SURSE: Capitalul social al OPCOM, majorat pentru achitarea amenzii CE

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2014

Capitalul social al OPCOM, majorat pentru achitarea amenzii CE

Majorarea ar putea prilejui diversificarea acţionariatului

Comisia Europeană (CE) a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro societăţii OPCOM SA (controlată integral de Transelectrica) pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa românească a facilitării tranzacţiilor de energie electrică pe piaţa spot, încălcând normele UE în materie de concurenţă. Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianţii de energie electrică din afara României, cu sediul în UE.

Surse guvernamentale ne-au declarat că OPCOM nu ar avea banii necesari să plătească amenda dată de CE: "Chiar dacă va decide să conteste decizia, amenda trebuie plătită. O variantă ar fi majorarea capitalului social, ocazie cu care OPCOM poate să-şi diversifice acţionariatul.

Astfel, la majorare vor putea participa de la operatorii din piaţa de energie şi de gaze, până la instituţii de credit sau alte burse de energie".

Surse din Transelectrica ne-au spus că decizia Comisiei Europene este surprinzătoare: "În prezent, Transelectrica şi OPCOM se concentrează asupra modului în care va răspunde deciziei Comisiei. Este luat în calcul inclusiv un potenţial apel faţă de decizie la Tribunalul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În termeni financiari, OPCOM are venituri de aproximativ 4 milioane de euro, prin urmare, o amendă ce reprezintă aproximativ 25% din cifra de afaceri anuală va fi foarte dificil de suportat. În mod evident, reprezentanţii OPCOM vor analiza cu atenţie cum să abordeze această problemă, dar nu se poate exclude nevoia de a obţine măsuri provizorii".

Poziţia părţii române în acest diferend cu CE ar fi, potrivit surselor noastre, că reprezentanţii Comisiei au avut o viziune îngustă şi au avut în vedere numai o parte a pieţei relevante, ignorând impactul tranzacţiilor desfăşurate de brokeri, precum şi alte canale de realizare a tranzacţiilor spot. Comisia Europeană s-ar fi concentrat numai asupra tranzacţiilor din România, ignorând platformele localizate în alte ţări europene.

Există şi opinii potrivit cărora Comisia nu a înţeles interacţiunea dintre cadrul de reglementare şi regulile de aplicare a TVA din România şi că pretinsul comportament al OPCOM a fost rezultatul prevederilor legislative şi de reglementare. "OPCOM nu poate fi ţinut răspunzător pentru aceste reguli şi reglementări", mai spun sursele noastre, care au adăugat: "Nu a existat un avantaj pentru participanţii din România la piaţa spot. Dacă cerinţa aplicată fiecărui comerciant de a se înregistra în scopuri de TVA în România a avut vreun efect, acesta a fost acela de a crea şanse egale de a concura pe piaţă şi de a împiedica comercianţii din alte State Membre de a beneficia de niveluri ale TVA-ului mai scăzute şi de regimuri TVA mai eficiente. Mai mult, nu a existat niciun efect negativ: aproximativ o treime din participanţii din România la piaţa spot sunt sucursale şi filiale ale unor societăţi străine. Stabilirea şi înregistrarea în scopuri de TVA în România constituie un proces destul de simplu şi necostisitor".

Valentin Mircea, Senior Partener la Mircea şi Asociaţii, apreciază că amenda CE va avea mai multe consecinţe directe. Domnia sa a explicat, într-un comunicat: "În ceea ce priveşte Transelectrica, este foarte probabil ca cei care au reclamat-o la Comisia Europeană să solicite despăgubiri de la aceasta, pentru excluderea de la tranzacţiile derulate de OPCOM. O altă consecinţă este creşterea activităţii Comisiei Europene cu privire şi la alte posibile fapte anticoncurenţiale săvârşite în România. Numărul de plângeri ale unor operatori economici români la Comisia Europeană va creşte în perioada următoare, în condiţiile în tot mai multe persoane vor realiza că pot apela pentru apărarea drepturilor lor nu doar la Consiliul Concurenţei, ci şi la Comisia Europeană".

Valentin Mircea a mai spus că reprezentanţii Consiliului Concurenţei din ţara noastră va trebui să analizeze cu şi mai mare atenţie, de acum, plângerile primite şi să decidă respingerea lor doar în situaţiile în care faptele reclamate nu există cu certitudine sau nu sunt de competenţa sa.

Joaquín Almunia, vicepreşedintele CE responsabil de politica în materie de concurenţă, a declarat: "Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcţionarea eficientă a pieţelor de energie electrică în interesul consumatorilor. Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianţii din UE să participe pe pieţele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurenţă. Barierele naţionale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei pieţe unice a energiei, ci împiedică şi dezvoltarea de pieţe eficiente, lichide".

Potrivit comunicatului CE, între 2008 şi 2013, OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comercianţii din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în ţara noastră, ceea ce presupune costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România, mai notează Comisia, precizând că cerinţa OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o barieră artificială la intrarea pe piaţă pentru comercianţii din UE şi, în consecinţă, a redus lichiditatea pe piaţa angro a energiei electrice. "Numărul de comercianţi afectaţi este semnificativ. În cadrul burselor de energie de pe pieţele comparabile, peste 50% dintre participanţi sunt comercianţi din UE care nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA la nivel local".

Comisia mai precizează că ţine răspunzătoare, de asemenea, pentru această încălcare şi societatea-mamă a OPCOM, şi anume Transelectrica SA.

Conducerea OPCOM consideră că decizia Comisiei Europene de a continua procedura în acest caz a fost fondată pe motive care nu au legătură cu politica antitrust, mai ales având în vedere faptul că pretinsul "comportament" în discuţie nu a produs efecte negative asupra consumatorilor, pe piaţa europeană, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"În prezent, OPCOM analizează modul în care va răspunde deciziei Comisiei Europene, inclusiv un potenţial apel faţă de această decizie, la Tribunalul din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", mai arată sursa citată, care a menţionat că asigură toţi participanţii la pieţele administrate că procesele de tranzacţionare nu sunt afectate de această decizie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ....... unor SCHEME = "CIRCUITE" 

    - cu "canoane = shicane" - 

    de "tranzactionare" (adica de smenuire atat a CERERII cat si a OFERTEI) decat cele agreate in Uniunea Europeana .... 

    prin care: 

    1) soarecii (tradericii) straini de Laborator; 

    2) sa ajunga cat mai greu, sau chiar deloc, la CALUPU` CU BRANZA ! 

    Vizionati (chiar la inceput) "A Good Year" cu Russell Crowe daca vreti sa pricepeti, ce TRATAMENT reclama gamblericii la Comisia Europeana !  

    ......... dupa modelul TARABAGIILOR ! 

    1. ........ regenerabila ! 

      ........ ca tot dreaq` ala e ! 

      Tradericii - instant = Pentru Ziua Urmatoare - cu sediul intr-o casuta postala ! 

      ...... din care: 

      1) azi cumpara si vinde zarzavat; 

      2) maine cumpara si vinde bonuri de tezaur; 

      3) poimaine face pe taxiul - VEHICULUL FINANCIAR - pentru: pesti, clienti, si prostituate. 

      4) raspoimaine face trafic ilegal cu armament ......... pe Facebook.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb