea salariului minim pe economie în cadrul firmelor din domeniul construcţiilor afectează gradul de realizare a investiţiilor.

Reporter: Care este stadiul discuţiilor dintre Fondul Proprietatea şi potenţiali investitori, în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni de 20% pe care FP le deţine la Hidroelectrica? Există investitori interesaţi şi care ar fi aceştia?

Bogdan Badea: Rolul directoratului Hidroelectrica este acela de a administra societatea în conformitate cu obiectivele de performanţă trasate de acţionari. Decizia de vânzare a oricărui pachet de acţiuni, aşa cum am mai afirmat, aparţine acţionarilor. Rolul nostru este acela de a ne asigura că societatea este în formă maximă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand aud de hub regional ma i-au toți dracii !!Tipul poate are dreptate dar toți ministri,parlamentari, alți sefi de rahat spun asta si nimeni,dar absolut nimeni nu a reușit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb